marți, 17 ianuarie 2012

„Închinarea cinstitului lanţ al Sfântului Apostol Petru“

Biserica noastră a sărbătorit ieri Închinarea cinstitului lanţ al Sfântului Apostol Petru. Singura parohie din ţara noastră închinată acestei sărbători se află în Protopopiatul Iaşi 2. În parohia Pietrărie - Bârnova se construieşte o biserică ocrotită de Sfântul Apostol Petru, Maica Domnului şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Parohia "Închinarea cinstitului lanţ al Sfântului Apostol Petru", "Acoperământul Maicii Domnului" şi "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" - Pietrărie - Bârnova, Protopopiatul Iaşi 2, şi-a serbat ieri hramul. Programul liturgic a început duminică seară cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de un sobor de preoţi în paraclisul parohiei Pietrărie. Predica de la finalul slujbei a fost rostită de pr. Răzvan Aonofriesei-Puiu, referent în cadrul Biroului de Asistenţă Religioasă "Diaconia" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care a amintit că Sfântul Apostol Petru ocroteşte atât parohia Pietrărie - Bârnova, cât şi pe fiecare enoriaş în parte. "Fiecare din cei care locuiesc în această parohie trebuie să se gândească la Sfântul Apostol Petru şi la suferinţa prin care a trecut. Să ne rugăm Bunului Dumnezeu să se milostivească asupra noastră şi asupra acestei parohii. Să vă dăruiască Cel Preaînalt putere de a vă ruga, de a lucra în ogorul mântuirii şi de a ridica biserica acestei parohii. Cine nu poate ajuta material la construcţia sfântului lăcaş să ajute cu rugăciune. Să ne rugăm Sfântului Apostol Petru să ne ţină legaţi cu lanţul rugăciunii sale de Hristos şi de Biserica Sa", a spus pr. Răzvan Aonofriesei-Puiu. Părintele paroh George Bamboi a amintit câteva din împlinirile realizate anul trecut "prin binecuvântarea lui Dumnezeu şi a sfinţilor care ocrotesc parohia Pietrărie - Bârnova".

Lucrări în derulare la biserica parohială

Ieri-dimineaţă, după slujba Utreniei şi a Acatistului în paraclisul parohiei a fost săvârşită Sfânta Liturghie. Hramul parohiei Pietrărie este unic în Biserica Ortodoxă Română, fiind rânduit în anul 2005 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În parohia Pietrărie au început, în anul 2010, lucrările de construcţie a bisericii, în prezent fiind turnată fundaţia. "În anul 2011 a fost turnată fundaţia bisericii. Costurile au fost destul de ridicate, însă cu ajutorul lui Dumnezeu, a unor oameni credincioşi şi a sfinţilor care ocrotesc parohia noastră, s-a reuşit turnarea fundaţiei. A fost nevoie de 25 de tone de fier beton. Jumătate din fundaţia sfântului lăcaş va funcţiona ca demisol. Aici vor fi oficiate sfintele slujbe până la finalizarea bisericii propriu-zise. Credincioşii din parohie caută să se apropie de biserică şi să se roage. Nădăjduim ca până în vara acestui an să finalizăm demisolul sfântului lăcaş şi să oficiem o slujbă de binecuvântare a noului spaţiu. În momentul în care vom ajunge la zidirea bisericii, realizările noastre vor fi văzute mult mai clar. Mulţumesc persoanelor care ne-au fost alături şi pe care îi ştie Dumnezeu, cărora le va răsplăti pentru dragostea pe care au avut-o faţă de biserica noastră", a remarcat pr. paroh George Bamboi.

Activităţi catehetice şi recreative pentru copii

Parohia Pietrărie, alături de parohiile din comuna Bârnova, a organizat, în perioada verii anului 2011, "Zilele micilor creştini bârnoveni" în cadrul cărora s-au derulat activităţi sportive şi culturale. În acelaşi timp a fost continuat atelierul de pictură la care au participat copiii din Pietrărie, dar şi cei din alte sate. În luna septembrie a anului trecut, 55 de copii din parohie au beneficiat de o excursie la mănăstirile din Bucovina. "Pentru ei astfel de excursii pe care le organizăm de trei ani sunt binevenite pentru că posibilităţile familiilor din care fac parte sunt limitate. Avem câteva familii care se implică în sprijinirea acestor activităţi", a mărturisit pr. paroh George Bamboi.

Niciun comentariu: