sâmbătă, 18 aprilie 2015

Hramul Sfântului Toma în Eparhia Iaşilor

Biserica noastră îl sărbătoreşte mâine, 19 aprilie 2015, pe Sfântul Apostol Toma. Mai multe biserici din Arhiepiscopia Iaşilor îşi serbează cu acest prilej hramul.

Biserica „Sfântul Apostol Toma“ din cartierul ieşean Alexandru cel Bun îşi sărbătoreşte mâine hramul. Credincioşii sunt aşteptaţi în această seară la slujba Vecerniei unită cu Litia, iar mâine, la Sfânta Liturghie. La sfintele slujbe sunt aşteptaţi să participe preoţi şi credincioşi din toate zonele oraşului. Părintele paroh Toma Gradinaciuc, care este şi protopop al Protopopiatului Iaşi 1, a menţionat că hramul din acest an este întâmpinat cu multă bucurie, spunând şi câteva cuvinte despre locaşul de închinare care a îmbrăcat straie de sărbătoare. „Construcţia Bisericii «Sfântul Apostol Toma» a început în anul 2000, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În prezent, locaşul de închinăciune se află în stadiul de pictură, lucrările fiind demarate cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. S-a pictat mai bine de 50% din suprafaţă, într-un an de zile urmând să finalizăm aceste lucrări. Mai sunt multe lucruri de făcut, mai ales în ceea ce priveşte lucrarea duhovnicească, pentru că aceasta nu se termină niciodată“, a amintit pr. paroh Toma Gradinaciuc.
În Duminica Tomii, Biserica Toma Cozma din Iaşi îşi cinsteşte ocrotitorul. În această seară, de la ora 18:00, se va săvârşi Vecernia unită cu Litia, iar mâine-dimineaţă se vor oficia Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul. După cum ne-a relatat Vasilica Onofrei de la Parohia Toma Cozma, slujbele vor fi oficiate în sobor, cu participarea mai multor preoţi invitaţi. Atât după slujba Vecerniei, cât şi după cea a Sfintei Liturghii, protocolul organizat cu sprijinul membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, al colaboratorilor şi prietenilor apropiaţi ai parohiei va oferi pelerinilor prezenţi expresia culinară a bucuriei sărbătorii. Tot mâine, îşi serbează hramul Parohia „Sfântul Apostol Toma“ - Nicşeni din Protopopiatul Botoşani.

Niciun comentariu: