joi, 19 iunie 2014

Constituirea noii Adunări eparhiale a Episcopiei Huşilor


Sediul Protopopiatului Huşi a găzduit luni, 16 iunie 2014, şedinţa de constituire a Adunării eparhiale a Episcopiei Huşilor, pentru perioada 2014-2018. Întrunirea a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor.

Adunarea eparhială a Episcopiei Huşilor s-a întrunit la începutul acestei săptămâni pentru a doua oară în acest an. Aceasta întrucât, în urma alegerilor, a fost constituită o nouă adunare eparhială pentru perioada 2014-2018. Întâlnirea a fost prezidată de Preasfinţitul Episcop Corneliu, care a adresat un cuvânt de deschidere în care a evidenţiat rolul şi importanţa acestui organism deliberativ în viaţa Bisericii. În continuare, s-au prezentat şi validat mandatele reprezentanţilor aleşi prin vot de către clericii şi mirenii din Eparhia Huşilor, apoi s-a stabilit componenţa celor cinci comisii de lucru: comisia bisericească, comisia culturală şi educaţională, comisia economică, bugetară şi patrimonială, comisia social-filantropică, comisia organizatorică, juridică şi de validare. Membrii Adunării eparhiale au delegat pe cei trei reprezentanţi ai Episcopiei Huşilor în Adunarea Naţională Bisericească: dr. Valeriu Lupu, prof. Nicolae Ionescu şi pr. Constantin Mogoş. După cum ne-a relatat pr. Cosmin Gubernat, consilier al Sectorului cultural şi social-misionar, alţi nouă membri ai Adunării eparhiale (trei clerici şi şase mireni) au fost desemnaţi, apoi, ca membri în Consiliul eparhial al Episcopiei Huşilor. De asemenea, au fost desemnaţi membrii titulari şi cei supleanţi ai Consistoriului eparhial, precum şi un reprezentant cleric în Consistoriul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Adunarea eparhială, formată din 30 de membri, 10 clerici şi 20 mireni, este organismul deliberativ pentru probleme administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale unei eparhii. Aceasta se compune din reprezentanţii aleşi ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni. Membrii Adunării eparhiale se aleg pentru un mandat de patru ani, fiecare deputat putând avea cel mult două astfel de mandate. Adunarea eparhială se întruneşte în şedinţă anuală de lucru în primul trimestru al anului, iar în şedinţe extraordinare, ori de câte ori este nevoie.

Niciun comentariu: