joi, 12 ianuarie 2012

Sfântul Antipa, cinstit în inima Moldovei

Biserica noastră l-a cinstit în a zecea zi a lunii ianuarie pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti. Pentru prima dată în ultimii ani, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în biserica aflată în construcţie a aşezării monahale. Mănăstirea Calapodeşti din judeţul Bacău l-a cinstit, în urmă cu două zile, pe Sfântul Cuvios Antipa. Peste 700 de credincioşi şi-au îndreptat paşii către aşezarea monahală ridicată în satul natal al Sfântului pentru a participa la Sfânta Liturghie. Delegatul Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a fost pr. Ioan Negoiţă, protopop al Protopopiatului Sascut. Slujba hramului a fost oficiată în Biserica cu hramurile "Sfântul Antipa de la Calapodeşti" şi "Toţi Sfinţii Români". După cum ne-a relatat protos. Pahomie Parfene, stareţul Mănăstirii Calapodeşti, în ajunul sărbătorii a fost oficiată slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Antipa. "Ne-am bucurat de prezenţa unui număr mare de credincioşi care s-au rugat pentru prima dată alături de soborul de preoţi în noua biserică aflată în construcţie. Deşi zidurile au fost reci, atmosfera a fost încălzită de duhul Sfântului Antipa care a adunat mulţime de credincioşi ce au ocupat tot spaţiul interior al lăcaşului de rugăciune. Au fost prezenţi credincioşi din diverse zone ale judeţului Bacău şi din alte zone ale ţării, care într-o singură simţire au dat glas sentimentului de slavă lui Dumnezeu, preamărit întru sfinţii săi", a spus protos. Pahomie Parfene. În cuvântul de învăţătură adresat în cadrul slujbei, pr. protopop Ioan Negoiţă a transmis binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, după care a evocat viaţa Sfântului prăznuit, subliniind jertfelnicia vieţii sale întru apărarea credinţei ortodoxe şi dorinţa sa nemărginită de a urca pe treptele desăvârşirii către îndumnezeire. "Este o pildă pentru noi faptul că Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti este singurul sfânt român trecut în calendar la Sfântul Munte Athos", a remarcat pr. protopop Ioan Negoiţă. Sprijin constant din partea autorităţilor locale

Chiar dacă lucrările la interiorul noii biserici în stil ştefanian nu sunt finalizate, oamenii au simţit binecuvântarea lui Dumnezeu şi mijlocirea Sfântului Cuvios Antipa. Sfântul lăcaş al aşezării monahale de la Calapodeşti urmează să fie acoperit integral cu tablă anul acesta. De asemenea, vor fi realizate finisajele la interior pentru pregătirea picturii. "Ne bucurăm de sprijinul primarului comunei Dealul Morii, Vasile Savin, care ne-a ajutat anul trecut mai consistent din punct de vedere financiar. Dacă ne ajută Bunul Dumnezeu, în vara acestui an dorim ca sfânta masă din sfântul altar să fie sfinţită, mai ales că o parte din mobilier şi icoane sunt achiziţionate. Nu m-am gândit că voi fi ales de Dumnezeu să mi se încredinţeze ridicarea bisericii de la Mănăstirea Calapodeşti. Având ajutorul lui Dumnezeu şi binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, nădăjduiesc să împlinesc ceea ce trebuie realizat. Sunt multe încercări care s-au abătut de-a lungul timpului asupra mănăstirii noastre, dar au fost depăşite prin răbdare şi dragoste faţă de sfinţii lui Dumnezeu", a spus protos. Pahomie Parfene.

"Prietenii Sfântului Antipa de la Calapodeşti"

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti se bucură de evlavia ortodocşilor români, ruşi şi greci. În mănăstirea de la Calapodeşti este adăpostită crucea de călugărie pe care a purtat-o Sfântul Cuvios Antipa, dar şi o părticică din moaştele sale. "Pe toţi cei care au fost invitaţi la Calapodeşti cu prilejul hramului i-am numit "prieteni ai Sfântului Antipa". Astfel, prietenii Sfântului vor conştientiza că prin sprijinul pe care îl acordă mănăstirii este întărită comuniunea şi dragostea", a adăugat protos. Pahomie Parfene. Mănăstirea Calapodeşti se află în satul Calapodeşti, comuna Dealu Morii, judeţul Bacău. Din punct de vedere geografic, satul şi comuna sunt situate în Podişul Moldovei, partea central-vestică a Colinelor Tutovei, pe ambele versante ale pârâului Berheci, la o distanţă de 65 km faţă de Bacău, cca. 60 km faţă de Tecuci şi 35 km de Adjud. Vatra satului Calapodeşti este situată pe versantul estic al pârâului Berheci, pe partea stângă a drumului judeţean 241A Bacău - Podu Turcului.

"Sfântul Antipa este un mare rugător pentru noi"

Credincioşii prezenţi la sărbătoarea Sfântului Antipa de la Calapodeşti au mărturisit dragostea lor pentru primul sfânt român prăznuit în calendarul Bisericii noastre la începutul anului calendaristic. "Cunosc viaţa Sfântului Cuvios Antipa încă din copilărie. Este minunat faptul că din ce în ce mai multă lume are evlavie la Sfântul Antipa de la Calapodeşti. Mă bucur că am participat la slujba Sfintei Liturghii în noul lăcaş de închinăciune al Mănăstirii Calapodeşti", a declarat Bogdan Antoce din Roman. "Am venit la biserică pentru a cere lui Dumnezeu, prin rugăciunile Sfântului Antipa, mântuirea sufletului şi sănătate întregii familii. Sfântul Antipa este un mare rugător pentru noi şi de aceea venim cu dragoste să-l cinstim în ziua pomenirii sale", a declarat Vasile Grecu din Calapodeşti.

Apel la solidaritate

Mănăstirea Calapodeşti dispune de fonduri limitate atât pentru funcţionarea în sine, cât mai ales pentru continuarea lucrărilor de construcţie. Persoanele care doresc să sprijine continuarea lucrărilor pot face donaţii în următoarele două conturi, deschise la Banca Italo-Romena, filiala Bacău, pe numele Mănăstirea Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti: RO29 BITR BC1RON 036 702 CC01 (în lei), RO45 BITR BC1EUR 036 702 CC01 (în euro), SWIFT: BITR ROB UXXX, COD FISCAL: 138 643 00.

Niciun comentariu: