luni, 4 februarie 2013

„A fi ortodox înseamnă o bucurie“

Ziua Mondială a Tineretului Ortodox a fost marcată, timp de două zile, de parohia „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi. Simpozionul din acest an, având tema „Împlinirea spirituală şi socială a tânărului din perspectiva credinţei ortodoxe“, a cuprins, pe lângă participarea la sfintele slujbe, două întâlniri ale tinerilor de la mai multe parohii ieşene. 

Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi a organizat, în zilele de 2 şi 3 februarie 2013, a VI-a ediţie a simpozionului dedicat Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox, sărbătorit în fiecare an de Întâmpinarea Domnului. Tema simpozionului, care a adunat tineri din mai multe parohii ieşene, a fost „Împlinirea spirituală şi socială a tânărului din perspectiva credinţei ortodoxe“. Participanţii au abordat teme precum: împlinirea spirituală, valoarea împlinirii spirituale, rolul efortului personal şi a încrederii în puterile proprii, locul credinţei în dorinţa de realizare a omului în plan spiritual şi material. De asemenea, s-a meditat asupra versetelor „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate celelalte se vor adăuga vouă“ (Matei 6, 33), „Căci împărăţia lui Dumnezeu nu este mâncare şi băutură, ci dreptate şi pace şi bucurie în Duhul Sfânt“ (Romani 14, 17), „De poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede“ (Marcu 9, 23). Invitaţii părintelui paroh Mircea Stoleriu au fost: pr. Vasile Manole de la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ - Curelari din Iaşi, pr. lect. dr. Adrian Dinu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, pr. Ioan Larie, slujitor la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi, prof. Marie-Jeanne Stoian, de la Grupul Şcolar Economic de Turism Iaşi, prof. Gabriela Favu, de la Colegiul de Electronică şi Telecomunicaţii, şi Doru Mihai Barna, coordonatorul Departamentului Tabere din Arhiepiscopia Iaşilor. 

„Este important să medităm la faptul de a fi ortodocşi“

Părintele paroh Mircea Stoleriu a remarcat, în cuvântul de deschidere al simpozionului, că tema din acest an a fost fixată pentru a răspunde unor frământări ale tinerilor. „Tema simpozionului este foarte actuală pentru că se referă la dorinţa voastră de a vă împlini. Împlinirea se poate realiza din punct de vedere spiritual şi material. Tinerii sunt frământaţi uneori de împlinirea lor, însă noi, în Biserică, avem calea noastră. Nu putem vorbi despre împlinirea unui om într-o perspectivă străină Ortodoxiei. În lume, împlinirea tânărului constă în satisfacerea unor aspiraţii. În Biserică, noi avem o cale, care este Hristos. Pe această cale vă invităm să mergeţi astăzi (n.r. sâmbătă)“, a spus pr. paroh Mircea Stoleriu. Părintele Vasile Manole a subliniat că ţelul oamenilor trebuie să fie acela de a trăi veşnic: „De aceea, nu trebuie să ne limităm la această viaţă trecătoare. Este important să ne împlinim pe plan profesional şi să fim foarte buni în domeniul în care activăm“. Prof. Gabriela Favu şi-a exprimat bucuria de a fi împreună cu tinerii în sala de conferinţe a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi, remarcând că ori de câte ori se doreşte accentuarea unei probleme se dedică o zi anume, cum este cea a tineretului ortodox. „Ne gândim la tineretul ortodox într-o zi în care sărbătorim Întâmpinarea Domnului. Fiecare dintre noi am fost aduşi la biserică de părinţii noştri. Este important să medităm la faptul de a fi ortodocşi, mai ales că ne putem lăuda cu Mântuitorul Hristos, cu Maica Domnului, cu sfinţii s.a. Îmi doresc să plecăm de aici cu fruntea sus că suntem ortodocşi“, s-a exprimat prof. Gabriela Favu. 

„Dumnezeu poate umple golul şi neîmplinirea din noi“

Pr. lect. dr. Adrian Dinu le-a mărturisit tinerilor şi invitaţilor la simpozion că „a fi ortodox înseamnă o bucurie“. „Noi trebuie să descoperim acest tezaur de credinţă şi de rugăciune în Dumnezeu. Nichifor Crainic spunea în cartea «Nostalgia paradisului» că noi ne-am născut ortodocşi. La această propoziţie s-a adăugat faptul că noi trebuie să devenim ortodocşi. Nu este uşor, dar este înălţător să ne pliem pe ceea ce spune Biserica, pentru a putea spori în viaţa duhovnicească“, a adăugat pr. lect. dr. Adrian Dinu. În continuare, tinerii şi copiii participanţi la eveniment au fost împărţiţi în patru grupe de discuţii. La final, raportorii au expus concluziile discuţiilor. Doru Mihai Barna a menţionat că tema simpozionului este o provocare „pentru a ne da seama că nu suntem împliniţi“. „Nefiind împliniţi, avem un gol. Acest gol înseamnă lipsa de curaj şi de îndrăzneală de a ne pune în faţa lui Dumnezeu în această stare. Dumnezeu poate umple golul şi neîmplinirea din noi. Împlinirea spirituală este o provocare“, a conchis Doru Mihai Barna. Întâlnirea s-a încheiat cu un repertoriu de cântări religioase intonate de corul Bisericii Curelari din Iaşi şi de corul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi. Simpozionul dedicat Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox a continuat aseară în sala de conferinţe a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“. După slujba Vecerniei, atât tinerii, cât şi enoriaşii parohiei au vorbit despre dialogul generaţiilor. „În cadrul întâlnirii s-a discutat despre modul în care tinerii primesc intenţiile educative ale celor mai în vârstă. În acelaşi timp, s-a accentuat că dialogul dintre tineri şi cei în vârstă creează o punte, care este însufleţită de prezenţa lui Hristos, covertită în dragoste“, a declarat pr. paroh Mircea Stoleriu.

Niciun comentariu: