marți, 2 septembrie 2014

Jertfa credincioşilor din Ilişeşti, încununată cu slujba Sfinţirii


În urma cu două zile, biserica Parohiei Ilişeşti, Protopopiatul Suceava 2, judeţul Suceava, a primit veşmântul sfinţirii. Evenimentul a adunat credincioşi din parohie şi din ale părţi ale ţării, precum şi fii ai satului. Cu acest prilej, oamenii au trecut prin Sfântul Altar şi au avut posibilitatea să se închine la moaştele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse de la Constanţa. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de IPS Teodosie şi IPS Pimen pe un podium special amenajat lângă locaşul de închinăciune.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Parohia Ilişeşti, Protopopiatul Suceava 2, judeţul Suceava, a fost sfinţită duminică, 31 august 2014, de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Programul manifestării religioase a început la orele dimineţii, când cei doi ierarhi ai Bisericii noastre au sosit la biserica parohială cu o trăsură trasă de cai. Înaintea trăsurii au mers călăreţi îmbrăcaţi în costume populare, aşa cum este tradiţia în această parte a ţării. Enoriaşii parohiei, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, împreună cu soborul numeros de preoţi din Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor, precum şi din Eparhia Tomisului, i-au aşteptat pe cei doi arhierei în faţa locaşului de închinăciune. Slujba Sfinţirii a început la exterior, în dreptul absidelor şi a Sfântului Altar, fiind citite trei pericope evanghelice şi trei texte din Apostol, urmate de câte o ectenie. După ce s-a înconjurat biserica, ierarhii au intrat în sfântul locaş după ce au bătut de trei ori cu Sfânta Cruce în uşa edificiului. Rânduiala a continuat în interior, prin târnosirea Sfintei Mese şi prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi stropirea cu Agheasmă mică a catapetesmei şi a picturii. A urmat sfinţirea lumânărarului şi a complexului parohial.

Zestrea spirituală, darul primit de la Dumnezeu

Soborul slujitorilor s-a îndreptat apoi spre podiumul special amenajat, unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie, în prezenţa a mii de credincioşi. Momentul de rugăciune a fost înfrumuseţat de Corala „Armonia“ a Arhiepiscopiei Tomisului. Spre finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie a adresat un cuvânt de învăţătură în care a explicat faptul că Evanghelia din Duminica a 12-a după Rusalii prezintă o „tălmăcire duhovnicească pentru timpul nostru“. „Averea pe care o adună omul în această lume nu este cea mai valoroasă. Averea cea mai valoroasă este zestrea spirituală, pentru că ea este darul pe care l-am primit de la Dumnezeu. Acest dar nu se păstrează cu uşurinţă, ci cu osteneală, cu multă jertfă, cu multă rugăciune şi cu multă credinţă mărturisitoare. Noi am primit de la Dumnezeu chipul cel mai frumos dintre toate făpturile. Făpturile care au conştiinţă şi slujesc lui Dumnezeu sunt îngerii şi oamenii. Pe îngeri i-a făcut Dumnezeu înaintea noastră. Pe oameni, Dumnezeu i-a făcut după îngeri, însă mai bogaţi decât ei, «după chipul şi după asemănarea» Celui Preînalt“, a spus ierarhul de la Constanţa. IPS Teodosie a amintit apoi credincioşilor faptul că, recent, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen a aniversat 85 de ani de viaţă. „Sunt fericit pentru că Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor are cel mai bun, cel mai blând şi cel mai iertător părinte. Niciun părintre dintre ierarhi nu ar fi fost atât de potrivit pentru Bucovina ca IPS Pimen“, s-a exprimat Arhiepiscopul Tomisului, care a înălţat apoi o rugăciune pentru Arhipăstorul Eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Grija pentru formarea unei „familii lărgite“ în parohie

A urmat cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, care a apreciat dragostea şi jertfa credincioşilor manifestată faţă de Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Ilişeşti. De asemenea, ierarhul a amintit de valorile de patrimoniu naţional din judeţul Suceava, „ridicate datorită credinţei oamenilor“, şi de fondurile de care au nevoie pentru a fi păstrate. Părintele paroh Dănuţ Popovici, care este şi prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, a vorbit apoi despre şantierul deschis în urmă cu 12 ani în Parohia Ilişeşti şi despre bogăţia sufletească a enoriaşilor pe care îi păstoreşte. „Prima grijă pe care am avut-o când am ajuns în această parohie a fost aceea de a forma o familie lărgită. Mulţumesc oamenilor pentru dragostea cu care m-au înconjurat. Mulţumesc Înaltpreasfinţiilor Voastre pentru că ne-aţi făcut bucuria de a sluji în această zi frumoasă, atât de importantă pentru noi“, s-a exprimat pr. paroh Dănuţ Popovici. Credincioşii au intrat în biserică pentru a se închina la moaştele Sfântului Pantelimon şi pentru a săruta Sfânta Masă din Sfântul Altar. Prin grija preotului paroh, toţi cei prezenţi au servit la final din bunătăţile pregătite de gospodinele din parohie. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frăţească în cadrul căreia Corala „Armonia“ a interpretat mai multe compoziţii muzicale folclorice.

 

Niciun comentariu: