joi, 21 noiembrie 2013

Sărbătoarea Vovideniei în Moldova

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc astăzi Intrarea Maicii Domnului în Biserică. În Mitropolia Moldovei şi Bucovinei îşi vor serba hramul mai multe biserici şi aşezări monahale. Aseară, în lăcaşurile de închinăciune aflate în sărbătoare s-a oficiat Privegherea, iar astăzi se va sluji Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi. 
 
Biserica Vovidenia din Iaşi îşi cinsteşte astăzi ocrotitoarea. Lăcaşul de închinăciune a fost construit în secolul al XVII-lea, după cum reiese din cea mai veche însemnare care se găseşte pe o icoană şi care indică anul 1645. Este o biserică orăşenească fortificată, uşor de asociat cu arhitectura epocii lui Vasile Lupu. Ieşenii care vor participa la sărbătoarea hramului vor avea prilejul să se închine la racla în care se află un fragment din mantia care a aparţinut Sfântului Ioan Maximovici. 
Zi de hram va fi şi în parohia Vovidenia din Botoşani, unde se află, de aseară, racla cu fragmente din moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ale Sfintei Muceniţe Paraschevi şi ale Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, adusă de la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“ din incinta Spitalului de Recuperare din Iaşi.
În Protopopiatul Paşcani este hram la Valea Seacă, iar în Protopopiatul Săveni este sărbătoare în parohiile Mihail Kogălniceanu şi Stânca - Ştefăneşti. În Protopopiatul Hârlău îşi serbează hramul biserica parohiei Bârleşti, în timp ce în Protopopiatul Darabani, Intrarea Maicii Domnului în Biserică va fi cinstită în parohia Cuza Vodă. În Protopopiatul Dorohoi este hram la Strahova, iar în Protopopiatul Ceahlău, parohia Buhalniţa este în sărbătoare. În Arhiepiscopia Iaşilor îşi mai serbează hramul Mănăstirea Peştera şi Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamţ din judeţul Neamţ. După cum ne-a relatat arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia, la finalul Sfintei Liturghii vor fi sfinţite cele patru icoane din mozaic aşezate la intrarea în spaţiul monastic. Intrarea Maicii Domnului în Biserică va fi sărbătorită şi de credincioşii parohiei Meleşcani - Dealul Morii, Protopopiatul Sascut. Hram va fi la Mănăstirea Baimac din judeţul Bacău şi în parohia Căbeşti II din Protopopiatul Sascut. Lucrările la acest sfânt lăcaş au început după 1989, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, prin grija preotului Neculai Vartolomei, sprijinit de enoriaşi. În anii ce au urmat, şantierul a fost coordonat de pr. Adrian Frunză şi de pr. Mihail Manca. Sfântul lăcaş a fost sfinţit în luna noiembrie a anului 2005 de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Biserica Vovidenia din parohia Dragomireşti, Protopopiatul Vaslui, îşi cinsteşte astăzi ocrotitoarea. Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică va fi prăznuită în mod deosebit de credincioşii parohiei Vicovu de Sus - Est, Protopopiatul Rădăuţi, judeţul Suceava. Aseară a fost oficiată slujba Vecerniei, iar astăzi programul liturgic va continua cu Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi.

Niciun comentariu: