vineri, 31 iulie 2009

Biserica “Sfinţii Arhangheli” veghează cele 60 de familii din parohia Gârbovana

Credincioşii din filia Gârbovana, parohia Negoieşti, Protopopiatul Oneşti, sub îndrumarea pr. paroh Ioan Bucă, au început în anul 2002 renovarea Bisericii „Sf. Arhangheli“, aflată într-o stare avansată de degradare. Lucrările au fost susţinute de enoriaşi, având, în acelaşi timp, sprijinul autorităţilor locale. Duminică, 26 iulie 2009, a avut loc târnosirea sfântului lăcaş, care a primit al doilea hram, „Înălţarea Sfintei Cruci“.

Biserica din lemn, cu hramul „Sf. Arhangheli“, ridicată în urmă cu aproape 200 de ani în satul Gârbovana, comuna Ştefan cel Mare, judeţul Bacău, a fost resfinţită în Duminica a VII-a după Rusalii de PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului. Preasfinţia Sa a fost întâmpinat la şosea de călăreţi îmbrăcaţi în costume naţionale, iar de aici s-a mers până la biserică, unde a fost aşteptat de soborul de preoţi şi de epitropul bisericii, care i-a urat „bun venit“. După slujba de sfinţire a urmat Sfânta Liturghie, oficiată pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaş. Credincioşii au trecut prin sfântul altar şi s-au rugat apoi în cadrul slujbei arhiereşti. În cuvântul de învăţătură, PS Ioachim Băcăuanul a vorbit despre semnificaţia Evangheliei citite în Duminica a VII-a după Rusalii, evidenţiind, în acelaşi timp, efortul şi munca depuse de credincioşii din Gârbovana la reconsolidarea Bisericii „Sf. Arhangheli“. Întrucât sfântul lăcaş este aşezat pe un deal înalt, lucrările s-au desfăşurat cu multă jertfă. „Toată această lucrare a fost o «Golgotă» pentru noi, pentru că biserica este aşezată pe un deal înalt. A fost o jertfă a celor 60 de familii, oameni cu frică de Dumnezeu şi cu credinţă nezdruncinată. De aceea, am considerat că este potrivit să alegem ca al doilea hram «Înălţarea Sfintei Cruci»“, a spus pr. paroh Ioan Bucă.

„Îi mobilizez pe credincioşi pentru a fi alături de aproapele lor“

Biserica din parohia Gârbovana este monument istoric, datând de la 1817. În momentul în care s-a luat decizia reconsolidării, sfântul lăcaş se afla într-un stadiu avansat de degradare. În anul 1997, familia Dobrin a ridicat o clopotniţă în locul celei vechi, lipită de biserică, care a susţinut structura aşezământului construit din lut şi paie. Din cauza faptului că temelia din stejar a bisericii a putrezit şi, de nenumărate ori, a fost lipită cu lut şi paie la exterior şi interior, s-a înclinat spre nord, aproape de prăbuşire. „Lucrările de zidire au avut loc în afara sfântului lăcaş, pentru a putea să săvârşim Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe. Apoi, am scos bârnă cu bârnă, astfel încât biserica a fost, practic, făcută din nou. A rămas catapeteasma, de o valoare inestimabilă, care are peste 300 de ani, fiind recondiţionată de pictorul Ecaterina Ardeleanu“, a adăugat pr. paroh. Rezidirea bisericii din Gârbovana a fost coordonată de pr. paroh şi de epitropul bisericii, având sprijinul Consiliului parohial, al credincioşilor şi autorităţilor locale. Echipa de muncitori care a executat lucrările a fost formată din enoriaşii din sat. Pentru că sfântul lăcaş din Gârbovana este filie a parohiei Negoieşti, Sfânta Liturghie se oficiază alternativ. După cum ne-a explicat părintele paroh, acţiunile social-filantropice din cele două parohii au loc pe toată perioada anului. Beneficiarii sunt persoanele nevoiaşe, dar şi sătenii care întâmpină diferite probleme. „Pentru că avem o casă de prăznuire, încerc să-i conving pe enoriaşi să facă slujbele de pomenire în acest spaţiu. Aici se adună toţi nevoiaşii din parohie, care sunt trataţi cu toată atenţia. De asemenea, ori de câte ori se întâmplă o nenorocire, îi mobilizez pe credincioşi pentru a fi alături de aproapele lor“, a completat pr. Ioan Bucă.

Niciun comentariu: