luni, 19 decembrie 2016

Campanii pentru deţinuţi la nivelul comunităţii locale

Penitenciarul Botoşani, în colaborare cu Protopopiatul Botoşani, a iniţiat la nivel local proiectul „Credo“ - campanii de schimbare a atitudinii sociale faţă de deţinuţi la nivelul comunităţii locale.
În cadrul proiectului, sunt realizate acţiuni în comun, cu implicarea parohiilor ortodoxe aparţinând Protopopiatului Botoşani, constând în slujbe, expoziţii de obiecte realizate de deţinuţi în atelierele ocupaţionale, poveşti de succes privind incluziunea socială, expuneri, dezbateri privind mediul penitenciar actual. Pe toată perioada desfăşurării, respectiv octombrie - decembrie 2016, sunt prevăzute acţiuni lunare, în parteneriat cu diverse parohii din municipiul Botoşani. Ţinând cont de oportunităţile partenerilor şi din raţiuni liturgice, activităţile se desfăşoară cu preponderenţă în zilele de sâmbătă, în spaţiile sociale ale parohiilor implicate, cu participarea unui număr de 20 de persoane private de libertate ce reprezintă grupul coral al capelei penitenciarului. Însoţiţi de preotul capelan Florin Lucian Marcu şi de către lucrători din sectorul educaţie, aceştia participă şi susţin oficierea Sfintei Liturghii la parohiile gazdă, după care, alături de ceilalţi participanţi, vizionează documentare de prezentare specifice, iar apoi se lansează dezbateri pe diverse teme.

Activităţi în parohiile botoşănene

Prima activitate de acest gen a avut loc în data de 29 octombrie, la Parohia „Întâmpinarea Domnului“ din Botoşani, prin implicarea părintelui paroh Gheorghe Grigoraşi. După desfăşurarea activităţilor propuse, prin bunăvoinţa gazdelor, toţi participanţii au participat la final la o agapă frăţească. Următoarea activitate s-a desfăşurat în Parohia „Sfântul Ilie“ - Botoşani“ pe 19 noiembrie 2016, gazdă fiind părintele paroh Lucian Leonte, protopop de Botoşani. Pe 30 noiembrie 2016, ziua închinată Apostolului românilor - Sfântul Andrei, a fost prilejul pentru o altă activitate de acest gen, de data aceasta gazdă fiind părintele paroh Teodor Peţenchea, alături de Parohia „Înălţarea Domnului“ - Botoşani. Mai apoi, părintele Vasile Acatrinei de la Parohia „Sfântul Spiridon“ - Botoşani a fost gazda unei astfel de acţiuni, urmând ca ultima activitate din anul acesta să aibă ca gazdă Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ -Botoşani şi pe părintele paroh Petru Fercal.

Protopopiatul Botoşani, partener în proiect

Menţionăm faptul că acest proiect vine ca o continuare firească a unui alt proiect de anvergură, încheiat cu succes anul trecut de către Penitenciarul Botoşani, ce câştigat, prin implicarea unor angajaţi inimoşi şi foarte competenţi, finanţare europeană. Atunci, unul dintre obiective îl reprezenta desfăşurarea în parohii rurale din toată Arhiepiscopia Iaşilor a 24 de caravane de promovare a acordării unei şanse reale de incluziune socială a deţinuţilor.
„Modul în care au fost receptate acele acţiuni de către comunităţi ne-au dat forţa şi entuziasmul de a organiza anul acesta prin finanţare şi forţe proprii astfel de acţiuni, de data aceasta la nivelul comunităţii locale, în speţă  municipiul Botoşani. Sprijin şi partener în acest proiect s-a alăturat Protopopiatul Botoşani prin parohiile urbane componente.
Avem astfel convingerea că putem avea o comunitate mai sigură, iar infracţionalitatea poate fi redusă semnificativ doar dacă oamenii, organizaţiile şi instituţiile colaborează pentru atingerea acestor obiective“, a spus preotul capelan Florin Lucian Marcu, misionar de caritate în cadrul Penitenciarului Botoşani.

Niciun comentariu: