joi, 21 februarie 2013

„Părintele Ioan Bilauca a făcut din preoţie idealul cel mai sfânt al vieţii sale“

 Preotul Ioan Bilauca, fost paroh al parohiei Mitocu Dragomirnei 2, Protopopiatul Suceava 1, a fost condus ieri pe ultimul drum. Slujba înmormântării a fost săvârşită de IPS Arhiepiscop Pimen. Părintele Ioan Bilauca a plecat la Domnul sâmbătă, 16 februarie 2013, în urma unui infarct miocardic. Împreună cu enoriaşii parohiei, a ctitorit Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“. 
 
Credincioşii din localitatea Mitocu Dragomirnei, judeţul Suceava, precum şi cei din alte localităţi şi-au luat ieri rămas bun de la părintele Ioan Bilauca. Din ziua în care a plecat la cele veşnice, rugăciunea pentru părintele a fost necontenită, aceasta fiind singura care a alinat sufletele celor întristaţi, dar cu nădejde în Înviere. Slujba înmormântării a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de 70 de preoţi. În cuvântul adresat celor prezenţi, IPS Pimen a subliniat calităţile părintelui Ioan, arătând că a fost un om de jertfă, un om al rugăciunii şi al postului. „Părintele Ioan a primit o educaţie aleasă de la mama sa, care este prezentă zilnic în Catedrala arhiepiscopală din Suceava. Pe tot parcursul vieţii sale, pr. Ioan Bilauca s-a străduit să răspândească lumină şi bucurie. Părintele Ioan Bilauca a făcut din preoţie idealul cel mai sfânt al vieţii sale“, a remarcat Arhipăstorul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. După slujba înmormântării, sicriul cu trupul părintelui a fost purtat în procesiune în jurul bisericii parohiale, apoi a fost aşezat în mormântul aflat lângă sfântul lăcaş. După plecarea la cele veşnice a părintelui paroh de la Mitocu Dragomirnei 2, în fiecare dimineaţă s-a oficiat Sfânta Liturghie de către protos. Andrei Reziuc, stareţul Mănăstirii Prislop din judeţul Maramureş, care este fiu al satului Mitocu Dragomirnei. Alături de cuvioşia sa au mai slujit preoţi, colegi sau prieteni ai regretatului preot Ioan Bilauca. În fiecare seară a fost oficiată slujba Stâlpilor. „Plecarea părintelui Ioan Bilauca din această lume este o mare durere pentru familie, pentru noi cei care l-am cunoscut, iubit şi preţuit, dar şi pentru locuitorii din Mitocu Dragomirnei şi din Suceava. Credincioşii din multe sate învecinate au venit să-şi ia rămas bun de la vrednicul preot. Participarea oamenilor la slujba înmormântării şi la slujbele din zilele precedente a fost impresionantă. În cei 35 de ani de preoţie nu am văzut o atât de mare participare a credincioşilor în rugăciune pentru un slujitor al sfântului altar“, a mărturisit pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1. 

„Frământat“ de zidirea bisericii din sufletele credincioşilor

Părintele Ioan Bilauca a plecat la cele veşnice sâmbătă, 16 februarie 2013, la vârsta de 37 de ani. Vrednicul de pomenire slujitor s-a născut pe 6 iunie 1975. După absolvirea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Târgovişte (2005) a fost hirotonit diacon şi apoi preot pentru parohia Mitocu Dragomirnei 2. În urma sa a rămas soţia şi două fetiţe. Cu câteva zile înainte de plecarea sa la cele veşnice, părintele Ioan Bilauca a mers la sediul Protopopiatului Suceava 1 pentru a cere sfatul părintelui protopop Vasile Irimia, întrucât în toamna acestui an ar fi dorit să sfinţească biserica parohială. „Părintele dorea ca biserica pe care a ridicat-o în ultimii şapte ani cu sprijinul credincioşilor să fie sfinţită de IPS Pimen. Era foarte frământat să finalizeze dotarea sfântului lăcaş, astfel încât târnosirea bisericii să se desfăşoare în bune condiţii. A fost preocupat atât de înălţarea sfântului lăcaş din zid, cât şi pentru înălţarea bisericii din sufletele credincioşilor“, a amintit pr. protopop Vasile Irimia. 

„Era o fire blândă şi foarte bun la suflet“

În afară de duminici şi sărbători, părintele Ioan Bilauca slujea aproape zilnic în biserica parohială fie Acatistul, fie Taina Sfântului Maslu. Aproape în fiecare lună se săvârşea Taina Sfântului Maslu de obşte, chemând alţi preoţi de la parohiile vecine ca să slujească împreună. „Era preocupat să organizeze cateheză pentru credincioşi, mai ales pentru a apăra credinţa noastră ortodoxă faţă de prozelitismul neoprotestant, destul de prezent în comuna Mitocu Dragomirnei. Părintele paroh a realizat o mică bibliotecă, care are un număr mare de cărţi ce pot fi împrumutate de enoriaşii care doresc să afle cât mai multe lucruri din tainele credinţei noastre. Era o fire blândă şi foarte bun la suflet. Într-un timp foarte scurt a reuşit să adune în jurul său o bună parte din credincioşii parohiei nou înfiinţate“, a adăugat pr. protopop Vasile Irimia. Părintele Ioan Bilauca se străduia ca în biserică toţi credincioşii să cânte. De aceea, în fiecare sâmbătă făcea repetiţii cu dascălul bisericii, pentru ca acesta să cânte cât mai frumos cântările Utreniei şi ale Sfintei Liturghii. „Plecarea părintelui din această lume s-a petrecut sâmbătă, 16 februarie, după ce săvârşise slujba Vecerniei şi după ce repetase cu tânărul cântăreţ toată rânduiala slujbei pentru duminica următoare. Pe când se îndrepta spre casă cu maşina în care se mai afla paraclisierul, părintele a suferit acest infarct miocardic ce i-a fost fatal“, a explicat pr. protopop Vasile Irimia. (pagina)

Niciun comentariu: