luni, 4 februarie 2013

Slujbă arhierească în ctitoria lui Costache Roset din Botoşani

Botoşănenii au participat, în urmă cu două zile, la hramul Bisericii „Întâmpinarea Domnului“ din Botoşani. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul. Biserica „Întâmpinarea Domnului“ a fost supusă după 1990 unor lucrări de reparaţii şi înfrumuseţare. 
 
Biserica „Întâmpinarea Domnului“ din Botoşani, ctitorie a vornicului Costache Roset, a îmbrăcat sâmbătă, 2 februarie 2013, straie de sărbătoare, când şi-a prăznuit hramul. Programul liturgic dedicat acestui eveniment a început vineri seara, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de un sobor de preoţi din oraşul Botoşani. Credincioşii au participat la această sărbătoare cu evlavie, aducând în sfântul lăcaş făină, untdelemn şi pâine pentru a fi binecuvântate în cadrul slujbei de seară. La final, oamenii au fost miruiţi, iar la ieşirea din sfântul lăcaş au primit câte un pachet cu alimente, oferit din partea enoriaşilor parohiei „Întâmpinarea Domnului“. Bucuria praznicului Întâmpinării Domnului a fost deosebit de mare sâmbătă, 2 februarie, când Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. „Am avut parte în această zi (n.r. sâmbătă) de o vreme frumoasă, credincioşii bucurându-se să-l reîntâlnească în rugăciune pe Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul. Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a citit la final mai multe rugăciuni de binecuvântare şi de dezlegare, apoi a adresat un cuvânt de învăţătură legat de sărbătoarea Întâmpinării Domnului“, a relatat pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani. Părintele paroh Gheorghe Grigoraşi a mulţumit Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul pentru că a slujit Sfânta Liturghie şi pentru că a fost prezent în mijlocul enoriaşilor din parohia „Întâmpinarea Domnului“ din Botoşani. „Orice sărbătoare este un moment de înălţare sufletească pentru un creştin pentru că ne întâlnim cu Dumnezeu. Astăzi (n.r. sâmbătă) este o mare sărbătoare pentru biserica noastră. Iată, Bunul Dumnezeu ne-a învrednicit să avem o slujbă deosebită prin faptul că PS Calinic Botoşăneanul a fost în mijlocul nostru“, a spus pr. paroh Gheorghe Grigoraşi. 

Lucrări de reabilitare şi înfrumuseţare

Biserica „Întâmpinarea Domnului“ a fost zidită în anul 1826 de către Costache Roset, vornic de Botoşani, şi soţia sa Maria. A fost închinată, conform voinţei sale testamentare, ca metoc al Mănăstirii Vorona din ţinutul Botoşanilor, situaţie care a durat scurt timp (1862-1864). Prin secularizarea averilor mănăstireşti din 1864, Biserica nu mai administrează moşia care trece în patrimoniul statului. Lăcaşul de închinăciune era înconjurat de un parc mare, teren donat de ctitori în suprafaţă de circa două hectare. De-a lungul timpului a suferit trei exproprieri. Astăzi, curtea sfântului lăcaş mai are o suprafaţă de 1782 mp. Până prin anii 1892-1894 curtea lăcaşului de închinăciune a servit ca şi cimitir. În 1894 s-au dezgropat din curtea bisericii şi osemintele ctitorilor care s-au pus într-o criptă din zidul bisericii înspre miazăzi, unde sunt şi astăzi. În anul 1992, odată cu venirea preotului Gheorghe Grigoraşi s-au efectuat ample lucrări, care au fost încununate de slujba de resfinţire, săvârşită în anul 2004 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În luna mai a anului 2011, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a binecuvântat ultimele lucrări care au fost realizate la exteriorul acestui sfânt lăcaş.
 
Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, în mijlocul credincioşilor din Bacău
 
 Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit ieri Sfânta Liturghie în demisolul Catedralei „Înălţarea Domnului“ din Bacău. După citirea Sfintei Evanghelii, PS Ioachim Băcăuanul a explicat pericopa din Duminica a 32-a după Rusalii, făcând o legătură între transfigurarea vameşului Zaheu şi lucrarea mântuitoare a Domnului Hristos pe care o săvârşeşte în fiecare Sfântă Liturghie. Slujba a avut ca scop promovarea hramului Bisericii „Întâmpinarea Domnului“ din Bacău, care se află în construcţie din anul 2007. După cum ne-a relatat arhid. Ciprian Ioan Ignat, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, Biserica „Întâmpinarea Domnului“ din Bacău este înfrăţită cu parohia „Înălţarea Domnului“. „Ctitorul Bisericii «Întâmpinarea Domnului», Constantin Custură, a sprijinit şi lucrările catedralei din Bacău. În momentul în care s-a pus piatra de temelie, PS Ioachim Băcăuanul a dedicat tinerilor Biserica «Întâmpinarea Domnului» din Bacău“, a amintit arhid. Ciprian Ioan Ignat. Ctitorul Bisericii „Întâmpinarea Domnului“ din Bacău a fost felicitat de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. „La slujba Sfintei Liturghii au participat, pe lângă credincioşii parohiei şi autorităţile locale, foarte mulţi tineri. Acest lucru a arătat dorinţa lor de a fi în biserică“, a mai spus arhid. Ciprian Ioan Ignat.

Niciun comentariu: