luni, 25 februarie 2013

Manifestări dedicate mitropolitului Visarion Puiu

La sediul Protopopiatului Paşcani s-au deschis vineri, 22 februarie 2013, „Zilele Mitropolit Visarion Puiu“. Manifestările au fost organizate de Colegiul „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani, în colaborare cu Protopopiatul Paşcani.

În sala de festivităţi a Protoieriei Paşcani a avut loc vineri, 22 februarie, o întâlnire cu doi oaspeţi deosebiţi din Republica Moldova: conf. dr. Vasile Şoimaru, de la Academia de Ştiinţe Economice din Chişinău, şi prof. Vasile Iovu, de la Conservatorul din Chişinău. Întâlnirea a debutat cu prezentarea a trei cărţi scrise de conf. dr. Vasile Şoimaru: monografia „Neamul Şoimăreştilor“, „Românii din jurul României, în imagini“ şi „Cotul Donului 1942: eroism, jertfă, trădare“. Întâlnirea s-a desfăşurat sub egida „Mitropolitul Visarion Puiu, dor de Basarabia“. Chipul şi personalitatea mitropolitului Visarion Puiu a fost evocată de pr. Dumitru Cristea, de pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani, de prof. Vasile Şoimaru şi de prof. Vasile Iovu. „În cadrul acestei întâlniri, prof. Vasile Iovu a interpretat, cu o sensibilitate deosebită, câteva cântări folclorice la nai. La această întâlnire au participat cadre didactice şi elevi de la Colegiul Naţional «Mihail Sadoveanu» din Paşcani, alături de prof. Carmen Dumitriu, directorul şcolii. Bucuria noastră a fost aceea că sala de conferinţe a protopopiatului a fost umplută de un grup de elevi care şi-au conturat în inima şi în sufletul lor imaginea reală a mitropolitului păşcănean Visarion Puiu“, a relatat pr. protopop Pavel Postolachi.
„Zilele Mitropolit Visarion Puiu“ de la Paşcani au continuat sâmbătă, 23 februarie, cu Sfânta Liturghie dedicată tinerilor, oficiată la Biserica „Înălţarea Domnului“ din Paşcani. La slujbă au participat liceeni din Paşcani care fac parte din Asociaţia Tineretul Ortodox Român (ATOR) - filiala Paşcani.
Miercuri, 27 februarie, la Biserica „Sfinţii Mihail şi Gavriil“ din Paşcani se va oficia Parastasul pentru mitropolitul Visarion Puiu. La eveniment vor participa toţi preoţii din Protopopiatul Paşcani care se vor reuni în conferinţa lunară administrativă. Părintele Cristinel Tănase, de la parohia Strunga, care este şi doctorand al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, va susţine comunicarea „90 de ani de la întronizarea ca episcop al Hotinului a mitropolitului Visarion Puiu“. „În încheierea manifestărilor va avea loc un pelerinaj la troiţa închinată mitropolitului Visarion Puiu din cartierul păşcănean Fântânele“, a adăugat pr. protopop Pavel Postolachi.

Simpozion internaţional la Muzeul de Istorie din Roman

Asociaţia „Visarion Puiu“ din Roman organizează, în perioada 26-28 februarie, „Zilele Mitropolit Visarion Puiu“, ediţia a XVII-a, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Manifestările vor avea loc sub egida „Visarion Puiu - 90 de ani de la alegerea, învestirea şi instalarea ca episcop al Hotinului“. Miercuri, 27 februarie, de la ora 9:00, la Catedrala arhiepiscopală din Roman se vor oficia Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru mitropolitul Visarion Puiu. De la ora 13:00, la Muzeul de Istorie din Roman va avea loc simpozionul internaţional „Visarion Puiu - 90 de ani de la alegerea, învestirea şi instalarea ca episcop al Hotinului“, în cadrul căruia vor fi expuse comunicări ştiinţifice ale invitaţilor din ţară şi străinătate. În cadrul evenimentului va fi lansat numărul 4 al revistei „Valori perene“ şi va fi vizionat un film documentar. În aceeaşi zi, de la ora 18:00, va avea loc la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ din Roman vernisajul expoziţiei documentare „In memoriam Visarion Puiu“, care va fi urmată de o masă rotundă cu tema „Asociaţia «Visarion Puiu», realizări şi perspective“. Joi, 28 februarie, va avea loc un pelerinaj intitulat „Pe urmele lui Visarion Puiu în Basarabia“.

Niciun comentariu: