luni, 27 iulie 2009

La „Sfântul Dimitrie“ din Roman, persoanele nevoiaşe sunt sprijinite de Biserică

Parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie“, aflată în cartierul „Mihai Viteazul“ din municipiul Roman, se confruntă în ultimii ani cu probleme sociale cauzate de veniturilor reduse ale enoriaşilor din parohie. Cu toate acestea, oamenii au avut dragoste faţă de biserică, sprijinind lucrările de construcţie la sfântul lăcaş în care se roagă în duminici şi sărbători.

Activităţile social-filantropice desfăşurate în parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie“ s-au concretizat mai ales în acordarea sprijinului material persoanelor nevoiaşe. Astfel de acţiuni de ajutorare au loc ori de câte ori este nevoie şi sunt iniţiate de pr. paroh Vasile Strat. În urmă cu o lună şi jumătate, o casă din parohie a ars. Ca urmare a acestei situaţii, enoriaşii au donat 4.000 de lei, părintele paroh a contribuit cu 2.000 de lei, iar alţi sponsori au mai dăruit 3.000 de lei. În timpul anului sunt ajutaţi enoriaşii care se confruntă cu probleme de sănătate sau cei care nu au posibilitatea să-şi îngroape o rudă. „Oamenii din parohie au posibilităţi materiale reduse, iar problemele sociale s-au amplificat în ultimii ani din cauza lipsei locurilor de muncă. Mai mult decât atât, avem 200 de familii de romi care locuiesc câte 13-14 într-o casă, cărora nu poţi să le ceri nimic, ci trebuie să le oferi. Este greu, pentru că biserica este în construcţie. Atunci când vrem să rezolvăm anumite probleme nu ne bazăm pe sponsori, ci pe oamenii cu suflet mare, care mai au un ban în plus“, a declarat pr. paroh Vasile Strat. Colaborarea dintre preotul paroh şi credincioşi este foarte bună, chiar dacă în parohie enoriaşii se împart în tineri şi bătrâni. Predicile din cadrul Sfintei Liturghii sunt foarte bine documentate, fiind rostite pe măsura înţelegii credincioşilor. „Mi-a fost foarte greu să fac pastoraţie într-un cartier în care cârciuma era pe primul loc. Cu timpul, oamenii s-au acomodat. M-am străduit să le fiu eu însumi exemplu. Pe parcursul anului fac vizite familiilor cu probleme, iar catehizarea este adaptată pentru ca oamenii să înţeleagă cum trebuie trăită viaţa noastră întru Hristos“, a mai adăugat pr. paroh.

În prezent se lucrează la pictură

Parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie“ din cartierul „Mihai Viteazul“, Protopopiatul Roman, a fost înfiinţată în cadrul şedinţei Permanenţei Consiliului Eparhial din data de 06 iulie 1998, cu acceptul Secretariatului de Stat pentru Culte. Acestei parohii i-a fost acordat un sector de 1.200 de familii, fiind delegat ca paroh preotul Strat Vasile de la parohia Oniceni, Protopopiatul Roman, care s-a ocupat de începerea lucrărilor de construcţie a noii biserici. Slujba de sfinţire a locului şi punerea pietrei de temelie a avut loc la data de 26 iulie 1999. Pe 13 iunie 2002, de sărbătoarea Înălţării Domnului, s-a oficiat slujba Aghezmei în biserica nouă, în care din acea zi s-au săvârşit slujbele religioase.

Biserica este situată în zona cea mai defavorizată a oraşului Roman, în prezent parohia fiind formată din 527 de familii, în majoritate cu posibilităţi modeste de trai. Lucrările de construcţie sunt spre finalizare, în prezent lucrându-se la pictura bisericii. Manopera la pictura sfântului lăcaş este plătită de un vrednic credincios din Bucureşti.

Niciun comentariu: