miercuri, 19 decembrie 2012

Activităţi pastoral-caritative la Capela "Sfântul Arhanghel Mihail" din Baden-Baden

Românii care se întâlnesc în rugăciune în capela domnitorului Mihail Sturdza, aflată în Germania, la poalele Munţilor Pădurea Neagră, desfăşoară în perioada Postului Crăciunului o lucrare deosebită îndreptată spre cei care au nevoie de ajutor. În săptămânile care preced Crăciunul se organizează activităţi cu tradiţie, dar şi proiecte noi, care îi adună împreună pe credincioşi. 

Capela "Sfântul Arhanghel Mihail" din Baden-Baden, Germania, a găzduit în fiecare duminică din Postul Crăciunului întâlniri ale românilor ortodocşi. După ce au participat la Sfânta Liturghie, oamenii au purtat discuţii duhovniceşti şi au vizionat filme cu teme legate de grija faţă de copii. Activităţile au fost iniţiate şi coordonate de părintele Bogdan Stavarachi, superiorul Capelei Sturdza. Micii enoriaşi ai familiilor de români din Baden-Baden s-au implicat de la începutul lunii decembrie în ateliere de lucru, în cadrul proiectului "Şi eu vreau să dăruiesc! Şi eu vreau să ridic biserici!". "Copiii au fost implicaţi, începând cu 6 decembrie, în ateliere de lucru prin care să-şi exerseze virtutea de a dărui, ca stare de mulţumire pentru darurile pe care le-au primit din partea capelei de sărbătoarea Sfântului Nicolae. Prin acest proiect se urmăreşte sensibilizarea şi implicarea părinţilor alături de copii în a înţelege şi a susţine proiecte de necesitate ale românilor din diaspora. În acest an, copiii au creat ornamente de Crăciun, pe care le-au vândut credincioşilor prezenţi în biserică. Fondurile strânse vor fi donate pentru susţinerea proiectului "Centrul Bisericesc Ortodox din Munchen", coordonat de Preasfinţitul Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului. Acest proiect are nevoie de atenţia şi de ajutorul românilor din Germania, prin susţinerea cărora se va ridica o frumoasă mănăstire în care credincioşii să-şi poată găsi la vreme de nevoie refugiu spiritual şi întărire în încercările cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi migrantul român", a relatat pr. Bogdan Stavarachi. 

Daruri pentru copiii nevoiaşi din ţară

În contextul Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, duminică, 16 decembrie, pr. Bogdan Stavarachi şi pr. Gabriel Cernăuţeanu, din Freiburg, au săvârşit Sfânta Liturghie şi Taina Sfântului Maslu. Ca urmare a Pastoralei Sfântului Sinod "2012 - Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română" şi a apelului care s-a facut pentru ajutorarea celor nevoiaşi din ţară, credincioşii din Baden-Baden au răspuns cu dragoste acestei solicitări. Elevii de la Şcoala Generală Priponeşti, jud. Galaţi, şi copiii din parohia "Sfânta Vineri" din Iaşi vor primi daruri din partea unor credincioşi din Germania. "Jertfa celor care vin să se roage în capela domnitorului Mihail Sturdza s-a transformat în daruri pentru cei în nevoi. Dragostea unor credincioşi, precum fam. Felicia şi Christian Engel din Berghausen, sau Elena Muller din Heidelberg, va fi transpusă în clipe de fericire pentru copii din ţară. Copiii vor primi prin sârguinţa acestor credincioşi haine, alimente şi rechizite şcolare, care vor fi împărţite de cadrele didactice din Priponeşti, jud. Galaţi, respectiv de pr. Alin Preotu, slujitor la Biserica "Sfânta Vineri" din Iaşi. Încununarea activităţilor din această perioadă va avea loc pe 25 decembrie, când vestea Naşterii Domnului va fi adusă de copiii ce vor participa la Sfânta Liturghie. Apoi, ca în fiecare an, vom cânta colinde vestind bucuria praznicului Naşterii Domnului. Strădania celor mici va fi răsplătită cu daruri simbolice, ca rememorare a celor trei daruri pe care Pruncul Iisus le-a primit de la magi în ieslea din Betleem", a adăugat pr. Bogdan Stavarachi.

Capela de la Baden-Baden, sub oblăduirea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

În urmă cu aproape un secol şi jumătate, Mihail Sturdza, domn al Moldovei între anii 1834-1849, a ridicat la Baden-Baden, în amintirea fiului său care a plecat din lumea aceasta la doar 17 ani, o capelă ortodoxă în care slujbele să se ţină după rânduiala din patria sa, Moldova, şi în limba sa moldovenească. Capela ortodoxă română din Baden-Baden - Germania fost construită între anii 1863-1866, după planurile arhitecţilor Leo von Klenze şi G. Dollmann. Până în anul 1882, capela s-a aflat sub jurisdicţia Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, iar din acel an, domnitorul însuşi o aşază sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, "pentru a dovedi devotamentul meu de fiu al Bisericii Moldovei, patria mea". Din anul 1923, capela se află în administrarea oraşului Baden-Baden. Trecerea timpului şi-a pus inevitabil amprenta, astfel că, în urma demersurilor întreprinse de fostul superior al capelei, pr. Radu Mironovici, Comisia Monumentelor Istorice a Landului Baden-Württemberg şi Primăria oraşului Baden-Baden au demarat, în anul 1997, proiectul de restaurare a criptei şi a interiorului capelei (în pronaos şi naos) şi, în acelaşi an, capela a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din Germania. Lucrările au durat şase ani, la acestea contribuind cu generozitate şi prinţul Dimitrie Sturdza, stră-strănepot al ctitorului. Capela a fost resfinţită pe 19 mai 2002 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Întrucât capela se află sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la ectenii este pomenit în prezent Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. De asemenea, pastoralele Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei sunt citite de Crăciun şi de Paşti în acest sfânt lăcaş credincioşilor.

Niciun comentariu: