miercuri, 25 ianuarie 2012

Sărbătoarea Unirii Principatelor Române la Iaşi

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită ieri la Iaşi de mii de persoane din Iaşi, dar şi din alte judeţe ale Moldovei. În biserica Mănăstirii "Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru înfăptuitorii Unirii.

Piaţa Unirii din Iaşi a fost pentru o zi locul de întâlnire pentru oamenii care au dorit să retrăiască momentul istoric petrecut la Iaşi în urmă cu 153 de ani. La manifestările dedicate Unirii Principatelor Române din 1859 au participat oficialităţi centrale şi locale, oameni de cultură, reprezentanţi ai Bisericii, ai Armatei Române, dar şi aproximativ 5.000 de persoane. Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit o slujbă de Te Deum. Pornind de la un verset al psalmistului David, "unde este unire, acolo a poruncit Domnul binecuvântarea şi viaţa până în veac" (Psalmi 132-3), Înalt Preasfinţia Sa a subliniat importanţa zilei de 24 ianuarie. "Împăratul David a înţeles că numai unde este unire poate fi viaţă adevărată şi binecuvântare de la Dumnezeu. Anul de graţie 1859 a fost unul al unirii, al vieţii şi al binecuvântării. Românii s-au unit şi prin aceasta au simţit că trăiesc cu adevărat şi sunt adumbriţi de binecuvântarea lui Dumnezeu. Anul 2012 este foarte important pentru noi. În acest an suntem chemaţi să ne aducem aminte de cel mai trist, prin consecinţele sale, moment din istoria neamului românesc. Acum 200 de ani, Moldova a fost sfârtecată în două, jumătate din ea fiind înstrăinată. Se cuvine să ne aducem aminte de acest moment atât de trist din istoria neamului românesc. Să ne dăruiască Dumnezeu putere să ascultăm glasul lui, să fim receptivi la glasul conştiinţei din noi. Să încercăm, fiecare din poziţia pe care o are, să transformăm acest an în unul de unire, de viaţă şi de binecuvântare", a spus IPS Părinte Mitropolit Teofan. În continuare au susţinut discursuri primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, şi prefectul judeţului Iaşi, Dragomir Tomaseschi, apoi s-au depus coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. A urmat defilarea gărzii de onoare, iar la final, potrivit tradiţiei, cei prezenţi s-au prins în Hora Unirii.

Slujbă de pomenire la Mănăstirea "Sfinţii Trei Ierarhi"

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit, în biserica Mănăstirii "Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi, o slujbă de Parastas pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi pentru înfăptuitorii unirii. La pomenirea primului domnitor al Principatelor Unite, ale cărui oseminte se află în biserica Mănăstirii "Sfinţii Trei Ierarhi", au participat autorităţi centrale şi locale. La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a remarcat că pentru a dăinui, o ţară are nevoie, printre multe altele, de trei lucruri fundamentale: pământ, cultură şi credinţă. "Pământul aşază pâinea cea de toate zilele pe masa pruncilor fiilor unui neam. Cultura hrăneşte mintea, iar credinţa adapă cu apa cea vie sufletul şi inima. O ţară fără pământ, cultură şi credinţă nu există. O ţară, pentru a exista, are nevoie de oameni care să lupte pentru pământ, care să lumineze mintea fiilor şi fiicelor acelui neam, care să ctitorească mănăstiri şi biserici. În biserica acestei mănăstiri se află rămăşiţele pământeşti ale voievodului Vasile Lupu, ctitor de lăcaşuri sfinte, ale voievodului Dimitrie Cantemir, ctitor de cultură, şi ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a luptat pentru pământul ţării. Dumnezeu să-i odihnească în pace, să le ierte păcatele lor şi ale celor care au luptat împreună cu ei pentru pământ, cultură şi credinţă. Să ne dăruiască Dumnezeu dragoste faţă de acest pământ. Să ne dăruiască Dumnezeu putere ca poporul să fie luminat prin cultură aleasă şi educaţie de seamă. Să ne dăruiască Dumnezeu putere să rămânem deschişi spre dimensiunea credinţei", a afirmat Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Peste 1000 de persoane din Bârlad au participat ieri la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române. După cum ne-a relatat pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad, în faţa statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Iaşi a fost oficiată o slujbă de pomenire. "La acest eveniment au participat, pe lângă simpli bârlădeni, elevi de la şcolile din oraş, cadre militare şi autorităţi locale. S-a oficiat slujba Parastasului pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pentru soţia sa, Elena Doamna, şi pentru făptuitorii unirii", a spus pr. protopop Vasile Lăiu.

Niciun comentariu: