marți, 13 octombrie 2015

„În fiecare seară cântăm troparul Sfintei Parascheva“

Zilele de hram închinate Sfintei Parascheva au adus la Iaşi mulţime de pelerini. Oamenii s-au aşezat la rând pentru a se închina la sfintele moaşte şi pentru a se ruga sau pentru a mulţumi celei mult folositoare. 

Andreea Ghimici din Bacău a venit la Cuvioasa cu cele două fetiţe. De şase ani, tânăra mamă îi mulţumeşte Sfintei Parascheva pentru că a ajutat-o să o aducă pe lume de fiica cea mică, Parascheva. „Venim la Sfânta de acum şase ani de zile, de când s-a născut fiica cea mică, ce poartă numele Sfintei Parascheva. Atunci când am rămas însărcinată, au avut loc mai multe minuni în viaţa mea. Sfânta Paracheva este cel mai frumos dar din viaţa fiicei mele, în această lume plină de multe rele“, a mărturist cu lacrimi în ochi Andreea Ghimici. Am întrebat-o pe fiica sa Parascheva dacă ştie o rugăciune şi mi-a spus troparul Sfintei Parascheva. „În fiecare seară cântăm, înainte de culcare, troparul Sfintei Parascheva. Frumuseţea familiei noastre este dată de Sfânta Parascheva“, a adăugat tânăra băcăuancă, care a menţionat că este pentru a doua oară în acest an când vine la Cuvioasa, prima dată fiind pe 25 iunie, când fiica sa Parascheva a împlinit anii.

Cu nădejde, spre racla Sfintei Parascheva

„Am venit la Sfânta Parascheva pentru ca Dumnezeu să mă ajute să fiu sănătos“, acesta este răspunsul unui pelerin din Iaşi, care a trecut zilele acestea prin dreptul raclei Cuvioasei mult folositoare, la întrebarea „Cu ce gând aţi venit la Sfânta Parascheva?“. Multe sunt răspunsurile, dar acestea nu pot fi exprimate de multe ori datorită bucuriei care se citeşte pe chipurile pelerinilor veniţi să-i cinstească pe sfinţi. „Sfânta Parascheva este o binecuvântare pentru noi, cei din Moldova“, a concluzionat Neculai Apostu din Iaşi. „Am venit de la Putna pentru a mă ruga la Sfânta să-mi dea sănătate, prin rugăciunile ei“, s-a destăinuit Maria, 67 de ani, din localitatea Putna, judeţul Suceava. Deşi se deplasează foarte greu, ajutată de un baston, bucovineanca îşi doreşte să prmească putere de la Cel Preaînalt pentru a creşte un nepoţel, pentru că l-a „dorit din suflet“. „Am stat la rând, iar cu ajutorul Sfintei Parascheva şi al Maicii Domnului, am ajuns cu bine. Am venit de la o distanţă destul de mare, dar merită“, a spus pelerina, venită singură la Iaşi încă de vineri, 9 octombrie. I-a fost frig, dar a îndurat cu mult curaj. După ce a luat Agheasmă mică din curtea catedralei, s-a pornit spre casă cu sufletul împăcat.

Niciun comentariu: