vineri, 31 ianuarie 2014

Eveniment cultural la Universitatea „George Bacovia“ din Bacău

 În Aula „Moldova“ a Universităţii „George Bacovia“ din Bacău a avut loc miercuri, 29 ianuarie 2014, lansarea cărţilor „La déification de l'homme d'après la pensée du père Dumitru Staniloae“, „Cultul Cuvioasei Parascheva în Ortodoxie“ şi „Creştinismul abia începe“. Cele trei volume sunt semnate de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În cadrul evenimentului, s-au rostit mai multe alocuţiuni care au făcut referire  la cele trei volume. 
 
Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a lansat în ajunul sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi volumele „La déification de l'homme d'après la pensée du père Dumitru Staniloae“, „Cultul Cuvioasei Parascheva în Ortodoxie“ şi „Creştinismul abia începe“. În cadrul evenimentului, au susţinut alocuţiuni pr. Ciprian Burcă de la Biserica „Buna Vestire“ din Bacău, prof. Marius Manta, critic literar la revista „Ateneu“, pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. dr. Nicolae Hurjui de la Catedrala „Înălţarea Domnului“ din Bacău şi prof. univ. dr. Ioan Dănilă de la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la această lansare au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, centrale şi judeţene, părinţii consilieri, inspectori şi protopopi din cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, directori ai instituţiilor de cultură din Moldova, slujitori ai sfintelor altare, profesori de religie s.a. Corala „Episcop Melchisedec“ a preoţilor din Protopopiatul Bacău, alături de pr. Iulian Muşat şi arhid. Ciprian Ignat, a susţinut mai multe repertorii de muzică religioasă. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a amintit că lansarea celor trei cărţi a fost organizată de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. „Centrul eparhial Roman are mai multe colaborări culturale, atât cu Universitatea «George Bacovia» din Bacău, acum gazda noastră, cât şi cu Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău. Ne bucurăm că suntem aici pentru lansarea unor cărţi ale smereniei noastre. Sper ca aceste cărţi sa placă băcăuanilor şi celor care le vor citi. Să le fie spre ajutor şi de folos sufletesc“, s-a exprimat Preasfinţia Sa. 

Eveniment cu încărcătură culturală

„Acest eveniment cultural are o mare încărcătură culturală pentru oraşul Bacău. Suntem aici atât cei care i-am înţeles înţelepciunea şi viziunea Preasfinţiei Sale, cât şi cei care, poate din curiozitate, vor să-l cunoască mai îndeaproape în tripla sa ipostază de teolog, catehet şi de hagiograf. Suntem aici, într-un colţişor de taină, unde ne vindecăm cu toţii de această bucurie a cuvântului“, a afirmat pr. Ciprian Burcă. Despre lucrarea „Cultul Cuvioasei Parascheva în Ortodoxie“ a vorbit pr. Nicolae Hurjui, de la Catedrala „Înălţarea Domnului“, care a evidenţiat necesitatea apariţiei acestei cercetări hagiografice în spaţiul literar de specialitate. A urmat prezentarea culegerii de eseuri „Creştinismul începe astăzi“, realizată de conf. univ. dr. Ioan Dănilă, de la Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri“. Conf. univ. dr. Ioan Dănilă, filolog de formaţie, a dedus faptul că „PS Ioachim Băcăuanul realizează texte de jurnalism religios, puternic ancorate în realitatea epocii în care trăim“. Părintele consilier Constantin Sturzu a subliniat că evenimentul prilejuit de lansarea celor trei cărţi semnate de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului „pune în valoare componenta cărturărească şi dimensiunea culturală a Preasfinţiei Sale, prea puţin cunoscută până acum“. „Faptul că a publicat acum aceste cărţi este un lucru bun pentru întreaga comunitate. Eu zic că este doar un început, că vor fi şi alte cărţi, deja anunţate, pe care sperăm să aibă puterea şi sănătatea să le aducă spre noi. De astfel de lucrări avem nevoie atât noi, cât şi întreaga teologie şi cultură românească“, a spus pr. consilier Constantin Sturzu. Părintele Ciprian Burcă a remarcat că întâlnirea de miercuri seara are o importanţă deosebită atât pentru PS Ioachim Băcăuanul, cât şi pentru întreaga Eparhie a Romanului şi Bacăului. PS Ioachim Băcăuanul a donat la finalul evenimentului o parte din cărţile semnate de Preasfinţia Sa bibliotecilor universităţilor băcăuane, dar şi Colegiului Naţional de Artă „George Apostu“.

Niciun comentariu: