sâmbătă, 28 iunie 2014

Cinci ani de la întronizarea Preasfinţitului Corneliu

Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, împlineşte mâine, 29 iunie 2014, cinci ani de când a fost întronizat în demnitatea de Episcop al Huşilor, la Catedrala episcopală din Huşi. În toţi aceşti ani, ierarhul a desfăşurat o bogată activitate culturală, pastorală, misionară, administrativă şi social-filantropică.

În ziua pomenirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Preasfinţitul Părinte Corneliu împlineşte cinci ani de când păstoreşte Eparhia Huşilor. PS Corneliu s-a născut în satul Corni - Albeşti, judeţul Vaslui, la 25 iulie 1966, din părinţii Eugen şi Ruxandra Onilă, fiind primul dintre cei trei copii de parte bărbătească. A urmat Şcoala Generală Corni, pe care a absolvit-o în anul 1980. Între anii 1980-1982 a urmat prima treaptă de liceu în oraşul Vaslui, iar din toamna anului 1982 a început cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, pe care le-a absolvit în anul 1987. În perioada 1988-1992 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucureşti - respectiv Facultatea de Teologie  -, pe care a absolvit-o în anul 1992. Între anii 1992-1996 a urmat cursurile de doctorat, specializarea Noul Testament, la aceeaşi facultate. Începând cu anul 1993, a studiat la Facultatea de Teologie Protestantă din cadrul Universităţii Marburg - Germania, fiind bursier al Diakonisches - Werk, EKD. Din anul 1996 a fost asistent în cadrul aceleiaşi facultăţi, la catedra de Teologie şi Spiritualitate a Bisericii Ortodoxe, sub îndrumarea profesorului Hans-Martin Barth. Pe 21 noiembrie 1997, PS Corneliu a fost tuns în monahism la Catedrala episcopală din Huşi, a doua zi fiind hirotonit ierodiacon, iar în 23 noiembrie, ieromonah. La 25 decembrie 1997 a fost hirotesit protosinghel. În Eparhia Huşilor a activat mai întâi ca profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur“ din Huşi şi consilier cultural la Centrul eparhial Huşi. În anul 1998 a fost numit vicar administrativ al Eparhiei Huşilor de către vrednicul de pomenire episcop Ioachim al Huşilor. Tot la propunerea episcopului Ioachim, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat Preasfinţitului Corneliu rangul de arhimandrit pe data de 26 iunie 1999. La 27 octombrie 1999 a fost ales Arhiereu-vicar al Episcopiei Huşilor, cu titlul de „Bârlădeanul“, fiind hirotonit în această treaptă în data de 21 noiembrie 1999 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Pe 18 iunie 2009, ierarhii Sfântului Sinod au ales, prin vot secret, pe Preasfinţitul Arhiereu-vicar Corneliu Bârlădeanul ca Episcop al Huşilor. Slujba de întronizare a Preasfinţiei Sale a fost oficiată pe 29 iunie 2009 de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, în prezenţa unui număr impresionant de preoţi, diaconi şi credincioşi.

Activitate rodnică în Eparhia Huşilor

În cei cinci ani de arhipăstorire, Preasfinţitul Corneliu a iniţiat şi coordonat reorganizarea administrativă a protopopiatelor şi unităţilor de cult din cadrul eparhiei, urmărindu-se eficientizarea activităţilor acestora. De asemenea, a coordonat şi susţinut financiar zidirea de noi lăcaşuri de cult parohiale şi mănăstireşti, case parohiale şi aşezăminte social-filantropice, precum şi reparaţia şi înfrumuseţarea celor existente, începând cu Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Huşi, clădirile Centrului eparhial Huşi şi sediile administrative ale protopopiatelor din eparhie. Episcopul Huşilor a pus piatra de temelie pentru mai multe biserici, sfinţind şi resfinţind lăcaşuri de închinăciune din eparhie. A hirotonit preoţi pe seama parohiilor vacante în conformitate cu normele statutare şi regulamentare bisericeşti, iar în plan cultural-misionar s-a îngrijit de apariţia primei cărţi de rugăciuni editate de Episcopia Huşilor (în două ediţii), dar şi a Învăţăturii de credinţă creştin-ortodoxă. PS Corneliu a iniţiat şi organizat coruri preoţeşti pe lângă protopopiate, dar mai ales Corul „Dignus est“ al preoţilor din Episcopia Huşilor, care a imprimat până în prezent două CD-uri.
La moment aniversar, Permanenţa Consiliului eparhial, clerul şi credincioşii venerabilei eparhii moldave urează Preasfinţiei Sale viaţă îndelungată şi păstorire încununată de alese bucurii şi împliniri duhovniceşti.
Întru mulţi şi binecuvântaţi ani, Preasfinţite Părinte Episcop Corneliu!

Niciun comentariu: