luni, 29 septembrie 2014

Cateheză pentru micii enoriaşi din Burdujeni

Copiii care aparţin de filia „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ a Parohiei „Sfântul Andrei“ din Burdujeni participă duminică de duminică la sfintele slujbe. Tot aici, micii enoriaşi asistă la cateheze şi fac repetiţii pentru concertele pe care le susţin la marile sărbători de peste an. Deşi toate aceste multiple activităţi se desfăşoară de mai mulţi ani, proiectele pe care părintele duhovnicesc al acestei enorii doreşte să le pună în practică sunt mult mai mari. După ce se va construi un aşezământ misionar, micii enoriaşi se vor putea implica în diverse ateliere.

În filia „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din cartierul sucevean Burdujeni, care aparţine de Parohia „Sfântul Andrei“ - Burdujeni, sunt desfăşurate de mai mulţi ani activităţi catehetice pentru copiii din această parte a oraşului. Sfântul locaş din această comunitate, al cărui altar a fost sfinţit la mijlocul lunii iulie 2014 de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, este destinat în primul rând copiilor. „Am reuşit să formăm un cor de copii. Cu aceştia ne dorim să facem un atelier de pictură bisericească şi să le predăm cursuri de istorie a patriei. Ne dorim să învăţăm să altoim copaci, să butăşim flori, să facem costume naţionale cu ajutorul localnicilor din zona Humorului. În prezent, Sfânta Liturghie, Agheasma mică şi slujba Acatistului se oficiază în prezenţa copiilor din filia noastră. Din păcate, cei mai în vârstă, în special bărbaţii, nu sunt atraşi de biserică. Astfel, după cum ne-a spus şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Pimen, ne dorim să vizăm acest segment de vârstă al micilor enoriaşi. Până când copiii vor creşte mari, este important ca ei să înveţe valorile creştine şi istoria patriei noastre. De asemenea, ei vor învăţa cum să facă primii paşi în societate: să negocieze un contract de muncă, să negocieze un conflict interuman s.a.“, a menţionat pr. Viorel Duţuc, slujitor la Biserica „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“.

„Copiii au convins părinţii sau bunicii să postească“

Catehezele organizate până în prezent au vizat istoria religiilor, apoi s-au abordat teme legate de învăţătura Mântuitorului Hristos, urmând ca în perioada următoare să fie explicată fiecare evanghelie în detaliu. Un moment deosebit pentru micii enoriaşi din filia „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ a fost constituit de slujba de târnosire a locaşului de închinăciune în care participă în duminici şi sărbători la sfintele slujbe. Copiii s-au pregătit pentru acest moment prin Taina Sfintei Spovedanii. „Cu toţii au venit la acest moment de sărbătoare îmbrăcaţi în costume naţionale şi au oferit ierarhului nostru flori şi busuioc“, a spus părintele Viorel Duţuc. În prezent, lângă sfântul locaş se află în construcţie un aşezământ, unde vor fi organizate întâlnirile catehetice, activităţile manufacturiere şi chiar un atelier de sculptură. Părintele Viorel doreşte ca prin implicarea copiilor să se realizeze şi mobilierul pentru locaşul de închinăciune, întrucât fondurile sunt limitate. Aceasta cu atât mai mult cu cât numărul celor mici care vin la sfintele slujbe este destul de ridicat. „După 1989, s-a predat religia în şcoală, astfel că şcolarii au învăţat despre cuvântul lui Dumnezeu. Au fost situaţii când copiii au convins părinţii sau bunicii să postească. Faptul că s-a predat religia în şcoală a prins foarte bine în sufletul copilului. Ceea ce se predă la ora de religie trebuie continuat în biserică, prin cateheză şi predică“, a explicat preotul Duţuc.

Misiune prin site-ul filiei

Biserica „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ are un site realizat de un grup de tineri apropiaţi acestui sfânt locaş. La adresa www.bisericasfstefan.ro se găsesc imagini de la activităţile derulate până în prezent, dar şi materiale video care să vină în ajutorul enoriaşilor. „Site-ul a fost realizat de un grup de tineri de la Liceul de Informatică din Suceava, care au descoperit biserica noastră. Prin intermediul acestei pagini de internet dorim să diseminăm învăţătura ortodoxă, să punem cât mai multe date despre viaţa Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, dar şi texte din Pateric. Tot acolo, vom organiza un concurs de fotografie cu bisericile din ţara noastră. Avem şi un grup pe o reţea de socializare, unde sunt postate cuvinte de învăţătură bisericească. Tot aici, copiii postează articole religioase“, a relatat părintele Viorel Duţuc.

Niciun comentariu: