sâmbătă, 11 iulie 2009

Biblii pentru deţinuţi, bătrâni şi copii, din partea SBIR

În perioada 30 iunie-1 iulie 2009, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Societatea Biblică Interconfesională din România, în colaborare cu Sectorul social-filantropic „Diaconia“ din cadrul Centrului Eparhial Iaşi derulează Proiectul „Carte religioasă pentru persoanele din instituţiile de ocrotire socială“.

În cadrul acestui proiect, Societatea Biblică Interconfesională din România (SBIR) a adus şi distribuit cărţi precum Biblia, Noul Testament şi diferite broşuri cu caracter religios. Prima instituţie care s-a bucurat de astfel de daruri a fost Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi, unde au fost împărţite ediţia Noului Testament cu Psalmi, precum şi mai multe broşuri în care deţinuţii sunt îndemnaţi să trăiască cu speranţa că Dumnezeu îi iubeşte. „Faptul că pentru o perioadă ei sunt privaţi de libertate nu înseamnă că şi-au încheiat relaţia cu familia şi cu societatea. După ce aceşti deţinuţi vor fi liberi, vor putea să se integreze şi să-şi ducă viaţa în continuare ca buni creştini. Aceste materiale cu conţinut religios vin în întâmpinarea lor, având ca scop cultivarea sentimentului religios în sufletele lor“, a spus pr. Mihai Prodan, inspector în cadrul Sectorului social-filantropic „Diaconia“ al Centrului Eparhial Iaşi. Pe lângă Penitenciarul din Iaşi, reprezentanţii „Diaconia“ şi SBIR au mai vizitat în aceste zile Căminul de bătrâni „Sf. Cuvioasă Parascheva“ din Iaşi. Vârstnicii de aici au fost încântaţi de darurile primite, pentru că Bibliile au fost editate special pentru ei, cu litere mari. Bibliile distribuite au fost tipărite cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, o parte din aceste Biblii au intrat în dotarea bibliotecii căminului, pentru a fi folosite la toate activităţile cu caracter religios desfăşurate de preotul misionar, de bolnavi sau de ceilalţi misionari, ca voluntarii din Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România, filiala Iaşi.

Cărţi speciale pentru nevăzători

SBIR a oferit Biblii şi Centrului de Formare şi Consiliere „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Iaşi, cu menţiunea ca o parte din ele să rămână în cadrul Centrului, iar altă parte să fie distribuită beneficiarilor. În cadrul acestui proiect au mai primit Biblii copiii de la Centrul de zi „Mia Casa“ de la Bârnova, care au fost îndemnaţi să citească aceste cărţi pentru a-şi fixa cunoştinţele.

Pentru că proiectul este în desfăşurare, în perioada următoare vor mai fi vizitate şi alte cămine de bătrâni, precum şi Penitenciarul din Botoşani. Tot reprezentanţii SBIR au adus şi Epistola către Corinteni şi Faptele Sfinţilor Apostoli, pentru Asociaţia nevăzătorilor din Iaşi, tipărite în limbajul Braille. „Cărţile vor fi distribuite mai multor centre care îşi desfăşoară activitatea în Arhiepiscopia Iaşilor. Avem preoţi de caritate, iar prin ei, cuvântul lui Dumnezeu este prezent şi este bine să venim cu ceva nou. Considerăm că acest proiect şi această colaborare între instituţii sunt folositoare pentru vestirea cuvântului lui Dumnezeu, pentru întărirea credinţei şi pentru a împlini această latură misionară“, a mai adăugat pr. Mihai Prodan. În ultimii ani, SBIR a distribuit peste 10.000 de Biblii, Noul Testament şi Psaltiri, în 20 de penitenciare din ţară, dar şi în alte instituţii de ocrotire socială. Sub îndrumarea preoţilor din penitenciare, deţinuţii au beneficiat de consiliere duhovnicească.

Niciun comentariu: