joi, 13 decembrie 2012

„Ocrotitorul acestui sfânt lăcaş ne-a oferit multe binefaceri“

Biserica "Sfântul Spiridon" din Iaşi şi-a serbat ieri ocrotitorul. Marţi seara, slujba Vecerniei a fost oficiată de un sobor de 20 de preoţi şi diaconi. Cu sprijinul mai multor sponsori, parohia "Sfântul Spiridon" a oferit celor peste 300 de credincioşi prezenţi la slujbă câte un pachet cu alimente. 

În ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Spiridon, ieşenii şi-au îndreptat paşii către unul dintre cele mai reprezentative lăcaşuri de închinăciune din capitala Moldovei, aflat în incinta Spitalului "Sfântul Spiridon". Încă de la începutul slujbei, sfântul lăcaş a fost plin de credincioşi care s-au închinat cu evlavie icoanei făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon, împobobită cu flori. Slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, pr. Florin Chirilă, inspector bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, pr. Dumitru Boboc, preşedintele Consistoriului eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, şi arhim. Vitalie Danciu, stareţul Mănăstirii Golia din Iaşi.
Pr. prof. dr. Ion Vicovan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a remarcat că în ziua de 12 decembrie este sărbătorit "unul dintre cei mai însemnaţi şi mai cunoscuţi sfinţi ai Bisericii". "Sfântul Ierarh Spiridon a fost numit într-o cântare "izvor al tămăduirilor de boli sufleteşti şi trupeşti", "lăcaş al Duhului Sfânt" şi "făcător de minuni". Sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon este una deosebită pentru că sfântul a fost unul deosebit. Această biserică este loc de linişte sufletească, de dobândire a iertării păcatelor, mângâiere şi vindecare trupească. Acest sfânt lăcaş are un aer deosebit de mănăstire, pentru că Sfântul Spiridon însuşi a dus o viaţă ascetică aparte. Pentru acest spital este o mare mângâiere să aibă în incinta lui o asemenea biserică închinată Sfântului Spiridon", a remarcat pr. prof. dr. Ion Vicovan. 

260 de ani de la construirea primei biserici a Mănăstirii "Sfântul Spiridon"

Părintele Ion Vicovan a amintit că de la Sfântul Spiridon trebuie să învăţăm să ne apărăm credinţa. "Pentru a apăra credinţa, trebuie să o cunoaştem. După ce cunoaştem credinţa, trebuie să fim trăitori ai ei. Dacă devenim cu adevărat trăitori ai ei, atunci o mărturisim prin cuvânt şi prin faptă până la finalul vieţii. Una dintre marile virtuţi ale Sfântului Spiridon a fost smerenia şi împlinirea datoriei tot timpul vieţii. El şi-a împlinit, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, cu dăruire chemarea sa. Nouă ni se cere să împlinim această chemare acolo unde suntem chemaţi. Sfântul Paisie de la Mănăstirea Neamţ spunea că ascultarea trebuie făcută de toţi. Tot Sfântul Paisie spune că ascultarea este adevărată când o faci de fratele tău, de egalul tău sau de cel mai mic al tău. O persoană care este chemată în viaţa de familie trebuie să ducă această cruce în ascultare, în necârtire şi în răbdare. Cel care îşi îndeplineşte datoria în mod conştiincios ascultă de Însuşi Dumnezeu care ne-a rânduit într-un loc sau în altul", a adăugat părintele Ion Vicovan.
Părintele paroh Marian Timofte, care este şi consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, a aminit că în acest an se împlinesc 260 de ani de la construirea primei biserici a Mănăstirii "Sfântul Spiridon", în anul 1752. "Sfântul Spiridon a purtat de grijă atât acestei biserici, cât şi spitalului. Ocrotitorul acestui sfânt lăcaş ne-a oferit multe binefaceri şi a împlinit rugăciunile izvorâte din inimile celor care sunt în suferinţă şi care au trecut prin Biserica "Sfântul Spiridon". Pe măsura credinţei lor, oamenii au simţit alinarea de suferinţele pentru care Dumnezeu a îngăduit să le suporte fiecare la un moment dat", a spus pr. paroh Marian Timofte, care a mulţumit preoţilor şi credincioşilor pentru prezenţă, conducerii Spitalului "Sfântul Spiridon" şi sponsorilor care au sprijinit organizarea hramului. Ieri-dimineaţă au fost săvârşite Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi.

Sărbătoare la Piatra Neamţ

Biserica Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare. Marţi, 11 decembrie, un sobor de preoţi a săvârşit Vecernia unită cu Litia. Predica de la finalul slujbei a fost ţinută de pr. prof. Ştefan Oprea, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Piatra Neamţ, care a evidenţiat darul vindecării pe care îl are Sfântul Spiridon în zilele noastre. "Părintele Mihail Popescu a mulţumit părinţilor slujitori şi credincioşilor prezenţi pentru rugăciune şi dragostea arătată sfântului ocrotitor al bisericii din incinta Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ. Prăznuirea Sfântului Ierarh Spiridon a continuat ieri-dimineaţă cu Taina Sfântului Maslu, Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi", a relatat pr. Ştefan Zaharia, coordonatorul activităţilor catehetice al Protopopiatului Piatra Neamţ. pagina

Niciun comentariu: