marți, 5 noiembrie 2013

Liturghie arhierească la Mănăstirea Secrieş - Moldoviţa

Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 3 noiembrie 2013, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Secrieş din judeţul Suceava. La slujbă au participat aproape 200 de credincioşi din mai multe zone ale Bucovinei.

Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ - Secrieş, comuna Moldoviţa, judeţul Suceava, a fost loc de pelerinaj pentru mulţime de credincioşi din satele învecinate şi din alte părţi ale Bucovinei. În Duminica a 22-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Pimen a slujit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi pr. Aurel Goraş, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc. Vremea deosebit de frumoasă a începutului de noiembrie şi  slujba arhierească au făcut ca sufletele celor prezenţi să se apropie mai mult de ceruri, aşezarea monahală de la Secrieş fiind un colţ de rai ridicat pe una dintre cele mai înalte zone ale Moldoviţei. De aici se pot vedea munţii, văile şi pâraiele, de-a lungul cărora sunt ridicate frumoasele case ale localnicilor. Hărnicia oamenilor din Moldoviţa, credinţa în Dumnezeu şi nădejdea în mijlocirile Maicii Domnului au făcut ca la Secrieş să se ridice o frumoasă biserică, ce urmează să fie pictată, un altar de vară, o casă monahală şi alte anexe.

Mănăstire ridicată prin contribuţia credincioşilor

Spre finalul slujbei, IPS Arhiepiscop Pimen a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a 22-a după Rusalii. Ierarhul a menţionat apoi că Biserica a luat hotărârea de a avea bunuri pământeşti pentru a-i putea ajuta pe cei săraci. „Bogatul nemilostiv a mers în iad, iar săracul Lazăr, care a avut credinţă şi nădejde în Dumnezeu, a mers în rai, în sânul lui Avraam. Fapta de milostnie, oricât de mică ar fi ea, cântăreşte foarte mult înaintea lui Dumnezeu. La aceasta trebuie să adăugăm Taina Spovedaniei, a Sfintei Împărtăşanii şi rugăciunea“, a spus Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a remarcat apoi că bunurile bisericeşti trebuie administrate cu frica lui Dumnezeu. În acelaşi timp, ierarhul a apreciat jertfa şi osteneala credincioşilor care au sprijinit lucrările de construcţie de la Mănăstirea Secrieş. IPS Pimen a citit o rugăciune de dezlegare şi a oferit anaforă tuturor pelerinilor. Părintele protopop Aurel Goraş a amintit că sfinţirea locului pentru biserica Mănăstirii Secrieş a fost oficiată în anul 2004. „De atunci, s-au făcut toate cele pe care le vedeţi: o biserică, trapeza, arhondaricul, agheazmatarul şi corpul administrativ. Majoritatea dintre dumneavoastră sunteţi oameni gospodari şi fiecare aţi făcut ceva în viaţă pentru familie. De aceea, ştiţi câtă osteneală se depune pentru a ridica ceva. Aici, un grup foarte restrâns de monahii s-a ostenit ca să realizeze ceea ce se vede. Părintele duhovnic Ioan împreună cu maica stareţă Filofteia şi cu maicile care ostenesc aici au depus o muncă imensă. Această muncă nu ar fi fost posibilă fără ajutorul dumneavoastră. Mulţumim Înaltpreasfinţitului Pimen pentru că a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Secrieş. Prezenţa Înaltpreasfinţiei Sale dovedeşte preţuirea pe care o arată faţă de ceea ce s-a săvârşit aici“, a spus pr. protopop Aurel Goraş.

Niciun comentariu: