joi, 29 mai 2014

Sărbătoarea Înălţării Domnului în Moldova

În Biserica noastră este serbată astăzi Înălţarea Domnului. Această sărbătoare este prăznuită la 40 de zile după Învierea Domnului. Mai multe biserici parohiale şi de mănăstire din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei îmbracă straie de sărbătoare.

Pelerinii din mai multe zone ale ţării au venit încă de ieri la Mănăstirea Neamţ, pentru a participa la sfintele slujbe dedicate hramului. Aseară a fost oficiată Privegherea, iar în această dimineaţă, de la ora 8:30, se va sluji Agheasma mică de către Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. După cuvântul de învăţătură se va merge în pelerinj cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului spre incinta aşezării monahale. Pe un podium special amenajat se va sluji Sfânta Liturghie. La final, se va oficia Parastasul pentru ctitorii aşezării monahale, pentru cei care sunt înmormântaţi în cimititul mănăstirii şi pentru cei care şi-au dat viaţa pentru apărarea dreptei credinţe. În Iaşi, îşi serbează hramul mănăstirile Golia şi Galata, precum şi Biserica „Înălţarea Domnului“ - CUG. Sărbătoare deosebită va fi astăzi la Biserica „Înălţarea Domnului“ din municipiul Paşcani, la Biserica „Înălţarea Domnului“ din Parohia Coarnele Caprei, Protopopiatul Hârlău, în Parohia „Înălţarea Domnului“ - Havârna, Protopopiatul Darabani, în Parohia „Înălţarea Domnului“ din Botoşani şi în parohiile Copălău, Tocileni, Urlaţi şi Vlădeni din Protopopiatul Botoşani.
În Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor va fi praznic astăzi la Biserica „Înălţarea Domnului“ - Burdujeni, la Mănăstirea Mestecăniş, la Biserica „Înălţarea Domnului“ din Parohia Gheorghiţeni - Dorna Arini, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, la Biserica „Înălţarea Domnului“ din Parohia Mălini, Protopopiatul Fălticeni, şi la Biserica „Înălţarea Domnului“ a Cimitirului Pacea din Suceava.
La Catedrala „Înălţarea Domnului“ din Bacău a fost oficiată aseară slujba Vecerniei unită cu Litia, iar astăzi Sfânta Liturghie va fi săvârşită de la ora 9:30 de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Biserica „Înălţarea Domnului“ din Parohia Bozienii de Sus-Ruginoasa, Protopopiatul Roman, judeţul Neamţ, îşi serbează hramul, iar în Eparhia Huşilor va fi sărbătoare la Biserica „Înălţarea Domnului“ din Bârlad.

Niciun comentariu: