marți, 26 noiembrie 2013

Sărbătoare înălţătoare la Biserica Bărboi

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 24 noiembrie 2013, Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Bărboi din Iaşi. Slujba a fost prilejuită de împlinirea a 25 de ani de când lacaşul de închinăciune a fost redeschis, după ample lucrări de reabilitare şi reconsolidare, iniţiate de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist Arăpaşu. 
 
Biserica Bărboi din Iaşi a prăznuit prin rugăciune împlinirea a 25 de ani de când a fost redeschisă şi resfinţită de părintele patriarh Teoctist. Pe lângă enoriaşii din parohie, la Sfânta Liturghie au participat numeroase personalităţi ale Iaşului care au avut un rol deosebit acum un sfert de veac la demersurile pentru repararea sfântului lăcaş. Au mai fost prezenţi profesori de la mai multe universităţi ieşene şi autorităţile locale, persoane apropiate Bisericii Bărboi. La orele dimineţii, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a fost întâmpinat în faţa străvechiului lăcaş de închinăciune de soborul preoţilor şi de numărul mare de credincioşi. A urmat Sfânta Liturghie, oficiată de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, răspunsurile la strană fiind oferite de Corul „Aletheia“ al Bisericii Bărboi din Iaşi, dirijat de drd. Mirabela Castillo. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a XXX-a după Rusalii. 
 
„Tânărul din Evanghelia de astăzi (n.r. duminică) şi-a pus problema ontologică, întrebându-L pe Iisus ce să facă pentru a moşteni viaţa veşnică. Hristos a văzut în acest tânăr un căutător. Tânărul care a venit la Mântuitorul nu avea o legătură cu Dumnezeu, însă era preocupat de aceasta. Dumnezeu ne cheamă la plinirea vremii, prin Mântuitorul Hristos, să facem legătura între a avea şi a fi. Între a avea şi a fi trebuie să punem a face şi a iubi. În această zi, Tatăl Ceresc ne invită la acţiunea de a face prin a iubi. Când vom ajunge în transcendentul divin, El se va recunoaşte în noi şi în faptele pe care le-am făcut spre slava Sa“, a explicat PS Ioachim Băcăuanul. În cadrul slujbei a fost pomenit vrednicul de amintire patriarh Teoctist, considerat al doilea ctitor al Bisericii Bărboi din Iaşi. 

Binecuvântări pentru lucrarea săvârşită la Biserica Bărboi

Părintele paroh Constantin Andrei a mărturisit că parohia Bărboi a trăit „momente înălţătoare“ în ziua de 24 noiembrie. „În aceste clipe, inimile noastre se bucură pentru că în acest lăcaş de închinăciune a curs rugăciunea, care continuă şi în prezent. Ani la rând, după redeschiderea Bisericii Bărboi, credincioşii au venit aici şi s-au întâlnit cu Dumnezeu“, a spus pr. paroh Constantin Andrei, care a amintit apoi dificultăţile întâmpinate în timpul lucrărilor de reparaţii realizate la edificiul închinat Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a citit apoi mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la împlinirea a 25 de ani de la resfinţirea şi redeschiderea Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Bărboi din municipiul Iaşi. Preafericirea Sa a mulţumit părintelui paroh Constantin Andrei pentru invitaţia de a participa la „momentele liturgice solemne şi culturale“ prilejuite de acest moment, exprimându-şi regretul „că programul prestabilit la Patriarhie nu permite participarea la acest moment de bucurie şi sărbătoare spirituală“. În finalul mesajului, Patriarhul României a adresat „felicitări şi binecuvântări pentru toată lucrarea care s-a săvârşit la Biserica Bărboi cu multă dăruire şi iubire jertfelnică“. 

„Să avem cât mai multe biserici care se restaurează“

PS Ioachim Băcăuanul a mărturisit celor prezenţi că a vizitat de mai multe ori Biserica Bărboi pe timpul reparaţiilor, întrucât îl însoţea în calitate de diacon la Catedrala mitropolitană din Iaşi pe patriarhul Teoctist, la acea vreme mitropolit al Moldovei şi Sucevei. În acelaşi timp, Preasfinţia Sa a mulţumit Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru bucuria oferită de a sluji la Biserica Bărboi: „Nădăjduim că binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale a fost dăruită de noi în cadrul Sfintei Liturghii de astăzi (n.r. duminică)“. Pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor, a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la redeschiderea Bisericii Bărboi. „Ne dorim să avem cât mai multe biserici care se restaurează şi reiau chipul frumos pe care l-au avut iniţial. În astfel de momente, trebuie să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru că i-a ajutat pe toţi cei care s-au implicat în lucrările de reconsolidare şi restaurare. Dumnezeu să primească jertfa celor care întreţin frumuseţea acestui sfânt lăcaş de referinţă pentru municipiul Iaşi“, a afirmat pr. Marian Timofte.

Niciun comentariu: