joi, 16 ianuarie 2014

Manifestări culturale dedicate „Luceafărului poeziei româneşti“

 Ziua de 15 ianuarie 2014 a fost sărbătorită printr-o serie de manifestări culturale la seminariile teologice ortodoxe din Suceava şi Roman. Elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Suceava au pregătit o serie de comunicări dedicate poetului Mihai Eminescu. La Liceul Teologic Ortodox din Roman a avut loc manifestarea „Poesis şi Melos pe-un picior de plai“.

Poetul Mihai Eminescu a fost omagiat ieri, 15 ianuarie 2014, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei“ din Suceava. După oficierea Sfintei Liturghii, elevii seminarişti au vizionat mai multe prezentări video legate de viaţa, activitatea şi opera poetului Mihai Eminescu, urmate de o sesiune de comunicări. O parte din membrii corului seminarului au susţinut un concert de muzică pe versuri de Eminescu, iar alţi seminarişti au recitat poezii ale marelui poet. După cum ne-a relatat diac. Bogdan Hrişcă, directorul seminarului, la final, un sobor de preoţi a oficiat Parastasul pentru Mihai Eminescu, numit şi „Luceafărul poeziei româneşti“. „Prin momentul de astăzi, am dorit să oferim modele practice pentru elevii noştri, care să aibă repere dincolo de partea teoretică a disciplinelor de studiu. La rândul nostru, avem ca model pe acad. Zoe Dumitrescu-Buşulenga, trecută la cele veşnice cu numele de «maica Benedicta», care aprindea mereu o lumânare pentru fratele Mihai. Dincolo de gestul acesta, înţelegem că fără a ne preţui înaintaşii şi fără a le face pomenirea, nu vom avea niciodată conştiinţa rădăcinilor şi a valorilor“, a spus prof. Mirela Griguţă, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Suceava. În referatele expuse de elevii seminarişti a fost subliniată importanţa pe care Eminescu a acordat-o Bisericii şi religiei. „Acest lucru îl putem deduce din spusele lui Nicolae Iorga care a spus: «Eminescu a fost un cugetător, un luptător, un profet ca acela din zilele vechii Iudei, biciuind şi arzând de o parte, sfătuind şi arzând de alta, în numele aceluiaşi Dumnezeu al înţelepciunii. Eminescu visa la o Românie prosperă şi înfloritoare. Acest lucru dorea să se realizeze prin muncă rodnică şi cinstită». Este important să ştim că poetul Mihai Eminescu a acordat mereu o importanţă Bisericii şi religiei“, a spus Ionuţ Isopescu, elev în clasa a XII-a la seminarul ortodox din Suceava.

Omagiu pentru Eminescu la Roman

Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi, consilieri şi inspectori ai Centrului eparhial, precum şi de preoţi slujitori ai Protopopiatului Roman, a oficiat aseară la Catedrala arhiepiscopală din Roman o slujbă de pomenire pentru poetul naţional Mihai Eminescu, dimpreună cu toţi scriitorii şi poeţii care şi-au desfăşurat activitatea în Eparhia Romanului şi Bacăului. La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Episcop Melchisedec“ din Roman a avut loc apoi manifestarea „Poesis şi Melos pe-un picior de plai“, organizată în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi Protopopiatul Roman. În cadrul acestui eveniment cultural-religios au fost prezentate două comunicări ştiinţifice de profesorul Gheorghe A. M. Ciobanu şi de prof. dr. Ovidiu Trifan. În continuare, cei prezenţi în sală, preoţi, profesori şi iubitori de cultură şi artă românească, au putut audia un concert susţinut de Corala „Laudamus“ a Liceului Teologic Ortodox din Roman şi de Corul „Roman Melodul“ al Protopopiatului Roman. De asemenea, arhid. Ciprian Ignat a oferit un recital de muzică pe melodii eminesciene, acompaniat la pian de prof. Ioan Burlacu şi la vioară de prof. Viorica Burlacu. „Totodată, un recital pe versuri eminesciene a oferit, în încheierea acestei manifestări, părintele Iulian Muşat, acompaniat la pian de conf. univ. dr. Mihaela Spiridon. Aşa cum ne-a explicat părintele profesor Gheorghe Smerea, directorul Liceului Teologic din Roman, acest eveniment s-a înscris într-o serie de manifestări consacrate momentelor de excepţie din istoria culturii române, seminarul romaşcan devenind, aşa cum se ştie, de-a lungul existenţei sale de peste 150 de ani, un punct de referinţă în viaţa spirituală a Eparhiei Romanului şi Bacăului. Totodată, prin această activitate la care au participat numeroşi elevi de la Seminarul din Roman, dar şi elevi ai şcolilor din Roman, s-a urmărit păstrarea tradiţiei de a-i celebra pe iluştrii înaintaşi ai culturii naţionale, aducând astfel un pios omagiu lui Mihai Eminescu“, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. pagina 2

Niciun comentariu: