sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Filantropie şi rugăciune în ziua Unirii Principatelor Române

La aşezământul pentru persoane vârstnice din Câmpeni, judeţul Buzău, a avut loc, în urmă cu două zile, o acţiune filantropică cu prilejul sărbătorii Unirii Principatelor Române. Ziua de 24 ianuarie a fost marcată şi în parohia Uda, Protopopiatul Paşcani, printr-un program religios şi artistic.

Parohia Săvineşti II, Protopopiatul Roznov, judeţul Neamţ, în parteneriat cu Asociaţia umanitară „Ursula Honeck“ din Piatra Neamţ, a desfăşurat joi, 24 ianuarie, o acţiune filantropică la aşezământul pentru persoane vârstnice din Câmpeni, judeţul Buzău. Acţiunea, intitulată „Hora Unirii“, a avut ca destinatari 23 de bătrâni, care sunt beneficiari ai serviciilor acestui centru social. „S-a reuşit oferirea de încălţăminte, îmbrăcăminte, pături, plapume şi alimente. Acţiunea noastră s-a intitulat «Hora Unirii» întrucât a avut loc pe 24 ianuarie, iar pentru a ajunge la Câmpeni am trecut Milcovul. Mulţumim doamnei Augusta Jumanca, preşedinta Asociaţiei «Ursula Honeck» şi credincioşilor parohiei noastre care au fost solidari în această acţiune. Ne dorim să continuăm activităţile filantropice în aşezământul de la Câmpeni, care se confruntă cu foarte multe probleme şi încercări“, a relatat pr. paroh Petru Munteanu. Parohia Săvineşti II a încheiat joi, 24 ianuarie, un parteneriat cu Protopopiatul de Edineţ şi Donduşeni din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Din delegaţia protoieriei au făcut parte părintele Sergiu Mariţoi, protopop de Edineţ şi Donduşeni, şi pr. Neculai Pânzariu, de la parohia Burlăneşti. „Prin intermediul acestui parteneriat, parohia Săvineşti II şi Asociaţia «Ursula Honeck» ne vor oferi îmbrăcăminte pentru copiii şi tinerii nevoiaşi din parohiile noastre. Am rămas impresionaţi de activitatea social-filantropică a parohiei Săvineşti II şi de deschiderea părintelui paroh Petru Munteanu“, a spus pr. Neculai Pânzariu. În cadrul aceluiaşi parteneriat, un grup de tineri din parohiile Protopopiatului de Edineţ şi Donduşeni va participa la Tabăra „Aripi de înger“, care se va organiza în acest an la Centrul social „Popasul iubirii milostive“ din parohia Săvineşti II.
 
Parohia Uda - Tătăruşi, Protopopiatul Paşcani, a sărbătorit pe 24 ianuarie Unirea Principatelor Române. În jurul prânzului s-a oficiat Parastasul pentru făuritorii Unirii şi o slujbă de Te Deum. În continuare, grupul de copii şi tineri „Stephanus Magnus“ a susţinut un program artistic în care a expus întâlnirea dintre domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi moş Ion Roată. „Au fost intonate cântece şi poezii patriotice care au adus lacrimi şi bucurie, totodată, în inimile celor prezenţi. Ne-am bucurat de un număr însemnat de credincioşi, care au răspuns invitaţiei noastre de a rememora evenimentele de la 24 ianuarie 1859“, a spus Răzvan Pintilie, coordonatorul activităţilor cu tinerii şi copiii din parohia Uda.

Niciun comentariu: