miercuri, 28 octombrie 2015

Românii şi-au unit inimile la Montecatini Terme

Parohia Ortodoxă "Sfânta Muceniţă Pelaghia" din Montecatini Terme, Protopopiatul Toscana, Italia, a organizat sâmbătă, 24 octombrie 2015,  "Întâlnirea Nepsis Toscana", cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Evenimentul a avut loc la Biserica catolică ʺParrocchia Corpus Domini ʺ din Montecatini Terme, prin implicarea părintelui paroh Matei Tulan, ajutat de bunii enoriaşi. Programul a cuprins o conferinţă susţinută de arhimandritul Vicar Atanasie, dar şi o serie competiţii sportive şi momente artistice.

"Întâlnirea Nepsis" din Parohia Montecatini Terme din Parohia Montecatini Terme a fost un prilej pentru românii din zona Toscana de a se îmbăgăţi duhovniceşte. Programul manifestării, organizate cu scopul de a strânge fondurile necesare cumpărării clădirii unde se desfăşoară în prezent sfintele slujbe ale Parohiei Ortodoxe Montecatini Terme, a debutat cu o conferinţă. Aceasta a fost susţinută de arhimandritul Atanasie, Vicarul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, care şi-a exprimat pentru început bucuria de a se afla în mijlocul comunităţii din Montecatini Terme, care a găzduit "Întâlnirea Nepsis Toscana" din anul 2015. În continuare, părintele vicar a remarcat că problemele cele mai mari legate de problemele tinerilor sunt legate de familie, iar apoi a redat mai multe pilde din Pateric şi din viaţa de zi cu zi. "Astfel de întâlniri sunt esenţiale pentru că acestea îl aduc pe om la biserică. Noi încercăm să ne adaptăm cerinţelor actuale pentru că suntem în diaspora, într-un mediu în care situaţia este total diversă. Pastoraţia nu este una statică, aşa cum am cunoscut-o în România, ci una dinamică. Aceasta pentru că preotul trebuie să meargă în mijlocul comunităţii pentru a-i aduna pe oameni. Am avut parte de o întâlnire a inimilor şi aceasta se datorează preoţilor tineri. Protopopiatul Toscana este unul tânăr cu preoţi tineri, care au dat o înduhovnicire a tinereţii. Aceasta este explicaţia pentru faptul că sunt apropiaţi de românii stabiliţi în această zonă", a spus arhimandritul Vicar Atanasie. La sfârşitul discuţiilor purtate cu cei prezenţi, părintele Ioan Bobârnea, protopop al Protopopiatului Toscana, a explicat importanţa întâlnirilor Nepsis. De asemenea, părintele protopop a mulţumit părintelui vicar Atanasie, în numele preoţilor din Protopopiatul Toscana, pentru că a prezidat "Întâlnirea Nepsis".

Expoziţie de fotografie dedicată Sfintei Parascheva
În continuare, a fost vernisată expoziţia de fotografie "Cuvioasa", semnată de artistul fotograf Constantin Ciofu din Iaşi. Evenimentul a avut loc în Biserica catolică ʺParrocchia Corpus Domini ʺ din Montecatini Terme. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unui public numeros. Artistul fotograf Constantin Ciofu a vorbit despre lucrările expuse publicului, menţionând câteva date despre povestea din spatele imaginilor şi despre importanţa evenimentului cultural: "Mă bucur că am reuşit să fiu în mijlocul dumneavoastră cu o expoziţie de fotografie de la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi. Deşi am fost limitaţi în ceea ce priveşte expunerea lucrărilor, sper ca imaginile să vă ofere o privire de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă hramul Sfintei Parascheva de la Iaşi". Cele 50 de lucrări expuse au fost admirate şi apreciate de arhimandritul vicar Atanasie, care a cumpărat prima fotografie din cadrul expoziţiei, de părintele Ioan Bobârnă, protopop al Protopopiatului Toscana, de Don Pietro Rota, parohul de la ʺParrocchia Corpus Domini ʺ din Montecatini Terme şi de participanţii la întâlnirea Nepsis. "Mi-am dorit foarte mult să ajung anul acesta la sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iaşi. Am evlavie la această sfântă pentru că a făcut multe minuni în viaţa mea. Mi-au plăcut foarte mult imaginile din cadrul expoziţiei şi am cumpărat o fotografie pentru a ajuta Parohia Ortodoxă "Sfânta Pelaghia" - Montecatini Terme să cumpere clădirea unde se oficiază în prezent sfintele slujbe", a spus unul dintre participanţi. Expoziţia de fotografie "Cuvioasa" va rămâne expusă în Biserica catolică ʺParrocchia Corpus Domini" până sâmbătă, 31 octombrie 2015, iar apoi va fi mutată în Biserica Ortodoxă din Montecatini Terme.

Muzică populară şi mâncare românească


Credincioşii veniţi din mai multe parohii ale Protopopiatului Toscana şi-au arătat bucuria pentru că au participat la eveniment. "Pentru noi însemană foarte mult această întâlnire, întrucât este o modalitate de a păstra tradiţia românească. În acelaşi timp, ne alinăm dorul de ţară. Am fost invitaţi de Parohia Ortodoxă Montecatini Terme pentru a participa la activităţi şi pentru a fi alături de în dorinţa de a cumpăra clădirea unde îşi desfăşoară activitatea liturgică şi misionară", a declarat Andreea Popa din Parohia Ortodoxă Via Reggio, Protopopiatul Toscana. Nelu Hanţaţuc, epitropul Parohiei Ortodoxe Montecatini Terme, a pregătit, alături de de alţi enoriaşi, mâncarea pentru Întâlnirea Nepsis: "Am pregătit ciorbă ţărănească de văcuţă, fasole cu afumătură şi mici. Toată mâncarea a fost gătită de bucătari români, care lucrează la restaurantele din zonă". "În cadrul evenimentului, prezentăm publicului câteva suite din Făgăraş, datorită coregrafului nostru Ilie Juncu. Până în prezent, am câştigat numeroase premii la Roma şi în alte părţi ale Italiei, unde am fost invitaţi să dansăm. Grupul nostru s-a înfiinţat acum patru ani de zile, fiind un prilej de a ne apropia mai mult unii de ceilalţi", a precizat Cornel Olar de la Parohia Lucca. În după-amiaza zilei de sâmbătă, 24 octombrie, au avut loc mai multe activităţi sportive (campionat de fotbal, tenis de masă şi atelier de creație și comunicare), urmate de o tombolă cu premii surpriză. Atmosfera de sărbătoare a fost întreţinută de Dan Iftime, care a interpretat mai multe şlagăre şi piese de muzică populară.

Colaborare rodnică cu parohia catolică din Montecatini Terme


Părintele paroh Matei Tulan a remarcat importanţa organizării de evenimente care să adune comunitatea. "Bucuria pe care o văd pe chipurile credincioşilor este fericirea mea. Dacă îi văd pe enoriaşi bucuroşi, înseamnă că îmi fac datoria de preot, nu doar la biserică, ci şi în comunitate. Acest eveniment a reuşit să-i adune pe oameni în acelaşi gând şi în acelaşi suflet", s-a exprimat preotul paroh Matei Tulan. Manifestările din cadrul Întâlnirii Nepsis au avut loc gratuit în spaţiile Parohiei Corpus Domini din Montecatini Terme. Don Pietro Rota, parohul de la ʺParrocchia Corpus Domini ʺ din Montecatini Terme, a menţionat că de când s-a înfiinţat comunitatea ortodoxă din Montecatini Terme a colaborat foarte bine cu preotul paroh Matei Tulan şi cu enoriaşii parohiei ortodoxe. "Întâlnirea de astăzi (n.r. sâmbătă, 24 octombrie) ne-a oferit posibilitatea de a cunoaşte mai bine comunitatea ortodoxă română din Montecatini Terme şi din parohiile învecinate. Parohianii noştri sunt deosebit de încântaţi de prezenţa Parohiei Ortodoxe Române din Montecatini Terme, fiind impresionaţi pentru că aceasta cuprinde foarte mulţi tineri", a spus Don Pietro Rota. Programul zilei a mai cuprins un repertoriu de muzică susţinut de Doru Stănculescu, de Evandro Rossetti şi de George Lupaşcu.

"Dar de suflet" din partea românilor ortodocşi de la Arezzo


Părintele Octavian Tomuţa de la Parohia Ortodoxă Arezzo a oferit Parohiei Ortodoxă Montecatini Terme, cu prilejul "Întâlnirii Nepsis Toscana", o donaţie din partea enoriaşilor pe care îi păstoreşte, pe lângă darul mare oferit, prin faptul că a intermediat prezenţa artiştilor la manifestare. "În urmă cu două luni de zile, părintele Matei Tulan mi-a oferit două cutii pentru ca enoriaşii noştri să ofere un mic dar pentru cumpărarea clădirii necesare Parohiei Montecatini Terme, atât pentru sfintele slujbe, cât şi pentru alte activităţi. Aceste cutii cu bani sunt darul de suflet al românilor ortodocşi de la Arezzo. Am derulat cu multă dragoste acţiunea de strângere de fonduri, pentru că este mare lucru să zideşti un locaş de cult, în acest caz fiind vorba de cumpărarea unui spaţiu. Dumnezeu să vă ajute şi să vă bucure! Fiţi solidari cu toţii şi încercaţi să vă iubiţi şi să vă ajutaţi. Cea mai mare lipsă a poporului român este lipsa de solidaritate şi de dragoste", a atras atenţia părintele Octavian Tomuţa. Întâlnirea inimilor din Montecatini Terme a fost apreciată la final de toţi românii prezenţi şi nu numai. Printre cei care au sprijinit şi s-au implicat au fost şi cetăţeni de naţionalitate italiană. Deşi evenimentul din spaţiile Parohiei catolice ʺParrocchia Corpus Domini ʺ a antrenat un număr mic de români harnici, membri ai Parohiei Ortodoxe Montecatini Terme, acesta s-a transformat într-un adevărat festival, în care inimile tuturor au simţit spiritul românesc, unic în lume, păstrat cu sfinţenie mai ales în diasporă.

Niciun comentariu: