miercuri, 2 iulie 2014

Stavrofora Teofana Scântei a împlinit 80 de ani

Ziua de 30 iunie 2014 va rămâne în memoria Mănăstirii Vorona din judeţul Botoşani. Stavrofora Teofana Scântei, stareţa aşezării monahale, a împlinit 80 de ani de viaţă. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, au fost transmise mesaje de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan.

În ziua pomenirii Soborului Sfinţilor 12 Apostoli, Mănăstirea Vorona a fost gazda unui eveniment deosebit, prilejuit de împlinirea a 80 de ani de viaţă a stavroforei Teofana Scântei, stareţa acestei aşezări monahale. La orele dimineţii, Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii. Din soborul slujitorilor au făcut parte părinţi stareţi de la mănăstirile din judeţul Botoşani, precum şi preoţi de la parohiile din împrejurimi. Sfânta Liturghie a fost urmată de un Te Deum, la care au participat, pe lângă maicile obştii de la Vorona, ctitori, binefăcători ai mănăstirii şi credincioşi. Cu acest prilej, Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul i-a acordat maicii stareţe Teofana Scântei Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei“, din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În continuare, pr. prof. Grigore Diaconu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Botoşani, a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la împlinirea a 80 de ani de viaţă a preacuvioasei maici stavrofore Teofana Scântei, stareţa Mănăstirii Vorona. Acest mesaj a fost publicat integral în ediţia „Ziarului Lumina“ de ieri, 1 iulie 2014.

Bucurie „pentru o viaţă trăită în slujirea lui Hristos“

Arhimandritul Ioan Harpa, exarh al zonei Botoşani, a citit mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, din care vă prezentăm un scurt fragment: „În această zi binecuvântată de Dumnezeu, bucuria Sfinţiei Voastre pentru o viaţă trăită în slujirea lui Hristos se împleteşte cu maturitatea duhovnicească dobândită din încercările şi greutăţile prin care aţi trecut în misiunea grea ce v-a fost încredinţată cu 45 de ani în urmă, de a redeschide porţile Sfintei Mănăstiri Vorona, rămasă pustie în urma Decretului 410 din 1959. (...) Astăzi, când împliniţi 80 de ani de la naşterea după trup, doresc a vă adresa mulţumiri pentru implicarea şi râvna lucrării mântuitoare, rugând pe Milostivul Dumnezeu să vă dăruiască sănătate şi multe bucurii duhovniceşti. Totodată, felicităm întreaga obşte monahală a Mănăstirii Vorona, pe toţi sprijinitorii ei, precum şi pe toţi clericii şi credincioşii prezenţi la această sfântă slujbă“. Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul şi-a exprimat bucuria pentru această sărbătoare şi a felicitat-o pe maica stareţă, arătându-i vrednicia de om duhovnicesc şi de conducător cu multă responsabilitate a Mănăstirii Vorona, amintind de realizările pe care aceasta le-a avut în aşezarea monahală. A urmat cuvântul părintelui Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, care colaborează de 24 de ani cu stavrofora Teofana Scântei. Părintele protopop Lucian Leonte a evidenţiat „buna colaborare administrativă şi misionară“ pe care a avut-o până în prezent. În acelaşi timp, cuvântul de felicitare din partea obştii Mănăstirii Vorona a fost citit de monahia Teoctista.

„A ştiut să ţină maicile din mănăstire ca într-o familie“

În cadrul agapei frăţeşti, domnul Aurel Ştefan, primarul comunei Vorona, a oferit stavroforei Teofana Scântei diploma de cetăţean de onoare al comunei Vorona, mulţumind pentru „activitatea de folos duhovnicesc şi cultural“ pe care stareţa de la Vorona a avut-o de-a lungul vremii în această parte a judeţului. „Toţi creştinii din jur şi nu numai au venit cu bucurie la slujbele Mănăstirii Vorona, la hramuri, la duhovnicii de acolo şi la sărbătorile la care au fost prezenţi atâţia ierarhi, alături de delegaţiile oficiale din străinătate sau din ţară. Mănăstirea Vorona, alături de maica stareţă, ca formator de opinie duhovnicească, şi-a exercitat o influenţă benefică asupra conştiinţelor oamenilor şi asupra creştinilor care au venit atât de des aici. Stavrofora Teofana Scântei a îmbinat primirea ospitalieră a tuturor cu fermitatea păstrării rânduielii mănăstireşti. A ştiut să ţină maicile şi vieţuitoarele din mănăstire ca într-o familie. Am văzut-o tot timpul cu ele, nu s-a separat şi nu s-a distanţat de acestea, ci le-a ţinut ca o mamă, aproape, ocrotindu-le, povăţuindu-le, îndemnându-le, corectându-le şi mustrându-le, dar cu acel duh al mamei care a vegheat ca în acest locaş să rămână tot timpul aprinsă lumina rugăciunii, a privegherii, a vieţii duhovniceşti şi a vieţii călugăreşti. Astfel, acestei obşti i s-a conferit stabilitate, prezentându-se lumii într-un chip frumos, îmbietor, atrăgând astfel credincioşii la mănăstire“, a mărturisit părintele protopop Lucian Leonte.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Doamne ajuta,
Va deranjez pentru cateva momente venind cu rugamintea la d-voastra sa scrieti cateva randuri pe blogul d-voastra despre copilasul meu, Gabriel Voinea care sufera de hipoacuzie bilaterală neurosenzorială profundă (nu aude si nu vorbeste).Iar singura lui speranta este un implant cohlear dar pretul sau ne depaseste pe noi 25.000 de euro.Detalii despre Gabriel le gasiti pe blogul lui http://voineagabriel.wordpress.com/.
Astept un raspuns din partea d-voastra pe adresa mea de e-mail : voineamariana93@yahoo.com
Va multumesc anticipat!