sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Simpozionul naţional „Proiect PENTRU VIAŢĂ“

Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava a găzduit, în perioada 9-11 , simpozionul naţional "Proiect PENTRU VIAŢĂ". Întâlnirea s-a adresat profesorilor şi liceenilor şi a avut ca subiecte teme diverse legate de tentaţiile în care pot cădea tinerii. Evenimentul s-a derulat cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. 

Asociaţia "Sfinţii Ioachim şi Ana", Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Mitropolit Dosoftei" din Suceava, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR) - filiala Suceava şi Asociaţia "Bucovina Profundă" au organizat, timp de trei zile, la Suceava, simpozionul naţional "Proiect PENTRU VIAŢĂ". În deschiderea manifestărilor, Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a adresat un cuvânt de binecuvântare în care a subliniat importanţa derulării proiectelor de informare a tinerilor. Simpozionul s-a adresat în special profesorilor şi elevilor (peste 15 ani), dar şi tuturor acelora (studenţi, medici, psihologi etc.) care doresc să aprofundeze modalităţi de abordare a unor teme precum: efectele televiziunii şi ale mass-mediei asupra tânărului, sexualitatea şi necunoscutele ei (pericolul libertinajului sexual), capcanele adolescenţei (droguri, alcool etc.), dragostea, nevoia unor adevărate modele ş.a. În cadrul simpozionului au susţinut alocuţiuni: prof. Gabriela Alexandru, formator în cadrul Fundaţiei "Arsenie Boca" din Bucureşti, şi Leonard Vancu, formator în cadrul Fundaţiei "Sfinţii Martiri Brâncoveni" din Constanţa, Ana Maria Jitea, de la Federaţia Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România - filiala Arad, preoteasa Ana Maria Macuc din Botoşani s.a. Au participat tineri voluntari şi formatori din 22 de judeţe ale ţării, care au dialogat pe temele propuse spre discuţie. 

"Părinţii îi neglijează pe copii"

Simpozionul a inclus mai multe teme care sunt abordate în cadrul orelor de curs de voluntarii asociaţiilor din cadrul Federaţiei Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România. Temele principale au fost: "Capcanele adolescenţei - consumul de droguri, etnobotanice, fumatul şi alcoolul" şi "Iluzie şi realitate - raportul dintre virtual şi real". "Tot mai mulţi tineri sunt conectaţi ore întregi pe internet, la toate aceste stări de comunicare şi de pseudosocializare. Ei stau permanent în faţa unui ecran, pierzându-şi simţul realităţii, confundând virtualul cu realul. Un copil de zece ani îl însoţea cu maşina pe tatăl său. La semafor, automobilul a oprit pentru că era culoarea roşie. În acest timp treceau şi câţiva pietoni. Când a văzut acest lucru, copilul a început să urle la tatăl său: "Treci peste ei!". Acel copil avea acces la un joc pe internet, care îl "recompensa cu bani" dacă trecea cu maşina peste pietoni şi îi omora. Astfel, acel copil a ajuns să confunde realul cu virtualul. Copiii şi tinerii au efectul de "undo", adică tot timpul consideră că pot face ce doresc şi că o pot lua de la capăt. În urmă cu câţiva ani, un tânăr din Ardeal a dat cu maşina peste două fete, vrând să le sperie. Din cauza acestui efect de "undo", el credea că se poate repara ce a făcut. După ce a omorât-o pe una din acele fete, şi-a manifestat nemulţumirea pentru că nu putea să refacă ceea ce greşise. De multe ori, părinţii îi neglijează pe copii şi îi lasă nesupravegheaţi la calculator şi la televizor. Majoritatea desenelor animate conţin scene de violenţă şi limbaj vulgar", a spus Leonard Vancu. 

În cea de-a 21-a zi, inima fătului începe să bată

Un alt modul care este prezentat tinerilor se numeşte "Sexualitatea". Aici se face referire la bolile venerice, la relaţiile trupeşti înainte de căsătorie şi la consecinţele lor. "Cea mai gravă consecinţă, care are repercusiuni asupra unei femei, este avortul. Au existat cazuri de adolescente care au murit pe masa de operaţie, după ce au recurs la avort. Avortul şi anticoncepţionalele sunt principalii factori de infertilitate. Anticoncepţionalele provoacă boli hormonale, obezitate, cancer mamar s.a. În cele câteva zile când embrionul caută, din trompa uterină unde a fost fecundat, să se lipească de peretele uterin, organismul ştie că s-a zămislit o nouă viaţă. În acel moment începe să lucreze glanda mamară. În sânul mamei încep să se adune picături de lapte. Ce se întâmplă cu aceste picături de lapte după ce se recurge la anticoncepţionale sau la avort? Există femei trecute de 30 de ani care au noduli, chisturi sau cancer. Laptele din sânul femeii alimentează celulele canceroase care dezvoltă chisturi, tumori s.a. Astfel, cauzele sterilităţii la femeii sunt anticoncepţionalele şi avortul", a amintit Leonard Vancu. Fundaţia "Sfinţii Martiri Brâncoveni", alături de alte asociaţii de profil din ţara noastră, consideră că tratarea temelor legate de avort, sexualitate, dependenţa de alcool şi alte droguri s.a. este importantă pentru viaţa de cuplu. "Din păcate, după un avort apar traume care se vindecă greu. Prin intermediul tehnologiei moderne s-a dovedit că, în cea de-a 21-a zi, inima fătului începe să bată. Tot sistemul nervos se dezvoltă în cea de-a 56-a zi. Fătul, având inimă şi sistem nervos, are simţuri", a adăugat Leonard Vancu. 

Voluntariat pentru informarea tinerilor

Grupul de voluntari al Fundaţiei "Sfinţii Martiri Brâncoveni" şi al altor asociaţii care apără viaţa este foarte larg, fiind format din medici, farmacişti, psihologi, ingineri, economişti, asistenţi sociali, asistenţi medicali, preoţi s.a. "Dorim mărturisirea adevărului, axându-ne pe cele două module. În fiecare oraş din ţară există persoane care implementează cele două module, folosind materiale standard. Voluntarii acordă acestor activităţi între două şi şase ore din timpul lor liber pentru astfel de activităţi. Dorim ca tinerii să fie informaţi cu privire la pericolele la care sunt expuşi. Este o realitate faptul că părinţii fug de adevăr şi de răspundere", a conchis Leonard Vancu. Fundaţia "Sfinţii Martiri Brâncoveni" îşi propune promovarea valorilor netrecătoare ale Ortodoxiei. Obiectivul fundaţiei este acela de a forma tinerii în sensul valorilor spirituale şi de a le clădi caracterul prin exemplul de jertfă al înaintaşilor.

Niciun comentariu: