luni, 16 ianuarie 2012

Binecuvântare arhierească în parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ – Poitiers

În paraclisul parohiei "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" - Poitiers din Iaşi a fost săvârşită ieri Sfânta Liturghie de către IPS Teofan, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Biserica acestei parohii se află în construcţie din anul 2006. În ultimii doi ani au fost intensificate activităţile catehetice cu tinerii şi copiii.

Credincioşii din parohia "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" - Poitiers din Iaşi, care aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, au participat ieri la Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Slujba a fost săvârşită în paraclisul parohiei, aflat lângă Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" - Poitiers. După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile pericopei citite în Duminica a 29-a după Rusalii, în care se relatează vindecarea celor zece leproşi. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a amintit că dacă iadul poate fi definit ca o stare de nemulţumire continuă, raiul se arată în inima celui care este mulţumit de tot ceea ce are. "Starea de mulţumire faţă de Dumnezeu constituie sălăşluirea împărăţiei cerurilor în sufletul omului. Suferinţa şi problemele vieţii îi ţin pe oameni împreună, iar bunăstarea îi separă. Când erau cuprinşi de lepră, cei zece leproşi stăteau împreună. De îndată ce s-au vindecat, ei s-au despărţit", a spus IPS Părinte Mitropolit Teofan, care i-a îndemnat pe credincioşi să aibă "inimă mulţumitoare" către Dumnezeu şi către aproapele. Mai mulţi enoriaşi din parohie au primit la momentul împărtăşirii Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. În cadrul slujbei au fost citite rugăciuni pentru ploaie, dar şi rugăciuni pentru binefacerile primite de la Dumnezeu.

Intensificarea activităţilor catehetice

Părintele Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, a remarcat la final că slujba Sfintei Liturghii oficiată ieri în paraclisul parohiei "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" - Poitiers reprezintă o mulţumire adusă lui Dumnezeu şi o recunoştinţă faţă de vrednicul de pomenire preot Petru Însurăţelu, cel care a coordonat lucrările la noua biserică a parohiei până în vara anului 2009, când a plecat la Domnul. În acelaşi timp, pr. protopop Vilie Doroşincă a apreciat activitatea pastoral-misionară a părintelui paroh Grigore Roşcan. A urmat cuvântul părintelui paroh Grigore Roşcan care şi-a exprimat, în numele credincioşilor, bucuria pentru faptul că Înalt Preasfinţitul Teofan a oficiat Sfânta Liturghie. "În urmă cu doi ani am fost instalat paroh în această parohie. Ne-am străduit, pe cât ne-a fost cu putinţă şi cât Dumnezeu ne-a învrednicit, să ducem mai departe ceea ce enoriaşii, alături de părintele Petru Însurăţelu, au purces să ridice pe acest loc. Ne-am străduit să clădim biserici în sufletele credincioşilor noştri. Cu ajutorul lui Dumnezeu au fost continuate lucrările la biserica parohială. În vara anului trecut au fost turnate bolţile sfântului lăcaş, fiind ridicată o parte din turla principală. Fondurile au provenit doar din donaţii benevole de la credincioşii din parohie. În acelaşi timp s-au derulat activităţi cu tinerii şi copiii în Centrul socio-cultural "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" al parohiei", a amintit pr. paroh Grigore Roşcan. IPS Teofan, alături de soborul de preoţi şi diaconi, a oficiat un Trisaghion la mormântul vrednicului de pomenire preot Petru Însurăţelu, aflat lângă Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena".

Niciun comentariu: