sâmbătă, 7 decembrie 2013

Sfântul Nicolae a împărţit daruri în toată Moldova

Biserica noastră l-a pomenit ieri pe Sfântul Ierarh Nicolae. Parohiile din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au organizat atât în ziua pomenirii sfântului, cât şi în zilele precedente activităţi social-filantropice. Pe lângă programul liturgic dedicat hramului, la Biserica „Sfântul Nicolae“ - Dărmăneşti din Piatra Neamţ a fost organizată lansarea cărţii „Viaţa monahală în Răsărit până în sec. al VI-lea“.

În aşezământul social al Bisericii „Sfântul Nicolae“ - Dărmăneşti din Piatra Neamţ a avut loc joi, 5 decembrie 2013, lansarea cărţii „Viaţa monahală în Răsărit până în sec. al VI-lea“, semnată de pr. paroh Ştefan Oprea. Evenimentul s-a desfăşurat după oficierea Vecerniei unită cu Litia de către un sobor de preoţi şi s-a bucurat de prezenţa prof. dr. Mihai Şurubaru şi a lect. univ. Augustin Guriţă, de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza“ Iaşi, care au susţinut alocuţiuni prilejuite de acest moment. „Am ţinut ca prin această osteneală cărturărească să aduc un prinos de recunoştinţă şi de mulţumire Preasfintei Treimi şi Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul şi mijlocitorul parohiei noastre. A cunoaşte Ortodoxia în deplinătatea ei include şi o cunoaştere a vieţii monahale. Spiritualitatea ortodoxă urmăreşte desăvârşirea credinciosului în Hristos, prin unirea omului cu Dumnezeu. Tindem cu toţii spre această ţintă, dar mai ales monahii care şi-au închinat viaţa ascultării şi rugăciunii cu cele două aripi ale sporirii duhovniceşti. Lumea de astăzi se zbate în mult întuneric, păcatul devenind din ce în ce mai mult o normalitate. Valorile sunt inversate, iar anormalitatea tinde să fie normalitate. Aceste aspecte au cuprins societatea de astăzi, lumea creştină, în general, şi, din păcate, chiar şi pe cei de la care lumea ar trebui să înveţe. Aceste stări de lucru m-au determinat să fac o incursiune în istoria creştinismului şi să prezint o alternativă la viaţa de astăzi, să scot în evidenţă un mod de viaţă a câtorva pustnici şi monahi, care au avut conştiinţa că lupta cu păcatul, cu patimile interioare ascunse şi cu gândurile duce pe om la adevărata fericire“, a spus pr. paroh Ştefan Oprea. Cu prilejul hramului, parohia „Sfântul Nicolae“ a organizat miercuri, 4 decembrie 2013, o acţiune filantropică la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Alexandru Roşca“ din Piatra Neamţ, în cadrul căreia s-au oferit daruri pentru 50 de copii.

Seară duhovnicească la Iaşi

Copiii parohiei „Sfântul Iulian din Tars“, aflată în Campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu“ din Iaşi, au primit în seara zilei de 5 decembrie daruri din partea enoriaşilor şi a unor sponsori. Ei au susţinut mai întâi un moment artistic, apoi au ascultat un cuvânt al părintelui paroh Florin Chirilă. Manifestarea se organizează în fiecare an cu prilejul sărbătorii Sfântului Nicolae, în cadrul serii duhovniceşti „Lăsaţi copiii să vină la Mine“.
Preşcolarii şi elevii din satele Andrieşeni, Buhăieni şi Drăgăneşti, judeţul Iaşi, l-au aşteptat joi, 5 decembrie 2013, pe Sfântul Nicolae. Ei au primit câte un cadou după ce au participat la Privegherea în cinstea sfântului, oficiată de un sobor de preoţi în paraclisul parohiei. Sărbătoarea hramului închinată ocrotitorului bisericii din Andrieşeni a continuat ieri-dimineaţă cu Sfânta Liturghie, la finalul căreia copiii de la şcoala din localitate, îmbrăcaţi în costume naţionale, au susţinut un program artistic. De asemenea, credincioşii au ascultat un concert de colinde susţinut de un grup de tineri teologi, dirijat de tânărul Silviu Stratulat.

Daruri de la Moş Nicolae pentru pacienţii de la Bârnova

La secţia Bârnova a Spitalului Socola din Iaşi a avut loc marţi, 3 decembrie 2013, o activitate filantropică organizată de un grup de credincioşi din Iaşi. Celor 160 de bolnavi li s-a oferit câte un dar cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae. Oamenii au primit cu multă bucurie cadoul de la Moş Nicolae, fiind încântaţi să-i revadă pe prietenii de la Iaşi, care îi vizitează periodic de-a lungul unui an de zile. Dr. Răzvan Luca ne-a explicat că orice gest frumos, mai ales cu prilejul sărbătorilor, are un efect pozitiv asupra celor internaţi. „Mulţi dintre pacienţii noştri nu au pe nimeni. Orice gest făcut de persoanele din afară contează foarte mult pentru ei. Bolnavii cunosc sărbătorile din calendarul Bisericii. Prin oferirea unui dar sau organizarea unei mese mai bogate în alimente, ei simt bucuria sărbătorii. Mulţumim din tot sufletul celor care s-au gândit să ofere un dar de Sfântul Nicolae pacienţilor noştri“, a spus dr. Răzvan Luca.

Procesiune închinată Sfântului Nicolae, la Oneşti

La Oneşti a avut loc joi, 5 decembrie 2013, o procesiune închinată Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul acestui oraş. Preoţii şi credincioşii de la Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh“, de la parohia „Naşterea Maicii Domnului“ şi de la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ au plecat în procesiune spre Biserica „Sfântul Nicolae“ din Oneşti. Aici a fost oficiată Vecernia unită cu Litia.
La Aşezământul „Samarineanul milostiv“ al parohiei „Sfântul Gheorghe“ din Bacău a avut loc ieri o activitate filantropică prilejuită de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae. Cei 30 de copii care servesc zilnic o masă caldă în cadrul aşezământului au primit daruri. „Cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, am reuşit ca în acest an să facem o bucurie copiilor care provin din familii nevoiaşe. Cu toate că numărul copiilor, beneficiari ai acestui program social, a crescut, darurile au fost mai substanţiale decât în anii trecuţi, datorită aportului enoriaşilor doritori de fapte bune“, a spus pr. paroh Constantin Gherasim.

Niciun comentariu: