sâmbătă, 17 octombrie 2015

Evenimente religioase la Catedrala din Roman

 Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva a fost marcată în mod deosebit la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. În ajunul sărbătoririi Ocrotitoarei Moldovei, numeroşi pelerini au venit să o cinstească pe cea mult folositoare.
Sfânta Parascheva ocroteşte de secole catedrala din incinta Centrului Eparhial Roman. În ajunul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, aproape o sută de preoţi din Protopopiatul Roman şi numeroşi pelerini s-au rugat alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în cadrul slujbei Vecerniei unită cu Litia, oficiată în sfântul locaş muşatin. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, spre sfârşitul slujbei, ierarhul locului, înconjurat de un sobor de preoţi, împreună cu pelerinii au ieşit în procesiune în jurul catedralei. Cu acest prilej, a fost purtată racla în care se află fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe. În continuare, cei prezenţi au ascultat Imnul Acatist scris de Înaltpreasfinţitul Ioachim, recitat de însuşi ierarhul romaşcan, acompaniat de Corala „Melozii Romanului“ a Liceului Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec“ din Roman. Apoi, cuvântul de învăţătură rostit de ierarhul locului a dezvăluit frumuseţea, vechimea, importanţa şi dimensiunea impresionantă a cultului Sfintei în întreaga lume ortodoxă. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de arhimandritul Pimen Costea, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Constantin Ciofu

Binecuvântarea lucrărilor la Brutăria „Betleem - casa pâinii“

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim au sfinţit marţi, 13 octombrie 2015, Fabrica de pâine „Betleem“ din incinta Centrului eparhial Roman. Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului a vorbit cu acest prilej despre importanţa şi semnificaţia pâinii. „Noi ne rugăm în permanenţă ca Dumnezeu să ne dăruiască pâinea cea de toate zilele şi pâinea cea de o fiinţă. Însă, se pare că astăzi s-a pierdut sacralitatea pâinii“, a spus ierarhul de la Roman. Brutăria va susţine aşezămintele social-filantropice aflate în grija Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, aşezământul având caracter social-caritabil, după cum a menţionat IPS Ioachim. În acelaşi timp, IPS Părinte Mitropolit Irineu şi-a exprimat bucuria participării la acest eveniment din viaţa Eparhiei Romanului şi Bacăului, desfăşurat în ajunul serbării Sfintei Parascheva.

Niciun comentariu: