marți, 22 iulie 2014

„Părintele Justin are titlul de cetăţean al Împărăţiei lui Dumnezeu“


În Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ - Mărăţei I din Piatra Neamţ, a fost decernat duminică, 20 iulie 2014, titlul de cetăţean de onoare post mortem vrednicului de pomenire arhimandrit Justin Pârvu. Această distincţie a fost oferită de Primăria Piatra Neamţ.

Stareţul şi ctitorul celor două mănăstiri de la Petru Vodă şi unul dintre marii duhovnici ai neamului românesc, trecut la Domnul cu un an în urmă, părintele Justin Pârvu, a primit în urmă cu două zile titlul de cetăţean de onoare post mortem din partea Primăriei Piatra Neamţ. Iniţiativa acordării acestui titlu a aparţinut lui Adrian Aluigheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene Neamţ, şi părintelui profesor Vasile Păvăleanu, parohul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul“ - Mărăţei I şi directorul adjunct al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, ambii cunoscători ai vieţii şi activităţii marelui duhovnic. Ceremonia decernării titlului a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, răspunsurile la strană fiind oferite de corul maicilor de la Mănăstirea Paltin - Petru Vodă, în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi.

Împlinirea testamentului părintelui Justin

La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele paroh Vasile Păvăleanu a ţinut un emoţionant cuvânt despre viaţa jertfelnică a părintelui Justin, cel cu râvnă şi dragoste de Dumnezeu, asemenea Sfântului Ilie. „Decernarea acestui titlu nu îi era necesară părintelui, neaducându-i vreun avantaj în planul vieţii de dincolo. Părintele Justin are titlul de cetăţean al Împărăţiei lui Dumnezeu, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel care zice: «De acum nu mai sunteţi străini şi locuitori vremelnici, ci sunteţi împreună cetăţeni cu sfinţi şi casnici ai lui Dumnezeu (Ef. 2, 19)». Acest titlu ne obligă şi ne conştientizează pe noi, pentru a fi pe cât ne este cu putinţă la măsura demnităţii, a bunătăţii şi a iubirii de Dumnezeu şi de oameni, virtuţi pe care părintele Justin le-a avut cu prisosinţă“, a subliniat părintele Vasile Păvăleanu în cuvântul său. Bogdan Puşcaşu, city manager al municipiului Piatra Neamţ, a mărturisit că este copleşit de cinstea de a înmâna diploma de cetăţean de onoare pentru părintele Justin, amintind că acest titlu a fost aprobat în unanimitate de Consiliul Local Municipal. După primirea înaltei distincţii, protos. Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, a mulţumit pentru recunoaşterea rolului părintelui Justin în viaţa cetăţenilor din Piatra Neamţ, exprimându-şi nădejdea că testamentul marelui duhovnic va fi împlinit şi de vieţuitorii celor două mănăstiri, dar şi de toţi credincioşii care l-au cunoscut şi i-au fost ucenici. La final, părintele  Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la un asemenea eveniment, amintind de datoria tuturor de a păstra chipul plin de sfinţenie al părintelui Justin.

Pietrenii, ataşaţi sufleteşte de părintele Justin

Decernarea titlului de cetăţean de onoare a fost motivată de rolul duhovnicesc şi moral pe care părintele Justin l-a avut asupra tuturor credincioşilor din Piatra Neamţ. Între anii 1977-1991 Preacuvioşia Sa a stat la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ, apoi a slujit Biserica de la Mănăstirea Petru Vodă între anii 1991-2013. „Totodată Părintele a ajutat material şi financiar toate bisericile din Piatra Neamţ care au fost construite după anul 1990. Credincioşii din oraşul de sub Muntele Pietricica au rămas ataşaţi sufleteşte de părintele Justin, mergând în număr mare la Petru Vodă şi ajutând substanţial la ctitorirea celor două aşezăminte monahale“, a remarcat pr. prof. Vasile Păvăleanu.

Niciun comentariu: