luni, 14 ianuarie 2013

„Această biserică este o minune a Sfântului Ioan Botezătorul“

Credincioşii din localitatea Pojorâta, dar şi din alte sate apropiate au participat ieri la Sfânta Liturghie săvârşită în Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul". Lăcaşul de închinăciune a îmbrăcat straie de sărbătoare, întrucât şi-a cinstit ocrotitorul. Aşa cum s-a îndătinat tradiţia în ultimii ani, hramul bisericii parohiale este sărbătorit în prima duminică după praznicul Botezului Domnului.

Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit ieri Sfânta Liturghie în parohia Pojorâta 2, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Lăcaşul de închinăciune al acestei enorii, închinat Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, şi-a sebat hramul în Duminica după Botezul Domnului, aşa cum este tradiţia de mai mulţi ani. Ierarhul locului a fost întâmpinat la primele ore ale dimineţii de preotul paroh Dumitru Beşliu şi de enoriaşii parohiei. IPS Pimen a intrat apoi în sfântul lăcaş, unde a săvârşit Sfânta Liturghie. Răpunsurile la strană au fost oferite de corul Bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul". Din soborul de preoţi a mai făcut parte şi pr. Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. În cadrul slujbei, tânărul Ioan Ionescu a fost hirotonit diacon. O parte din credincioşii prezenţi la slujbă au purtat costume naţionale specifice zonei, arătând astfel dragostea şi respectul pentru portul popular şi pentru Biserică. "Pentru comunitatea noastră, astăzi (n.r. ieri) a fost o sărbătoare deosebită pentru că l-am avut în mijlocul nostru pe Înalt Preasfinţitul Pimen. Cu toţii ne-am bucurat de binecuvântările Înalt Preasfinţiei Sale. În duminica în care sărbătorim începutul propovăduirii Mântuitorului Hristos, IPS Pimen a venit în comunitatea noastră pentru a se ruga împreună cu noi şi pentru a ne încuraja în drumul spre mântuire. Suntem încredinţaţi că astăzi (n.r. ieri) sufletele credincioşilor noştri s-au bucurat pentru că au înălţat rugăciuni de mulţumire şi de cinstire către Sfântul Ioan Botezătorul, ocrotitorul parohiei noastre", a relatat pr. paroh Dumitru Beşliu. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat Parastasul pentru cei plecaţi în lumea veşniciei. 

"Avem nevoie de rugăciunea ierarhului"

Cei peste 500 de credincioşi au participat la Sfânta Liturghie pentru a primi binecuvântare prin rugăciunile înălţate la Tronul Preasfintei Treimi. O parte dintre ei au primit Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. "Mă bucur că Dumnezeu m-a ajutat să particip şi în acest an la hramul tradiţional al bisericii din parohia noastră. Este o mare binecuvântare că Sfânta Liturghie a fost slujită de Înalt Preasfinţitul Pimen, mai ales că suntem la începutul anului calendaristic. Avem nevoie de rugăciunea ierarhului şi a preoţilor pentru a ne apropia mai mult de Dumnezeu şi pentru a trece peste ispitele care apar", a declarat Ion Leuştean din Pojorâta. "Am aflat de hramul acestei biserici şi am dorit să particip, mai ales că a slujit Înalt Preasfinţitul Pimen. Am rămas impresionată de frumuseţea acestei biserici, de arhitectura care se potriveşte foarte bine cu relieful şi de pictura interioară", a declarat Angelica Mihalache din Sadova. "Am venit la sfânta slujbă pentru a ne ruga Sfântului Ioan Botezătorul să mijlocească la Dumnezeu pentru noi. Această biserică este o minune a Sfântului Ioan Botezătorul. Aşteptăm momentul sfinţirii picturii acestui sfânt lăcaş", s-a exprimat Georgeta Bedrule din Pojorâta. 

Pictura bisericii,aproape de finalizare

Piatra de temelie a Bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul" a fost pusă în 2001, iar în toamna aceluiaşi an a fost finalizat demisolul sfântului lăcaş. Anul următor, construcţia din zidărie, în plan triconc, în stil moldovenesc, a ajuns până la cota de opt metri. Altarul lăcaşului de închinăciune a fost sfinţit de către Înalt Preasfinţitul Pimen la hramul din anul 2007, iar de atunci slujbele se oficiază în biserica mare. În prezent pictorul Valeriu Dolgher, împreună cu echipa sa, lucrează la pictura în tehnica frescă. "Pictura s-a realizat în proporţie de 80% cu sprijinul credincioşilor din parohie şi al Primăriei Pojorâta. Eforturile sunt foarte mari, întrucât trebuie să menţinem o temperatură constantă în sfântul lăcaş. Pictura se realizează doar pe perioada iernii. Nădăjduim ca anul acesta să finalizăm lucrările de pictură pentru ca mai apoi biserica să fie resfinţită. În acelaşi timp, căutăm să zidim biserica din sufletele credincioşilor încredinţaţi de Dumnezeu spre păstorire", a amintit pr. paroh Dumitru Beşliu. Icoanele de pe catapeteasmă sunt aurite, fiind lucrate manual. În anul 2004 a fost ridicat un centru social, care urmează să fie dotat cu bibliotecă, calculatoare, sală de mese, cabinet medical, farmacie. Clădirea centrului social cuprinde şi clopotniţa, întreaga arhitectură a ansamblului parohial de la Pojorâta II aparţinând părintelui paroh Dumitru Beşliu. pagina

Niciun comentariu: