luni, 11 februarie 2013

Lucrare pastorală şi filantropică în parohia Dancu 2

Cartierul Dancu, aflat în comuna Holboca, judeţul Iaşi, are din anul 2009 un nou lăcaş de închinăciune. Biserica, închinată Izvorului Tămăduirii şi Sfinţilor Ioachim şi Ana, este în curs de amenajare. Aici se oficiază în prezent sfintele slujbe, după ce au fost create condiţiile necesare. Odată cu înfiinţarea parohiei, s-a început zidirea sufletească a enoriaşilor, dar şi o activitate social-filantropică.

Parohia cu hramurile „Izvorul Tămăduirii“ şi „Sfinţii Ioachim şi Ana“ Dancu - Holboca, Protopopiatul Iaşi 2, a fost înfiinţată în anul 2009, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Lăcaşul de închinăciune al parohiei este amenajat într-o fostă centrală termică din Dancu, având o suprafaţă de 370 de metri pătraţi. Clădirea a fost dată în folosinţă gratuită parohiei pe o perioadă de trei decenii, conform Hotărârii Consiliului Local Holboca Nr.19/ 29.03.2012. După ce a fost preluată, clădirea fostei centrale termice din Dancu s-a dotat cu obiectele de cult necesare desfăşurării sfintelor slujbe. De asemenea, biserica a fost racordată la reţelele de gaz, apă, canalizare, energie electrică, fiind montată o centrală termică. „În primăvara anului 2012 am demarat lucrările la biserica noastră, conform proiectului şi autorizaţiei de construcţie. Toată această lucrare este grea, însă nu imposibilă. Facem apel în primul rând la bunii noştri enoriaşi, precum şi la toţi creştinii cu dragoste faţă de Biserica Domnului nostru Iisus Hristos să ne sprijine în acest demers. Mulţumim tuturor enoriaşilor din parohia noastră, precum şi tuturor acelora care până acum au ajutat, au donat, au lucrat sau în orice fel au sprijinit biserica noastră. Gândul nostru de recunoştinţă se îndreaptă către domnul Gheorghe Stefurac, primarul comunei Holboca, şi către membrii Consiliului Local Holboca pentru sprijinul acordat şi pentru deschiderea pe care şi-au manifestat-o de a ne ajuta în continuare“, s-a exprimat pr. paroh Ştefan Misărciu.

Credincioşii, aproape de biserică

La finalul lucrărilor, lăcaşul de închinăciune va cuprinde spaţiu pentru cult (biserica), sala de mese, bucătărie, magazie şi birou parohial, iar acoperişul va fi în formă de navă. „La început, oamenii au fost reticenţi când au aflat că vor aparţine de noua parohie, însă ulterior s-au apropiat de biserică. Taina Sfântului Maslu a fost slujită mereu de un sobor de preoţi. Unul dintre motivele înfiinţării acestei parohii a fost acela că Biserica „Sfântul Ilie“ Dancu era neîncăpătoare pentru credincioşii care participau la sfintele slujbe. Există oameni bătrâni cărora nu le permite sănătatea să urce până la Biserica „Sfântul Ilie“. Credincioşii din Dancu participă la sfintele slujbe atât în biserica noastră, cât şi în primul sfânt lăcaş al cartierului, la construcţia căruia au contribuit vreme de peste două decenii“, a explicat pr. paroh Ştefan Misărciu. Încă din anul 2009 a fost înfiinţat Consiliul parohial, care sprijină proiectele parohiei. Pe lângă acest consiliu, numeroşi enoriaşi sunt aproape de părintele paroh, implicându-se în activităţile parohiei.

Daruri pentru copii, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii

Încă de la înfiinţare, pr. Ştefan Misărciu s-a implicat în activitatea pastoral-misionară a parohiei, înfiinţând o bibliotecă ce cuprinde în prezent peste 200 de volume. Enoriaşii au avut posibilitatea să meargă cu preotul paroh în excusii la mănăstirile din Neamţ, Bucuvina, Dobrogea şi Maramureş. Cele două hramuri ale parohiei sunt în fiecare an prilej de bucurie şi de întâlnire atât pentru credincioşi, cât şi pentru preoţii de la parohiile vecine. A devenit o tradiţie ca la o astfel de sărbătoare să se organizeze agape pentru toţi care vin să se roage la sfintele slujbe. Parohia Dancu 2 s-a preocupat să-i implice pe copii şi tineri în diverse activităţi la marile sărbători de peste an. În acest sens a fost încheiat un parteneriat cu Şcoala Generală „Ştefan cel Mare“ din Dancu. Pe lângă programul obişnuit din duminici şi sărbători, în biserica parohială se săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în fiecare post de peste an. „În posturile de peste an, căutăm să-i ajutăm pe cei bătrâni şi bolnavi, iar unele agape pentru cei adormiţi sunt organizate în centrele de ocrotire socială din apropierea parohiei noastre. La hramul Izvorului Tămăduirii toţi cei care s-au botezat în ultimul an primesc din partea parohiei câte un dar“, a declarat pr. paroh Ştefan Misărciu.
În luna februarie a anului trecut, 17 familii din Dancu, afectate de explozia unui bloc, au fost sprijinite prin intermediul parohiei parohia „Izvorul Tămăduirii“ şi „Sfinţii Ioachim şi Ana“. Persoanele care au avut locuinţele afectate au fost ajutate de Biroul de Asistenţă Socială „Diaconia“ al Arhiepiscopiei Iaşilor, Protopopiatul Iaşi 2, Primăria Holboca, Fundaţia „Izvor“ din Iaşi, precum şi de enoriaşii parohiei Dancu 2. Pe lângă o masă pe zi, celor 17 familii li s-au acordat ajutoare financiare.

Întrunirea Cercului pastoral „Sfântul Ilie

În biserica parohiei Dancu 2 a avut loc întrunirea Cercului pastoral numărul 14 „Sfântul Ilie Tesviteanul“. Această întrunire are loc în fiecare an, la începutul lunii februarie, fiind prilejuită de sărbătoarea Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie. Un sobor de preoţi a oficiat Agheazma mică, Sfânta Liturghie şi Taina Sfântului Maslu. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. Părintele Emilian Timofte de la parohia Valea Lungă - Holboca a susţinut referatul cu tema „300 de ani de persecuţii, timp creator de conştiinţă martirică pentru Hristos“. La finalul slujbelor, credincioşii prezenţi au fost miruiţi, iar la ieşirea din sfântul lăcaş au primit câte o felie de cozonac şi un pahar cu vin.

Niciun comentariu: