miercuri, 11 ianuarie 2012

Filantropie şi misiune în parohiile Protopopiatului Paşcani

Parohiile din Protopopiatul Paşcani au derulat, cu prilejul sărbătorii Crăciunului şi a Botezului Domnului, mai multe acţiuni filantropice, pastorale şi culturale. În acelaşi timp, preoţii parohi au efectuat vizite pastorale la casele enoriaşilor în preajma sărbătorii Crăciunului şi Bobotezei.

Preoţii din parohiile Protopopiatului Paşcani, susţinuţi de membrii consiliilor parohiale şi de sponsori, au venit în sprijinul familiilor nevoiaşe. Cu prilejul sărbătorii Naşterii Domnului, Anului Nou şi Bobotezei, în parohiile de pe raza Protopopiatului Paşcani, 2.250 de familii au fost sprijinite cu alimente şi daruri. "Deşi poporul român traversează o perioadă critică, între Crăciun şi Bobotează, în parohiile protopopiatului nostru, au fost prioritare activităţile cultural-misionare şi social-filantropice. O atenţie deosebită a fost acordată copiilor şi persoanelor nevoiaşe din parohiile Protopopiatului Paşcani care au primit din partea preoţilor parohi daruri sau pachete cu alimente", a spus pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani. Prin implicarea preoţilor parohi şi a profesorilor din şcoli s-au organizat festivităţi şi serbări dedicate Naşterii Domnului. Colindele, scenetele, tradiţiile şi datinile strămoşeşti şi-au găsit locul într-o atmosferă religioasă autentică a Crăciunului în biserici, şcoli, primării sau cămine culturale. În perioada Crăciunului s-au evidenţiat, prin transmiterea mesajului creştinesc al Naşterii Domnului, Corul "Învierea" al preoţilor din Protopopiatul Paşcani, corurile de copii din parohiile Uda - Tătăruşi, Lunca-Paşcani, Găneşti, Războieni, Mirosloveşti, Soci, Balş, Boureni, Todireşti, Lungani, Ruginoasa, Ciohorăni, Buda, Cristeşti, Mirceşti, dar şi cele din Târgu Frumos sau Paşcani.

Slujbe pentru întărirea în credinţă

La unele parohii, festivităţile s-au extins şi cu ocazia Anului Nou. Copiii din parohiile Găneşti, Mirosloveşti şi Uda, îndrumaţi de preoţii parohi, au venit în perioada 28-30 decembrie 2011 la sediul Protopopiatului Paşcani pentru a colinda şi a prezenta datini frumoase autentice româneşti. "Vizitele pastorale ale preoţilor cu ocazia Naşterii Domnului şi a Bobotezei au însemnat momente de întâlnire a slujitorilor sfintelor altare cu enoriaşii. Preoţii au constatat că unii oameni o duc mai greu, fiind afectaţi de sărăcie, suferinţă, boală şi singurătate. Prin intermediul discuţiilor din cadrul vizitelor pastorale ale preoţilor, credincioşii au căpătat lumină şi speranţă", a mărturisit pr. protopop Pavel Postolachi. În noaptea de Anul Nou, în bisericile Protopopiatului Paşcani s-au oficiat slujbe de mulţumire pentru toate cele primite de la Dumnezeu în anul care a trecut. De asemenea, preoţii şi credincioşii s-au rugat ca anul acesta să fie unul binecuvântat cu pace şi bucurie. "Slujbele au fost oficiate pentru întărirea în credinţă, având nădejdea într-un an mai bun, care să constituie un prilej pentru mântuirea noastră, printr-o viaţă duhovnicească îmbunătăţită. Biserica, prin preoţii care conştientizează rolul şi rostul lor în slujirea lui Dumnezeu, a Bisericii Fiului lui Dumnezeu şi a sufletelor credincioşilor, a însemnat raza luminii stelei de la Răsărit", a adăugat pr. protopop Pavel Postolachi.

Niciun comentariu: