sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil în Moldova - 8 noiembrie

Biserica noastră îi sărbătoreşte pe 8 noiembrie pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, care sunt ocrotitorii mai multor biserici de parohie şi de mănăstire din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Biserica „Sfinţii Voievozi“ - Roşca din cartierul Tătăraşi, Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, aflată în Campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu“ din Iaşi, şi parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din cartierul ieşean Canta îmbracă astăzi straie de sărbătoare. Aseară a fost oficiată slujba Vecerniei, iar astăzi se vor sluji Utrenia, Acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi. Cu prilejul hramului, enoriaşii din parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, din Campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu“, vor oferi pachete cu alimente studenţilor cu o situaţie materială precară sau care sunt orfani de unul sau ambii părinţi. Mai multe parohii din protopopiatele Arhiepiscopiei Iaşilor îşi vor cinsti ocrotitorii.
Mănăstirea „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ - Petru Vodă, judeţul Neamţ, îşi serbează astăzi hramul. Sfânta Liturghie va fi oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Una dintre cele mai cunoscute aşezări monahale din ţara noastră, Mănăstirea Agapia, se află în sărbătoare.
Hram va fi astăzi în parohia „Sfinţii Arhangheli“ Iţcani I - Gară din Suceava, precum şi în parohia Călineşti, Protopopiatul Rădăuţi.
Mănăstirea „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ - Runc din judeţul Bacău îşi serbează astăzi hramul. Mănăstirea Runc se află în apropierea oraşului Buhuşi, fiind zidită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare în 1457, după bătălia de la Orbic împotriva lui Petru Aron. Documentar, este amintită la 1 aprilie 1695, când se vorbeşte despre o danie a lui Ionaşcu Isărescu cu soţia sa, Alexandra, consideraţi ctitorii reali ai mănăstirii. Existenţa mănăstirii, fără a socoti câteva crâmpeie disparate ale unor intervenţii mai puţin plăcute, a fost neîntreruptă. Până în 1888 a fost obşte de călugări, apoi, desfiinţându-se, a devenit biserică de mir a parohiei Lipoveni - Neamţ. În 1941 a venit de la Mănăstirea Sihăstria ieromonahul Casian Cojoc, care a reuşit să o redeschidă. Din 1959, timp de opt ani, este închisă şi preluată de statul comunist. Din anul 1967 viaţa monahală a fost reluată fără întrerupere până în prezent.
Un sobor de preoţi a oficiat aseară slujba Vecerniei unită cu Litia în Biserica „Sfinţii Voievozi“ din Bârlad. Programul liturgic închinat acestei sărbători va continua astăzi, la slujbele dedicate hramului fiind aşteptaţi credincioşi din tot oraşul.

Niciun comentariu: