sâmbătă, 29 decembrie 2012

„Cununi de bucurii“ în a treia zi de Crăciun la Vaslui

A treia zi de Crăciun, la Vaslui a avut loc o serie de manifestări religioase şi culturale prilejuite de sărbătoarea Naşterii Domnului. După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Corneliu a sfinţit sediul Protopopiatului Vaslui şi a participat la concertul Episcopiei Huşilor organizat pentru credincioşii din acest oraş. 

Enoriaşii parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Vaslui, păstorită de pr. paroh Vasile Pârcălabu, care este şi protopop al Protopopiatului Vaslui, au avut bucuria, pe 27 decembrie 2012, să-l aibă în mijlocul lor pe Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor. Preasfinţia Sa, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în acest sfânt lăcaş. În continuare, Episcopul Huşilor, alături de părinţii consilieri de la Centrul eparhial Huşi şi de părinţii protopopi, s-a îndreptat spre sediul Protopopiatului Vaslui. Clădirea acestei protoierii, care a fost locuinţa preotului Gheorghe Târnoveanu, a fost supusă anul acesta unui amplu proces de consolidare şi de modernizare. "PS Corneliu a binecuvântat toate încăperile sediului Protopopiatului Vaslui. Întrucât sala de şedinţe este mult prea mică pentru numărul mare de preoţi, Preasfinţia Sa ne-a recomandat să începem anul viitor demersurile pentru extinderea sălii de conferinţe pentru a putea deservi aproape 200 de unităţi cultice. Preasfinţitul Corneliu ne-a asigurat de sprijinul Preasfinţiei Sale. Cu acest prilej, am primit altă sarcină pentru ca Protopopiatul Vaslui, cel mai mare din Episcopia Huşilor, să aibă un sediu pe măsură. Nădăjduiesc în ajutorul lui Dumnezeu că voi duce la bun sfârşit această lucrare mare", a relatat pr. protopop Vasile Pârcălabu. 

Prezenţă arhierească la concertul de colinde

Spre orele amiezii, la Casa de Cultură "Constantin Tănase" din Vaslui a avut loc al doilea concert de colinde al Episcopiei Huşilor cu prilejul sărbătorii Naşterii Domnului şi cu ocazia începutului noului an. Repertoriul de colinde a fost susţinut de Corul "Gheorghe Cucu" al Protopopiatului Bârlad, de Corul "Gavriil Musicescu" al Protopopiatului Vaslui şi de Corul "Sfântul Roman Melodul" al Protopopiatului Huşi. "La finalul evenimentului, cele trei coruri, alături de vasluienii prezenţi în sală, au rostit împreună colinde specifice din tradiţia Bisericii noastre şi a poporului nostru. PS Corneliu a adresat un cuvânt în care a transmis urări de bine celor prezenţi. Episcopul nostru ne-a oferit cununi de bucurii în cea de-a treia zi de Crăciun. În primul rând, Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie, apoi a sfinţit sediul Protopopiatului Vaslui, iar în final a binecuvântat osteneala depusă de membrii celor trei coruri în cadrul concertului de colinde. Dorim să adresăm tuturor urări de sănătate, iar anul 2013 să fie cu binecuvântarea lui Dumnezeu, să avem zări noi spre viitor, prin optimismul care vine prin credincioşie faţă de Cel Preaînalt", a mai spus pr. protopop Vasile Pârcălabu.

Corul copiilor din parohia Laza, premiat la Vaslui

Corul de copii "Vestitorii" al parohiei Laza, Protopopiatul Vaslui, judeţul Vaslui, a obţinut, pe 17 decembrie 2012, premiul I la categoria "Grup vocal" a concursului judeţean de colinde "Datina". Competiţia a avut loc la Şcoala Gimnazială "Constantin Parfene" din Vaslui. Cei 30 de copii, coordonaţi de pr. paroh Corneliu Halapciug, au interpretat patru colinde româneşti pe două voci. Micii enoriaşi au început repetiţiile pentru colinde din luna noiembrie a acestui an. Ei participă duminică de duminică la Sfânta Liturghie, oferind răspunsurile liturgice. În prima zi de Crăciun, copiii au fost răsplătiţi cu daruri din partea preotului paroh, după ce au susţinut un concert de colinde. "Copiii au interpretat pe două voci colinde tradiţionale închinate Naşterii Domnului Iisus Hristos. Munca depusă de copii şi interpretarea deosebită au fost apreciate de juriul format din profesori de specialitate care a acordat premiul I corului de copii din Laza", a spus pr. paroh Corneliu Halapciug.

 Eveniment cultural artistic in parohia Baseu

 În parohia Başeu - Hudeşti, Protopopiatul Darabani, judeţul Botoşani, a avut loc în prima zi de Crăciun evenimentul cultural-artistic "Hristos Se naşte, măriţi-L!". Acesta a constat într-un spectacol de colinde, poezii şi piesa de teatru "Naşterea Domnului". Pentru început, grupul "Bujoreii Başeului", al copiilor din grupul de cateheză, dirijat de Alexandra Scriba, a interpretat un repertoriu de colinde în limbile română, engleză, franceză şi germană. În continuare copiii de la Şcoala cu clasele I-VIII Hudeşti au arătat printr-o piesă de teatru şi prin colindele interpretate cum s-a desfăşurat Naşterea Domnului. "La final, am accentuat importanţa sărbătorii Naşterii Domnului nu doar pentru copii, ci pentru toţi oamenii. Cu toţii trebuie să-L primim în sufletele noastre pe Mântuitorul, Pruncul cel curat, ca într-o peşteră mult mai primitoare ca cea de odinioară", a afirmat pr. paroh Iulian Andrei. Între parohia Başeu - Hudeşti şi unitatea de învăţământ din sat există un acord de protocol semnat cu prof. Aurel Moşneguţu, directorul şcolii, care cuprinde participarea copiilor îndrumaţi de instit. Cristina Ifrim la serbările dedicate copiilor.

Niciun comentariu: