vineri, 18 ianuarie 2013

Biserici în sărbătoare în ziua pomenirii Sfinţilor Atanasie şi Chiril

Biserica noastră îi pomeneşte astăzi pe Sfinţii Ierarhi Atanasie şi Chiril, arhiepiscopii Alexandriei. În Iaşi, trei lăcaşuri de rugăciune sunt închinate celor doi sfinţi: Biserica "Sfinţii Atanasie şi Chiril" din preajma Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", Mănăstirea Copou şi biserica parohiei Socola Mică, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2. 

Biserica "Sfinţii Atanasie şi Chiril", paraclis al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi, îmbracă astăzi straie de sărbătoare. Programul liturgic a început aseară cu slujba Vecerniei unită cu Litia. La final, prin grija Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române (SOFR) - filiala Iaşi, au fost oferite pachete cu alimente tuturor credincioşilor. "Hramul unei biserici este deosebit pentru persoanele care frecventează acel sfânt lăcaş, dar şi pentru o comunitate mult mai lărgită. Pentru membrele Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române (SOFR) din Iaşi, sărbătoarea Sfinţilor Atanasie şi Chiril este deosebită, întrucât îşi aduc aminte în fiecare an că activitatea societăţii noastre a început în această biserică. Prin bunăvoinţa părintelui Dumitru Păduraru, misionar de caritate în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie, acest sfânt lăcaş a fost numit "Biserica Doamnelor". De aceea, căutăm să ne implicăm în mod deosebit în organizarea onomasticii bisericii Sfinţilor Atanasie şi Chiril din Iaşi. Vom oferi fiecărui credincios care vine la sfintele slujbe dedicate hramului, pe lângă un semn al ospitalităţii, căldura şi dragostea noastră", a spus Margareta Vlad, preşedinta SOFR - filiala Iaşi. 

Proiecte în derulare ale SOFR - filiala Iaşi

Astăzi vor fi oficiate Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi. În acest sens, membrele SOFR - filiala Iaşi vor pregăti prinoasele necesare. "Ne vom aduce aminte de ctitorii bisericii, dar şi de înaintaşele noastre care s-au gândit acum 100 de ani la înfiinţarea acestei societăţi", a adăugat Margareta Vlad, care a menţionat faptul că hramul Bisericii "Sfinţii Atanasie şi Chiril" reprezintă un prilej de întâlnire în rugăciune a tuturor membrelor SOFR - filiala Iaşi.
Această societate desfăşoară pe parcursul unui an mai multe activităţi filantropice îndreptate spre categoriile sociale defavorizate. Prin intermediul proiectului "Bunicii noştri, bătrânii noştri", femeile ortodoxe din Iaşi merg la casele vârstnicilor nevoiaşi. În perioada marilor sărbători de peste an, sunt oferite pachete cu alimente. Bătrânii care se pot deplasa beneficiază în fiecare an de o excursie la mănăstiri. "În luna decembrie a anului trecut am mers într-o excursie la câteva mănăstiri superbe din judeţul Vaslui", a menţionat Margareta Vlad. Membrele SOFR - filiala Iaşi ajung, mai ales în Postul Mare, la pacienţii din Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi, pentru a le oferi fructe, colaci, colivă s.a. 

"Ziua pneumologului ieşean"

În amfiteatrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi va avea loc, după Sfânta Liturghie, "Ziua pneumologului ieşean". La eveniment vor participa persoanele care au lucrat şi cele care mai sunt angajate în cadrul spitalului. Se vor oficia Parastasul pentru angajaţii care au plecat la Domnul şi o slujbă de Te Deum pentru toate binefacerile primite asupra personalului şi pacienţilor din unitate. ""Ziua pneumologului ieşean" este o mare sărbătoare pentru noi, mai ales că a devenit o tradiţie. În primul rând, se întâlnesc toate generaţiile care au lucrat în spitalul nostru. Este un moment emoţionant pentru care ne pregătim în fiecare an din punct de vedere sufletesc. Este o mare bucurie faptul că ne revedem. Pentru toţi este un moment emoţionant în care încercăm să devenim mai buni, ne gândim la Dumnezeu. Un ajutor deosebit în fiecare an ni-l aduce părintele Dumitru Păduraru, care se ocupă efectiv de organizarea acestui eveniment. Cu pr. Dumitru Păduraru şi cu pr. Vasile Nechita, al doilea preot misionar al spitalului, colaborăm permanent. Din discuţiile cu pacienţii am aflat că oamenii primesc ajutor de la Dumnezeu prin intermediul preoţilor", a relatat Dumitru Filipeanu, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi.

Cinstirea ocrotitorilor Mănăstirii Copou

Ieşenii sunt aşteptaţi astăzi la hramul Mănăstirii Copou din Iaşi. Aseară s-a oficiat Privegherea de către un sobor de preoţi, iar astăzi vor fi săvârşite Ceasurile, Acatistul şi Sfânta Liturghie. Biserica "Sfinţii Atanasie şi Chiril" a Mănăstirii Copou a fost ridicată de voievodul Vasile Lupu în 1638, în codrii seculari ai Copoului. Legenda spune că, în timpul unei invazii a tătarilor în Iaşi, doamna Teodosia, soţia voievodului, a fugit îngrozită în pădure, ascunzându-se într-o scorbură de copac. După ce furia tătarilor a trecut, domnitorul şi-a căutat în toate părţile soţia, mergând pe culmile dealurilor până ce auzi, în vale, lătratul câinelui său de vânătoare. De bucurie că şi-a găsit soţia sănătoasă, Vasile Lupu a poruncit tăierea copacului şi, drept mulţumire lui Dumnezeu, a ridicat biserica. Mănăstirea Podgorii-Copou a devenit biserică de parohie, în 1864, după secularizarea averilor mănăstireşti. Chiar dacă nu are pictură veche pe zid, aceasta pierzându-se în urma reparaţiilor repetate, s-a păstrat totuşi catapeteasma, care datează din sec. al XVIII-lea. La sfârşitul veacului al XX-lea, sfântul lăcaş a necesitat ample lucrări de restaurare, fiind pictat în întregime de artiştii Vasile şi Violeta Carp.
Tot astăzi îşi cinsteşte ocrotitorii Biserica cu hramurile "Naşterea Maicii Domnului" şi "Sfinţii Atanasie şi Chiril" - Socola Mică din Iaşi, care a fost resfinţită anul trecut de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. pagina

Niciun comentariu: