În municipiul Bacău se va deschide la începutul lunii viitoare Centrul de recuperare neuromotorie „Sf. Vasile cel Mare“. Acest centru a fost înfiinţat de Biroul de asistenţă socială al Episcopiei Romanului, prin intermediul Fundaţiei „Episcop Melchisedec“ filiala Bacău, şi va fi sfinţit la sfârşitul lunii în curs.
Începând cu 1 august 2009, la Bacău va funcţiona, cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, un centru social de recuperare neuromotorie. Acest centru îl va avea ca ocrotitor pe Sf. Vasile cel Mare şi va funcţiona în cadrul Şcolii Generale nr. 8 „Domniţa Maria“ din Bacău. Locaţia a fost aleasă întrucât în această unitate de învăţământ sunt copii cu probleme, care au nevoie de un tratament medical pentru ameliorarea durerilor de care suferă. Proiectul pentru înfiinţarea centrului social de recuperare a fost iniţiat de Biroul de asistenţă socială al Episcopiei Romanului, prin Fundaţia „Episcop Melchisedec“. „În zona Şcolii nr. 8 nu există un astfel de centru, astfel încât au venit multe cereri de înscriere din zonă. Considerăm că este util un astfel de centru, mai ales că el se adresează copiilor cu vârste între 1 şi 18 ani“, a declarat pr. Eugen Ciprian Ciute, consilier la Departamentul „Misiune şi Filantropie“ al Episcopiei Romanului. Centrul social de recuperare neuromotorie „Sf. Vasile cel Mare“ din Bacău a fost deschis prin accesarea unui proiect în valoare de 40.000 de lei de la Secretariatul de stat pentru culte. Dotările necesare au fost procurate prin contribuţia financiară a Biroului de asistenţă socială al Episcopiei Romanului. „Tot la 1 august, într-o încăpere alăturată, vom deschide un cabinet de logopedie, astfel încât mulţi dintre copii, în special cei cu autism, să poată beneficia atât de serviciile de kinetoterapie, cât şi de cele de logopedie“, a spus pr. Eugen Ciprian Ciute.
Servicii gratuite oferite de un profesionist
Centrul va fi coordonat de un kinetoterapeut care are o experienţă în domeniu de şapte ani. În acelaşi timp, a fost întocmit un protocol de colaborare cu Facultatea de Kinetoterapie din cadrul Universităţii Bacău, în urma căruia studenţii urmează să facă ore de practică în acest centru.
Implicarea Biroului de asistenţă socială al Episcopiei Romanului va consta în selectarea beneficiarilor, prin realizarea de anchete sociale la domiciliul acestora, dorindu-se astfel acordarea de servicii sociale alternative.
În Şcoala nr. 8 mai funcţionează, tot în administrarea Biroului de asistenţă socială al Episcopiei Romanului, Centrul de zi „Sf. Ioan Botezătorul“ (after-school), în cadrul căruia 21 de copii de la această şcoală primesc, pe parcursul anului şcolar, hrană caldă.
Alături de studenţi şi profesori voluntari, copiii băcăuani cuprinşi în acest proiect primesc ajutor la efectuarea temelor. De asemenea, sunt sprijinite material şi familiile acestor copii. „Persoanele care şi-au depus cererea pentru a beneficia de serviciile centrului s-au arătat foarte mulţumite de această iniţiativă. Unii dintre părinţii copiilor bolnavi plângeau de bucurie pentru că serviciile vor fi făcute de un kinetoterapeut profesionist şi pentru că vor beneficia gratuit de aceste servicii. Căutăm ca aceste servicii să fie gratuite, bine ştiut fiind faptul că familiile acestor copii, pe lângă durerea sufletească pe care o au, întâmpină şi unele dificultăţi de ordin material“, a mai adăugat pr. Eugen Ciprian Ciute.
Slujba de sfinţire a Centrului social „Sf. Vasile cel Mare“ va avea loc în data de 30 iulie 2009 şi va fi oficiată de PS Ioachim Băcăuanul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu