miercuri, 12 august 2015

Părintele Costin Popa, condus spre împărăţia cerească

Credincioşii din Parohia Pietrosu - Protopopiatul Moineşti au rămas fără păstorul loc duhovnicesc. Preotul paroh Costin Popa a plecat la Domnul în ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, după o suferinţă purtată cu demnitate. Slujba înmormântării a fost oficiată de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, înconjurat de un sobor numeros de preoţi şi diaconi. 

„Cu profundă întristare şi nespusă durere“, Protopopiatul a anunţat vineri, 7 august 2015, trecerea prematură la Domnul a părintelui Costin Popa, fost paroh al Parohiei Pietrosu, Protopopiatul Moineşti, judeţul Bacău. Slujba înmormântării a fost săvârşită duminică, 9 august 2015, de Înaltpresfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor numeros de preoţi şi diaconi, fiind precedată de Sfânta Liturghie. În cuvântul adresat celor prezenţi, părintele Costel Mareş, protopop al Protopopiatului Moineşti, a creionat cu tristeţe în suflet chipul unic al părintelui Costin, caracterizându-l drept „model desăvârşit al blândeţii“. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la slujba înmormântării vrednicului păstor, trecut în viaţa cea veşnică la vârsta de 39 de ani, după o amară şi crudă suferinţă, au fost prezenţi în jur de 100 de părinţi slujitori din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, care au venit să-şi ia rămas bun de la cel ce a fost frate în slujire, prieten şi coleg.

„Părintele Costin a intrat în timpul Învierii“

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a subliniat la finalul slujbei rolul jertfelnic al misiunii preoţeşti şi a evocat profilul spiritual al părintelui Costin. „Preotul aduce cerul de dincolo aici şi ceea ce este aici se transfigurază pentru a ajunge în cer. Ziua aceasta este o zi de sărbătoare în sens profund, de dumnezeire, care se manifestă între noi. Astăzi (n.r. duminică) este Paştile personal al părintelui Costin, făcându-se alternanţa între transfigurare şi Înviere, părintele sionând spre Înviere. Preotul Costin a fost un slujitor adevărat, ducând cu demnitate pe umeri crucea preoţiei, odată cu lucrarea de zidire a bisericii săvârşind şi zidirea duhovnicească a credincioşilor dăruiţi spre păstorire. În 25 mai 2008 am sfinţit această poartă deschisă către cer, biserica din Pietrosu, atunci simţind efervescenţa spirituală, dragostea şi bucuria credincioşilor părtaşi la un eveniment plin de har şi binecuvântare. Astăzi, părintele Costin spune în faţa lui Hristos: «Doamne, iată am venit la Tine, nu am lucrat în numele meu în Biserică, ci în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Părintele s-a şters pe sine, făcându-se doar o slugă smerită a Domnului prin care lucrează harul lui Dumnezeu». De astăzi (n.r. duminică), pentru părintele Costin, timpul nu mai are nici trecut, nici viitor, el intrând în Timpul lui Dumnezeu, în Liturghia cosmică, în timpul Învierii“, a remarcat IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim. După slujba înmormântării, sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui Costin a fost înhumat în apropierea bisericii ctitorită de vrednicul slujitor.

Ctitorul bisericii din Pietrosu

Născut la 27 aprilie 1976, părintele Costin devine vlăstar roditor  în via Domnului, slujind cu timp şi fără timp în parohiile „Sfinţii Voievozi“ Lucăceşti şi Pietrosu din cadrul Protopopiatului Moineşti. A urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Episcop Melchisedec“ din Roman, pe atunci „Sfântul Gheorghe“, pe care le-a absolvit în anul 1995. Patru ani mai târziu, finalizează studiile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, iar în anul 2000 încheie studiile aprofundate la specializarea „Sistematice şi Biblice“ din cadrul aceleiaşi facultăţi. Hirotonit în preot la data de 21 mai 2002 pe seama Parohiei „Sfinţii Voievozi“ - Lucăceşti, a fost prezent activ în viaţa credincioşilor, implicându-se în multiple activităţi cultural-religioase şi sociale. Din 27 septembrie 2006 este numit preot paroh la Parohia Pietrosu, unde, cu binecuvântarea chiriarhului, s-a îngrijit de construirea locaşului de cult şi a aşezământului social-filantropic, lucrări ce au primit haina sfinţirii pe 25 mai 2008. Cu acest prilej, părintele Costin a fost hirotesit iconom stavrofor. Din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, părintele Costin a activat şi în administraţia bisericească, ca secretar al Protopopiatului Moineşti, în perioada 1 mai 2014 - 31 ianuarie 2015, dovedind responsabilitate, competenţă şi seriozitate în misiunea încredinţată. „Plecarea părintelui Costin, după o cruntă suferinţă, la vârsta când idealurile vieţii pastoral-misionare cunosc cel mai frumos elan (39 ani), lasă un gol în sufletele credincioşilor din Parohia Pietrosu, un dor aprins în inimile celor doi copii, Andreea şi Matei, şi a soţiei Irina, şi profundă întristare clerului şi tuturor celor care l-au cunoscut. Ne exprimăm întreaga compasiune faţă de familie şi cei apropiaţi, rugând pe Milostivul Dumnezeu să primească în Împărăţia Sa sufletul părintelui Costin, să dea putere, sprijin şi ocrotire familiei îndoliate în aceste clipe de mare durere“, a spus pr. protopop Costel Mareş.
Niciun comentariu: