Slujbe arhiereşti în cinstea Sfinţilor Trei Ierarhi
Credincioşii din toată Moldova i-au cinstit ieri pe Sfinţii Trei Ierarhi. Încă din ajunul sărbătorii, în bisericile şi mănăstirile ocrotite de cei trei sfinţi din calendarul Bisericii noastre, s-a oficiat slujba Privegherii. La Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Roman a fost organizat ieri un concurs dedicat patronilor învăţământului teologic. Credincioşii au participat în număr mare la hramul Mănăstirii "Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi. Duminică, 29 ianuarie, a fost oficiată slujba Privegherii de către Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Corul "Anghelos" al Mănăstirii "Sfinţii Trei Ierarhi", dirijat de Cezar Cocuz, şi de Corul "Byzantion" din Iaşi, dirijat de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu. Credincioşii care au venit la această slujbă s-au închinat la racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Vasile cel Mare, aflată în acest sfânt lăcaş, iar la final au primit litie. "În fiecare an particip cu bucurie la hramul acestei mănăstiri. M-am rugat Sfinţilor Trei Ierarhi pentru sănătate, ajutor în familie şi pentru pace în ţara noastră. Credinţa în Dumnezeu şi rugăciunile către sfinţii mijlocitori înaintea Preasfintei Treimi ne întăresc să trecem peste greutăţile care apar", a declarat Maria Ungureanu din Iaşi.Lucrări de restaurare la biserica Mănăstirii "Sfinţii Trei Ierarhi"
Sfânta Liturghie a fost oficiată ieri-dimineaţă în biserica Mănăstirii "Sfinţii Trei Ierarhi" de un sobor de preoţi, stareţi de la mai multe mănăstiri din Arhiepiscopia Iaşilor, şi diaconi. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de arhim. Ioan Harpa, care a vorbit despre mărturisirea comună pe care au avut-o Sfinţii Trei Ierarhi în ceea ce priveşte dreapta credinţă. Arhim. Ioan Harpa a amintit că Sfinţii Trei Ierarhi au mărturisit dreapta credinţă, răbdând nedreptăţi şi suferinţe. Biserica Mănăstirii "Sfinţii Trei Ierarhi" se află într-un proces de reconsolidare şi restaurare. Curăţarea sculpturii exterioare este finalizată. "Anul acesta nădăjduim, cu ajutorul lui Dumnezeu, să terminăm lucrările pentru a fi demontate schelele din exteriorul sfântului lăcaş. În interior se realizează în prezent curăţarea picturii", a explicat arhim. Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii "Sfinţii Trei Ierarhi" şi exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.
Binecuvântare arhierească la Suceava
Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat duminică, 29 ianuarie, slujba Vecerniei la Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi" din Suceava. După cum ne-a relatat pr. paroh Dragoş Buta, care este şi consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, la final, Înalt Preasfinţia Sa a rostit o predică în care a arătat frumuseţea învăţăturilor Sfinţilor Trei Ierarhi, cei care ocrotesc aşezămintele teologice. În acelaşi timp, IPS Pimen a încurajat activitatea pastoral-misionară şi social filantropică, mai ales că anul trecut în parohia "Sfinţii Trei Ierarhi" din Suceava au început lucrările pentru ridicarea unui centru de servicii sociale. Programul liturgic a continuat ieri- dimineaţă cu Utrenia, Litia, şi Sfânta Liturghie. După ce credincioşii au primit anaforă, s-a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii Bisericii "Sfinţii Trei Ierarhi" din Suceava mutaţi la Domnul.
Concurs dedicat Sfinţilor Trei Ierarhi, la Roman
Ziua închinată Sfinţilor Trei Ierarhi, ocrotitorii învăţământului teologic, a fost sărbătorită în mod deosebit la Catedrala arhiepiscopală din Roman. PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în ctitoria lui Petru Rareş. Soborul de preoţi a fost format din părinţii profesori de la Seminarul Teologic Ortodox Liceal "Sfântul Gheorghe" din Roman. Pe lângă cadrele didactice, la slujbă au participat elevii seminarului, o parte dintre ei, reuniţi în Corala "Melozii Romanului", oferind răspunsurile liturgice la strană. În cadrul slujbei s-au înălţat rugăciuni pentru vrednicii de pomenire ctitori şi slujitori ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Roman. Pr. prof. Gheorghe Smerea, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Roman, a primit din partea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul rangul de iconom stavrofor. Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului s-a întâlnit apoi la seminarul romaşcan cu elevii din cei patru ani de studiu. În continuare s-a organizat un concurs de cultură generală legat de viaţa, activitatea şi învăţătura Sfinţilor Trei Ierarhi. "Concursul a cuprins mai ales întrebări cu privire la implicarea Sfinţilor Trei Ierarhi în activitatea social-filantropică a Bisericii. PS Ioachim Băcăuanul a fost prezent la concursul elevilor seminarişti, oferind din partea Centrului eparhial Roman cărţi şi diplome. Prin acest concurs, Preasfinţia Sa a dorit să-i stimuleze şi să-i încurajeze pe elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Roman pentru o cunoaştere profundă a vieţii şi activităţii Sfinţilor Trei Ierarhi", a declarat pr. Constantin Gherasim, inspector pe Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
„Omul are nevoie de curaj smerit în legătură cu Dumnezeu“ Credincioşii din parohia Bisericii "Înălţarea Domnului" din Botoşani au participat ieri la slujba Sfintei Liturghii oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan. În urmă cu cinci ani, în această parohie a început ridicarea unei biserici închinată Înălţării Domnului.Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit ieri Sfânta Liturghie în demisolul Bisericii "Înălţarea Domnului" din Botoşani. După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură. Pornind de la textul Apostolului (II Corinteni 6, 16-18) din Duminica a 17-a după Rusalii, Înalt Preasfinţia Sa a vorbit despre apropierea dintre Dumnezeu şi om, remarcând că împărăţia cerurilor este o petrecere veşnică a omului împreună cu Tatăl Ceresc. În continuare, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a explicat Evanghelia rânduită de Biserica noastră în Duminica a 17-a după Rusalii. "Mântuitorul Hristos cunoştea că, în cele din urmă, dorinţa femeii cananeence va fi împlinită, dar a dorit să arate celorlalţi cât de puternică era credinţa acesteia. Răspunsurile pe care femeia cananeancă le-a dat Domnului Iisus arată că aceasta era puternică, milostivă, credincioasă şi curajoasă. Din cuvântul Sfântului Apostol Pavel citit astăzi (n.r. ieri) "Căci noi suntem templu al Dumnezeului celui viu" (II Corinteni 6-16) şi din episodul întâlnirii Mântuitorului Hristos cu femeia cananeancă trebuie să învăţăm că omul are nevoie de curaj smerit în legătură cu Dumnezeu", a accentuat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Părintele Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, a remarcat la final că, în timpul Sfintei Liturghii, preotul şi credincioşii realizează unitatea în Hristos. În acelaşi timp, pr. protopop Lucian Leonte a subliniat că, în timpul acestei slujbe, slujitorii sfintelor altare şi credincioşii îşi manifestă recunoştinţa pentru binefacerile primite, exprimându-şi mulţumirea faţă de dragostea părintească a Înalt Preasfinţitului Teofan. Părintele paroh Toader Peţenchea a amintit, în continuare, câteva date despre istoricul parohiei "Înălţarea Domnului" din Botoşani.
Sfântul lăcaş, copie a Mănăstirii Popăuţi
Parohia "Înălţarea Domnului" din Botoşani a fost înfiinţată în anul 1999, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În anul 2006, pr. Toader Peţenchea a fost transferat în această parohie de la capela Penitenciarului Botoşani cu misiunea de a ridica o biserică. În anul 2007 au fost demarate lucrările de construcţie de către firma SC Victor Construct din Botoşani. Un an mai târziu, de sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost săvârşită prima Sfântă Liturghie în demisolul sfântului lăcaş. Construcţia are 25 de metri lungime şi opt metri lăţime, urmând să fie o copie a ctitoriei ştefaniene de la Mănăstirea Popăuţi. "Terenul a fost donat de domnul Octavian Ţăranu, directorul Curţii de Conturi din Botoşani, şi de domnul Aurel Ţăranu (mutat la Domnul). Dacă nu am fi primit sub formă de donaţie acest teren, lucrările la biserică nu s-ar fi demarat. Până în prezent, principalii ctitori sunt Octavian Ţăranu, Aurel Ţăranu şi domnul Victor Mihalache, patronul firmei SC Victor Construct din Botoşani. Ne străduim să lucrăm la construirea lăcaşului de închinăciune, dar nu uităm de biserica vie din sufletele credincioşilor", a spus pr. paroh Toader Peţenchea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu