joi, 29 decembrie 2016

O nouă parohie în cartierul Păcurari din Iaşi

Paraclisul Parohiei „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca“ - Păcurari din Iaşi a fost sfinţit marţi, 27 decembrie 2016, de un sobor de preoţi. Locaşul de închinăciune se află pe strada Elisabeta Rizea numărul 27, lângă Cimitirul „Sfântul Ioan Botezătorul“, şi a fost amenajat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, de părintele paroh Marian Nimerincu, ajutat de câţiva donatori.

Oraşul Iaşi are de la începutul lunii decembrie 2016 o nouă parohie ortodoxă. Aceasta a fost înfiinţată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, cu misiunea de a ridica o biserică închinată Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca, în apropierea Cimitirului „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Iaşi. Un sobor de preoţi consilieri de la Centrul Eparhial Iaşi şi de la parohiile învecinate a oficiat slujba Aghesmei mici, pentru binecuvântarea paraclisului unde se vor săvâşi sfintele slujbe pentru noua comunitate parohială. La final, părintele Adrian Zaharia, consilier administrativ al Eparhiei Iaşilor, a citit decizia de înfiinţare a noii parohii şi de numire a noului paroh, în persoana părintelui Marian Nimerincu, inspector eparhial al Departamentului cimitire al Eparhiei Iaşilor. Părintele Florin Chirilă, inspector eparhial bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor, l-a felicitat pe inginerul Sorin Ionescu pentru că ridicat capela şi aşezământul social al noii parohii, iar părintele paroh Marian Nimerincu a mulţumit părinţilor de la Centrul eparhial Iaşi şi preoţilor parohi pentru dragostea cu care l-au primit şi încurajat.

Slujbe religioase într-un spaţiu provizoriu

Părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului 1 Iaşi, ne-a explicat că motivaţia înfiinţării noii parohii în cartierul ieşean Păcurari este dată de existenţa Cimitirului „Sfântul Ioan Botezătorul“. „Înaltpreasfinţitul Teofan a dispus ca în jurul acestui cimitir să ia fiinţă o nouă parohie, astfel încât s-au arondat familii din parohiile învecinate. Paraclisul Parohiei «Sfântul Luca» a devenit spaţiu sacru, pentru că nu este potrivit să existe un cimitir fără un locaş de slujire. Oamenii au nevoie de biserică pentru a se ruga pentru cei ce pleacă din viaţa aceasta. Până se va ridica noua biserică, sfintele slujbe vor fi oficiate în paraclisul amenajat provizoriu“, a explicat părintele protopop Toma Gradinaciuc.

„Vom fi alături de această parohie“

În cadrul evenimentului solemn, părintele paroh Marian Nimerincu a primit, din partea protopopului Protopopiatului 1 Iaşi, Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi cheile paraclisului sfinţit. „Acestea însemne parohiale ne întăresc în convingerea că suntem sub ascultarea ierarhului nostru şi că trebuie să ne facem datoria cu responsabilitate în faţa credincioşilor încredinţaţi spre mântuire. Părintele Marian Nimerincu vine cu o carte de vizită frumoasă, întrucât a ridicat o casă socială în Parohia Pietriş şi alta în filia Rotăria. IPS Părinte Teofan a avut în vedere activitatea frumoasă pe care părintele Marian a desfăşurat-o. Vom fi alături de această parohie pentru a ridica biserică lui Dumnezeu!“, a mai adăugat părintele protopop Toma Gradinaciuc. Amintim că Parohia „Sfântul Apostol Luca“ deţine în prezent două spaţii donate de inginerul Sorin Ionescu. În primul funcţionează paraclisul şi o capelă mortuară, iar cel de-al doilea este destinat praznicelor pentru cei adormiţi.

Niciun comentariu: