miercuri, 23 ianuarie 2013

Bucurie duhovnicească în parohia Calafindeşti

Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ a parohiei Calafindeşti, Protopopiatul Rădăuţi, a fost neîncăpătoare duminică, 20 ianuarie, de numărul mare de credincioşi care au participat la Sfânta Liturghie. Slujba a fost săvârşită de IPS Pimen, care a sfinţit cu acest prilej a doua casă parohială din Calafindeşti.
 
Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 20 ianuarie, Sfânta Liturghie în parohia Calafindeşti, Protopopiatul Rădăuţi. Din soborul de preoţi a făcut parte şi pr. Petru Lupăştean Barfă, protopop al Protopopiatului Rădăuţi. Enoriaşii parohiei au participat în număr mare la această slujbă, o parte dintre ei purtând costume naţionale. Înalt Preasfinţitul Pimen a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre importanţa mulţumirii pe care oamenii trebuie să o aducă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite. „Ne rugăm la Dumnezeu mereu pentru a-i cere ajutor. În acelaşi timp, suntem datori să mulţumim Celui Preaînalt pentru toate binefacerile, dar şi pentru necazurile pe care le întâmpinăm. Sfânta Evanghelie de astăzi (n.r. duminică) ne învaţă că avem îndatorirea de a mulţumi lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale. Pericopa evanghelică ne arată că din cei zece leproşi vindecaţi, doar unul s-a întors să mulţumească lui Dumnezeu. Cei nouă leproşi nu au înţeles că vindecarea a venit de la Dumnezeu. Prin mulţumirea pe care o aducem lui Dumnezeu, ne apropiem mai mult de El. Noi suntem datori să mulţumim şi binefăcătorilor noştri. Oamenii nu sunt întotdeauna recunoscători şi mulţumitori din cauza mândriei şi a egoismului. Aducând mulţumire lui Dumnezeu, suntem conştienţi că totul depinde de El. Dacă luăm aminte la cele din jurul nostru, vedem purtarea de grijă şi puterea Celui Preaînalt. Omul mulţumitor este un om cu demnitate“, a spus IPS Arhiepiscop Pimen. 

„Cel mai frumos cor de tineri“ din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Arhipăstorul Eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor a apreciat faptul că la slujbă au participat mulţi copii îmbrăcaţi în costum popular, dar şi corul parohiei, dirijat de doamna preoteasă Ana Maria Apetroaiei. „M-am bucurat de corul acestei parohii, care stăpâneşte foarte bine cântarea bisericească. Este cel mai frumos cor de tineri din întreaga noastră arhiepiscopie. Desigur, toate corurile parohiilor din Bucovina cântă frumos, pentru că membrii acestora slăvesc pe Dumnezeu cu inima cea bună“, s-a exprimat IPS Pimen. Ierarhul de la Suceava i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi să participe în fiecare duminică la Sfânta Liturghie pentru a-I mulţumi lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra lor. Părintele paroh Ionuţ Apetroaiei a mulţumit Înalt Preasfinţitului Pimen pentru că a slujit Sfânta Liturghie, manifestându-şi bucuria pentru momentul de sărbătoare prilejuit de prezenţa Înalt Preasfinţiei Sale. „Pentru parohia Calafindeşti este un moment de sărbătoare şi de bucurie duhovnicească. Aceasta pentru că prezenţa Înalt Preasfinţitului Pimen aduce de fiecare dată bucurie, mângâiere şi întărire duhovnicească. După cum puteţi vedea, Înalt Preasfinţite Părinte Pimen, oamenii din Calafindeşti iubesc sfânta biserică, lăsând acasă «toată grija cea lumească», după cum spune cântarea bisericească. De la mic la mare, ei au venit în straie de sărbătoare pentru a-I mulţumi lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite. Vă mulţumim pentru că aţi venit cu atâta dragoste în mijlocul nostru, dar şi pentru dragostea Înalt Preasfinţiei Voastre“, a spus pr. paroh Ionuţ Apetroaiei. 

Sfinţirea noii case parohiale

După oficierea slujbei, la care au participat sute de credincioşi, IPS Pimen a sfinţit a doua casă parohială din Calafindeşti, ridicată pentru pr. Ciprian Cucu, slujitor la Biserica „Naşterea Maicii Domnului“. Anul trecut, Înalt Preasfinţia Sa a sfinţit prima casă parohială a parohiei Calafindeşti. „A doua casă parohială a parohiei noastre a început să se construiască din lemn anul trecut. Locuinţa are parter şi mansardă, fiind situată în partea de sus a satului. Construcţia s-a realizat cu ajutorul părintelui Ciprian Cucu, al credincioşilor din parohie şi al autorităţilor locale“, a relatat pr. paroh Ionuţ Apetroaiei. În ultimii doi ani, în parohia Calafindeşti s-a modernizat cimitirul, s-a schimbat instalaţia electrică în biserică s.a. „În fiecare săptămână organizăm cateheze cu tinerii şi copiii din parohie. Cu aceştia am reuşit în vara anului trecut înfiinţarea unui cor care oferă răspunsurile liturgice la strană. Este o mare bucurie pentru noi că la sfintele slujbe participă foarte mulţi tineri. De asemenea, copiii sunt aduşi la Sfânta Liturghie pentru a fi împărtăşiţi. Pe lângă muncă, oamenii iubesc tradiţiile, portul popular, având evlavie faţă de Biserică şi faţă de tot ceea ce este sfânt“, a spus pr. paroh Ionuţ Apetroaiei. În primăvara acestui an vor începe o serie de lucrări de reabilitare la biserica parohială, care vor consta în schimbarea pardoselii, a sistemului de încălzire şi a ferestrelor. pagina

Niciun comentariu: