joi, 12 iunie 2014

Constituirea noii Adunări eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului

La Centrul eparhial Roman, a avut loc marţi, 10 iunie, şedinţa de constituire a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, pentru perioada 2014-2018. Întrunirea a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Ioachim Băcăuanul. După prezentarea şi validarea mandatelor reprezentanţilor aleşi, preoţi şi mireni, s-a stabilit componenţa celor cinci comisii de lucru.

Membrii Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului pentru perioada 2014-2018 s-au reunit marţi, 10 iunie 2014, sub preşedinţia Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Mai întâi, în Catedrala arhiepiscopală din Roman a fost săvârşit un Te Deum de către pr. Ioan Gherasimescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi format din părinţii consilieri şi inspectori ai Centrului eparhial, în prezenţa Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul. „În sala de şedinţe a Centrului eparhial Roman a urmat întâlnirea propriu-zisă, prezidată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul. După cuvântul de binecuvântare, Preasfinţia Sa l-a desemnat pe preotul Alexandru Zamfir, consilier administrativ în cadrul Centrului eparhial, să prezinte maniera de desfăşurare a acestui eveniment. După prezentarea şi validarea mandatelor reprezentanţilor aleşi, preoţi şi mireni, s-a stabilit componenţa celor cinci comisii de lucru: a comisiei administrativ-bisericeşti, culturale şi educaţionale, economice, bugetare şi patrimoniale, organizatorice, juridice şi de validare şi social-filantropice“, a spus pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

„Prin mandatul primit, veţi fi responsabili în faţa lui Dumnezeu“

A urmat cuvântul Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, care a explicat importanţa Adunării eparhiale şi a rolului pe care membrii aleşi ai ei îl au în viaţa Bisericii. „Este o zi de sărbătoare, în contextul serbării Rusaliilor, când focul Duhului Sfânt, pe care l-am simţit în inimile noastre în chip nevăzut, s-a pogorât şi peste noi la rugăciunea pe care aţi ascultat-o în biserică, atunci când aţi fost investiţi în mod statutar pentru această demnitate. Acest mandat pe care l-aţi primit este mult mai important decât orice mandat pe care l-ar putea avea cineva în lumea aceasta. Mă bucur că avem aici membri aleşi din diferite categorii sociale, arătând prin aceasta că Biserica are fiii săi în felurite responsabilităţi. Prin mandatul primit din partea Bisericii, veţi fi responsabili în faţa lui Dumnezeu şi aşteptăm ajutor şi sfaturi pentru Biserica noastră Ortodoxă“, a menţionat Preasfinţia Sa. În continuare, au fost aleşi, prin vot nominal, reprezentanţii în Adunarea Naţională Bisericească a Bisericii Ortodoxe Române, membrii Consiliului eparhial, ai Consistoriului eparhial şi monahal, precum şi un reprezentant în Consistoriul mitropolitan. „În finalul acestui eveniment, în Catedrala arhiepiscopală, a urmat depunerea solemnă a jurământului de către fiecare membru ales. Cu acest prilej, fiecărui membru i s-a înmânat de către ierarh câte un certificat de deputat eparhial“, a amintit pr. Constantin Gherasim.

Membrii Adunării eparhiale, aleşi pentru patru ani

Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei. Se compune din reprezentanţii aleşi ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, cu o viaţă morală şi religioasă demnă de un creştin, care au candidat cu binecuvântarea ierarhului locului. Membrii Adunării eparhiale, clerici şi mireni, se aleg pe termen de patru ani. Ei pot fi aleşi pentru cel mult două mandate. Numărul membrilor aleşi ai Adunării eparhiale este de 30. Adunarea eparhială se întruneşte în şedinţă anuală de lucru, în primul trimestru al anului, iar în şedinţe extraordinare, ori de câte ori este nevoie.

Niciun comentariu: