joi, 14 februarie 2013

Întâlnirea preoţilor responsabili cu proiectul „Calea mântuirii“

La Centrul eparhial Roman a avut loc marţi, 12 februarie 2013, întâlnirea preoţilor responsabili cu implementarea proiectului „Calea mântuirii“ în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Proiectul va fi destinat credincioşilor cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani.

Întâlnirea a fost prezidată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, care a adresat un cuvânt de binecuvântare. În continuare, s-au prezentat obiectivele urmărite în proiectul „Calea mântuirii“, precum şi rezultatele dorite a fi obţinute în urma susţinerii orelor de catehizare pentru adulţi. La întrunire au mai participat, alături de pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, preoţii din cele şase protopopiate ale Eparhiei Romanului şi Bacăului, responsabili cu proiectul „Calea mântuirii“. „În cuvântul adresat celor prezenţi, PS Ioachim Băcăuanul a reliefat importanţa catehezei pentru adulţi în actualul context social, arătând importanţa acestui proiect al Patriarhiei Române pentru o mai bună cunoaştere a valorilor creştine. În continuare, cei şase preoţi din protoieriile Bacău, Roman, Oneşti, Moineşti, Sascut şi Buhuşi au analizat maniera în care «Calea mântuirii» trebuie implementat la nivelul fiecărei parohii. Totodată s-au prezentat eventualele obstacole şi modul în care acestea pot fi evitate“, a declarat pr. Constantin Gherasim, coordonatorul proiectului la nivelul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
Proiectul de catehizare „Calea mântuirii“ a luat naştere în cadrul Institutului de Studii Creştin-Ortodoxe, de la Cambridge, la iniţiativa mai multor clerici şi profesori ortodocşi, în frunte cu Mitropolitul Kallistos Ware, al Diocleei. În Biserica Ortodoxă Română proiectul a fost adus cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Teologic Educaţional al Patriarhiei Române, fiind destinat credincioşilor cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani. „Preoţii responsabili din protoieriile eparhiei au înţeles importanţa derulării proiectului la nivel de parohie, mai ales astăzi în condiţiile în care societatea noastră suferă la capitolul educaţiei religioase. Mulţi dintre adulţi s-au format în perioada comunistă, fiind privaţi de educaţia religioasă. Acest proiect doreşte îmbogăţirea cunoştinţelor referitoare la credinţa noastră, mai ales că se derulează sub streaşina Bisericii, locul unde s-au format primele şcoli româneşti“, a remarcat pr. inspector Constantin Gherasim.

Niciun comentariu: