marți, 27 mai 2014

„Ne bucurăm pentru că în biserica noastră se află brâul şi fesul Sfântului Ioan Rusul“

La Iaşi se află de nouă ani două odoare sfinte care au acoperit pentru o perioadă moaştele Sfântului Ioan Rusul. La Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata acest sfânt se bucură de o cinstire aparte, alături de Născătoarea de Dumnezeu şi de Sfânta Teodora de la Sihla.

Sfântul Ioan Rusul va fi cinstit astăzi în mod deosebit la Biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla“ din Iaşi. În acest lăcaş se găsesc într-o raclă brâul şi fesul Sfântului. Aceste odoare au ajuns în capitala Moldovei în anul 2005, fiind donate de preotul şi Parohia Procopie din insula grecească Evvia, care adăposteşte moaştele Sfântului Ioan Rusul. „În anul 2005 am fost în Grecia pentru a primi aceste odoare sfinte. Am dorit foarte mult să avem aceste odoare, pentru că îl cinstim pe Sfântul Ioan Rusul, întrucât este mare făcător de minuni. El este un mare ocrotitor al tinerilor, un mare vindecător de boli, de cancer s.a. De aceea, ne bucurăm pentru că în biserica noastră se află brâul şi fesul Sfântului Ioan Rusul“, a spus pr. paroh Mircea Stoleriu. Mulţi creştini din Iaşi au mărturisit că au avut mare folos în urma rugăciunilor pe care le-au înălţat la Dumnezeu prin mijlocirea Sfântului Ioan Rusul. „Unii oameni au mărturisit că atunci când s-au rugat au fost îndemnaţi în vis de sfânt să vină să se închine în biserică. Citind acatistul Sfântului, mulţi au avut mare folos. Am putea da foarte multe exemple, mai ales că avem foarte mulţi creştini care mărturisesc acest lucru. Cei mai mulţi oameni păstrează minunile Sfântului Ioan Rusul şi aduc slavă lui Dumnezeu prin faptul că vin şi se închină la racla din biserica noastră“, a adăugat pr. paroh Mircea Stoleriu. În duminici şi sărbători, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ se oficiază, după Sfânta Liturghie, Acatistul Sfântului Ioan Rusul. „La această slujbă participă foarte mulţi credincioşi. Aceasta este dovada faptului că Sfântul Ioan Rusul este foarte mult cinstit şi îi ajută pe credincioşii care i se roagă“, a evidenţiat pr. paroh Mircea Stoleriu. Programul liturgic închinat Sfântului Ioan Rusul a început aseară la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi prin săvârşirea Vecerniei unită cu Litia de către un sobor de preoţi. În această dimineaţă se vor sluji Utrenia, Acatistul şi Sfânta Liturghie. „Deşi nu este hramul bisericii, noi îl cinstim în mod deosebit pe Sfântul Ioan Rusul ca ocrotitor al parohiei noastre“, a explicat pr. paroh Mircea Stoleriu.
Sfântul Ioan Rusul s-a născut într-un sat din Rusia, în jurul anului 1690. A participat ca soldat în războiul ruşilor împotriva turcilor, din anul 1711. A fost luat prizonier de către tătari în luptele pentru dezrobirea Azofului şi vândut unui ofiţer superior turc. A plecat la Domnul la vârsta de aproximativ 40 de ani, pe 27 mai 1730, la înmormântarea sa fiind prezenţi chiar şi mulţi musulmani. Sfintele sale moaşte au fost descoperite peste trei ani, după ce s-a arătat Sfântul în vis preotului satului. În anul 1832, Osman Paşa a aruncat moaştele Sfântului în foc, dar pentru că a văzut că acesta se mişca prin foc ca un om viu, turcii au fugit îngroziţi. Sfintele moaşte nu au ars, dar au rămas negre de la fum până astăzi. După anul 1922, moaştele Sfântului Ioan au ajuns în insula Evvia, în actualul oraş Procopie.

Niciun comentariu: