marți, 8 ianuarie 2013

Liturghie arhierească la hramul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Paşcani

Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" a Spitalului Municipal de Urgenţe Paşcani şi-a serbat ieri hramul. Duminică seara, după slujba Vecerniei, pacienţii au primit daruri şi iconiţe. Ieri-dimineaţă, PS Calinic Botoşăneanul a săvârşit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. 

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit ieri Sfânta Liturghie în Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" a Spitalului Municipal de Urgenţe Paşcani. Lăcaşul de închinăciune, care a îmbrăcat straie de sărbătoare la o zi după Botezul Domnului, este singura biserică din Protopopiatul Paşcani închinată Înaintemergătorului Domnului. Duminică seară, Vecernia unită cu Litia a fost oficiată de pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani, alături de soborul de preoţi din Paşcani şi din parohiile apropiate oraşului. Părintele protopop Pavel Postolachi a adresat cu acest prilej o predică în care a vorbit despre viaţa Sfântului Ioan Botezătorul. Slujba de seară a fost urmată de o activitate social-filantropică desfăşurată cu sprijinul unor tineri voluntari din Paşcani. "După sărbătorile de iarnă, spitalul se umple de pacienţi care necesită un tratament medical constant. Fiecare bolnav a primit un pachet cu hrană şi o iconiţă cu Sfântul Ioan Botezătorul", a relatat pr. Ioan Gigi Daniel, misionar de caritate la Spitalul Municipal de Urgenţe din Paşcani şi secretar al Protopopiatului Paşcani. 

Moment deosebit pentru personalul spitalului

Programul liturgic a continuat ieri-dimineaţă cu Sfânta Liturghie, oficiată de PS Calinic Botoşăneanul. Preasfinţia Sa a adresat cu acest prilej un cuvânt de învăţătură în care a arătat personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul. De asemenea, Episcopul-vicar al Eparhiei Iaşilor a amintit de lucrările de construcţie ale bisericii din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţe din Paşcani. "PS Calinic Botoşăneanul este unul dintre ctitorii bisericii noastre, întrucât a supravegheat îndeaproape toate lucrările de înălţare a acestui sfânt lăcaş", a relatat pr. Ioan Gigi Daniel, care a amintit că ieri a fost oficiată pentru prima dată Sfânta Liturghie arhierească în ziua pomenirii ocrotitorului sfântului lăcaş din incinta Spitalului Paşcani. "Prezenţa Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul a reprezentat pentru noi un moment de bucurie întrucât am trăit din plin sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul. A fost un moment deosebit pentru personalul medicafl şi administrativ al spitalului. O parte dintre ei au stat foarte puţin în biserică, întrucât astăzi (n.r. ieri) suntem într-o zi de lucru, mai ales că Spitalul Municipal din Paşcani are de ceva timp titulatura de "Spital de Urgenţă". Din acest motiv, spitalul asigură asistenţa medicală de urgenţă pentru o arie foarte întinsă de localităţi. Mulţumim lui Dumnezeu pentru aceste momente frumoase şi de binecuvântare la început de an", a mai adăugat pr. Ioan Gigi Daniel.

Sărbătoare la Biserica Mărăţei 1 din Piatra Neamţ

Un sobor de 40 de preoţi a săvârşit duminică seara slujba Vecerniei unită cu Litia la Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" - Mărăţei 1 din Piatra Neamţ. Din soborul de preoţi a făcut parte şi pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ. "Sfânta Liturghie a fost oficiată astăzi (n.r. ieri) de un sobor mare de preoţi de la mai multe parohii şi mănăstiri din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. La final a fost săvârşit Parastasul pentru ctitorii bisericii noastre. La slujba hramului avem grijă să ne amintim de cei care s-au ostenit pentru a ne lăsa un lăcaş de închinăciune unde să-L cinstim pe Dumnezeu şi pe sfinţii Lui. Atât în ajunul sărbătorii, cât şi în ziua pomenirii Sfântului Ioan Botezătorul s-a organizat o agapă frăţească. I-am avut în vedere pe asistaţii cantinei noastre sociale, cărora li s-au oferit pachete cu alimente şi iconiţe. În după-amiaza zilei hramului ne-am deplasat la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ pentru a dărui bolnavilor pachete cu alimente şi iconiţe. De asemenea, au fost intonate câteva cântări şi tropare pentru a-i bucura pe cei aflaţi în suferinţă", a spus pr. paroh Vasile Păvăleanu, care este şi directorul adjunct al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ. Oraşul Piatra Neamţ este ocrotit de Sfântul Ioan Botezătorul, care are două biserici ridicate în cinstea Înaintemergătorului Domnului: Biserica "Sfântul Ioan" - Domnesc şi Biserica Mărăţei. "Cele două biserici aduc binecuvântarea Sfântului Ioan Botezătorul asupra întregului oraş. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toţi cei care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul şi pe locuitorii oraşului Piatra Neamţ", a adăugat pr. paroh Vasile Păvăleanu.

Niciun comentariu: