sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Biserica Spitalului de Copii din Botoşani a primit un fragment din moaştele Sfântului Nectarie

Biserica Spitalului de Copii din Botoşani a primit ieri în dar un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, aduse din Mitropolia de Mesogheas şi Lavreotikis - Grecia. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de PS Calinic Botoşăneanul. Sfântul Nectarie a fost sărbătorit ieri în mod deosebit în Iaşi şi în parohia Tungujei, Protopopiatul Iaşi 3. 


PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit ieri Sfânta Liturghie la Biserica cu hramurile "Sfântul Apostol Andrei" şi "Sfântul Ierarh Nectarie" a Spitalului de Copii din Botoşani. Din soborul de preoţi au mai făcut parte pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, şi părintele protopop Gheorghios Stamulis din Mitropolia de Mesogheas şi Lavreotikis - Grecia. Cu prilejul hramului din acest an a fost adusă de la Biserica "Înălţarea Domnului" din Koropi - Grecia o părticică din moaştele Sfântului Nectarie. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul "Nectarios" al bisericii din incinta Spitalului de Copii din Botoşani. "În această zi (n.r. ieri) biserica noastră a primit un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a IPS Nicolae al Mitropoliei de Mesogheas şi Lavreotikis. Sute de credincioşi au trăit bucuria duhovnicească a Sfintei Liturghii, împărtăşindu-se din cuvântul de învăţătură al Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul. Prezenţa Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul a îmbogăţit slujba hramului şi a înfrumuseţat-o. În anul 2009, Preasfinţia Sa a pus piatra de temelie a bisericii noastre, în prezenţa unui fragment din moaştele Sfântului Nectarie, aduse de la Biserica "Sfântul Nectarie" din Iaşi. Acum, când Sfântul Nectarie s-a aflat printre noi prin sfintele sale moaşte, PS Calinic Botoşăneanul ne-a binecuvântat prin prezenţa şi rugăciunile Preasfinţiei Sale", a relatat pr. Marius Ciobanu, misionar de caritate la Spitalul de Copii din Botoşani.
Sărbătoare în parohia Tungujei, Protopopiatul Iaşi 3
Mii de ieşeni l-au sărbătorit ieri pe Sfântul Ierarh Nectarie în biserica închinată Vindecătorului de cancer aflată în cartierul Alexandru cel Bun. Cu acest prilej, a fost adusă de la Mănăstirea Eşanca, din judeţul Botoşani, racla în care se află un fragment din moaştele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov. Credincioşii s-au închinat cu acest prilej moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie. Joi seara a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia. Ieri-dimineaţă, Sfânta Liturghie a fost precedată de Utrenia şi Acatistul Sfântului Nectarie.
Biserica parohiei Tungujei - Ţibana, Protopopiatul Iaşi 3, judeţul Iaşi, a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de pr. Mihail Roşu, protopop al Protopopiatului Iaşi 3, alături de soborul de preoţi din cercul pastoral din zonă. La slujbă au participat numeroşi enoriaşi, dar şi credincioşi din satele învecinate. Părintele protopop Mihail Roşu a arătat în cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei care sunt principalele percepţii creştine pe care Sfântul Nectarie le-a urmat pentru a câştiga împărăţia cerurilor. "Deşi Sfântul Nectarie a fost un om care a trăit la începutul sec. al XX-lea, el a înţeles că fără respectarea învăţăturilor Mântuitorului Hristos, mărturisite în Sfânta Tradiţie, nimeni nu poate câştiga împărăţia cerurilor. Această învăţătură a fost aplicată de Sfântul Nectarie, care a îndemnat pe toţi oamenii să o aplice", a spus pr. protopop Mihail Roşu, care a mulţumit apoi pentru prezenţă enoriaşilor şi preoţilor. Programul liturgic s-a încheiat cu Parastasul pentru ctitori, urmat de o agapă frăţească.

Niciun comentariu: