joi, 15 noiembrie 2012

„Spiritualitatea ortodoxă şi tradiţiile populare româneşti“

Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Gheorghe" din Botoşani a demarat luni, 12 noiembrie 2012, proiectul educaţional cu tema ,,Spiritualitatea ortodoxă şi tradiţiile populare româneşti". Partenerul principal al proiectului, care se va desfăşura în perioada noiembrie 2012-ianuarie 2013, este Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" din Botoşani. 


Prima activitate din cadrul proiectului a constat în susţinerea unei conferinţe de către pr. dr. Paul-Cezar Hârlăoanu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi. Prelegerea cu titlul "Tinerii şi provocările lumii contemporane" a fost susţinută în Sala Mare a Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoşani. Expunerea a fost urmată de susţinerea unui moment artistic de către elevii seminarului. La eveniment a participat şi pr. prof. Grigore Diaconu, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Botoşani, care a adresat un cuvânt de bun venit invitaţilor şi elevilor. Prin activităţile proiectului ,,Spiritualitatea ortodoxă şi tradiţiile populare româneşti" se urmăreşte conştientizarea elevilor cu privire la valorile spiritualitaţii ortodoxe şi ale tradiţiilor populare româneşti, precum şi asupra pericolului reprezentat de fenomenul secularizării şi al desacralizării. "Se pune tot mai mult problema fenomenului de globalizare. Deşi pare pretenţios, acest fenomen ne atinge pe fiecare dintre noi, într-o măsură mai mică sau mai mare. Este foarte important din această perspectivă să conştientizăm care ne sunt rădăcinile, care ne sunt tradiţiile, pentru a avea repere sănătoase în drumul vieţii. Stilul de viaţă contemporan propune o privire atentă asupra trupului, asupra bunurilor materiale care, se spune, fac viaţa mai uşoară, însăşi noţiunea de "bunăstare" având astăzi numai conotaţii materiale egoiste. În acest context, este necesar să accentuăm principiile de viaţă propuse de spiritualitatea ortodoxă, să subliniem faptul că omul are şi un suflet, care tinde mereu spre valorile perene ale împărăţiei cerurilor. Spiritualitatea ortodoxă, colorată de specificul românesc mai ales, propune un limbaj comun, acela al rugăciunii, dar şi comunicarea care aduce comuniune în locul singurătăţii, propune întrajutorarea în locul egoismului", a explicat pr. Gabriel Ţifrea, coordonatorul proiectului. 

Rolul formator al credinţei

Primul obiectiv al proiectului este cultivarea sentimentului de dragoste şi preţuire faţă de tradiţiile şi valorile spirituale ortodoxe autentice româneşti.
Un alt obiectiv urmăreşte încurajarea tinerilor de a cunoaşte, perpetua şi a conserva tradiţiile spiritualităţii româneşti. Al treilea obiectiv este prevenirea relativizării în rândurile tinerei generaţii a valorilor spiritualităţii ortodoxe. "Spiritualitatea ortodoxă nu propune un trai material mai bun, nu aduce în discuţie bunuri trecătoare, ci propune nemurirea. Noi insistăm asupra rolului formator al credinţei, asupra impactului pozitiv pe care îl are prezenţa preotului în şcoli, spitale, unităţi militare, penitenciare. Este important, din această perspectivă, să chemăm în ajutor oameni credincioşi din toate domeniile vieţii contemporane. Un alt obiectiv al proiectului este estomparea tensiunii dintre tradiţie şi modernitate în vederea prevenirii efectelor fenomenului secularizării. Tradiţia este un dreptar care ne conduce pe drumul vieţii, atunci când este acceptată, însuşită, redată într-un mod adaptat condiţiilor din zilele noastre. Din tradiţie ne vine seva de viaţă, ne vin obiceiurile, tradiţia creionează identitatea noastră ca oameni, ca neam, ca popor", a explicat pr. Gabriel Ţifrea.

Niciun comentariu: